Oavgjort i träningsmatch mot Brage

  • App
02082021_1627885939.jpeg

Sirius spelade 1-1 (0-1) mot Brage i en solig träningsmatch på Johannesbäckskolan inför 350 åskådare under fredagen. Matchen blev ett tillfälle för flera spelare att visa upp sig och Kennedy Igboananike satte sitt första Siriusmål på straff i den andra halvleken.

– Vi tycker att vi ska vinna den här matchen. Det är vi besvikna på men vi fick ut det vi ville med att ge nya spelare chansen, säger Sirius tränare Henrik Rydström efter matchen.

Efter att svenska cupens gruppspel avslutats var det dags för den första av tre träningsmatcher inför (den hypotetiska) starten av allsvenskan när Brage kom på besök till Johannesbäckskolans konstgräs.

Sirius kom till spel med en startelva bestående av bland annat de senaste nyförvärven Laorent Shabani och Yukiya Sugita och akademispelarna Jamie Roche och Johan Karlsson. Blåsvart försökte direkt koppla ett grepp om matchen och i den sjunde minuten var det just nyförvärven som samarbetade. Sugita hittade fram med en genomskärare till Shabani som tog sig in i straffområdet och placerade bollen i mål. En fin prestation av Shabani men linjemannen höjde till sist sin flagga för offside efter att Shabanis skott passerat förbi Siriusspelare framför mål.

Därefter fortsatte Shabani vara företagsam på sin vänsterkant och tog sig några minuter senare runt sin försvarare och placerade bollen i nät igen, men på fel sida stolpen den här gången. Knappa halvtimmen in i matchen styrde sedan en Brageförsvarare ett inspel från Shabani mot eget mål men gästernas målvakt var snabbt nere och parerade till hörna.

Samtidigt hade Blåsvart bra koll på Brages offensiv och gav inte gästerna mer än ett par hörnor. Det var just på en sådan hörna som bortalaget skapade sin bästa målchans efter att bollen studsat ner framför en Bragespelare som skickade bollen i utsidan av stolpen.

När Brage sedan gjorde mål föranleddes det inte av någon het målchans. Med drygt fem minuter kvar till paus kom ett, för Sirius del, snöpligt ledningsmål för gästerna. En kommunikationsmiss när Lukas Jonsson gav sig ut för att rensa bort en djupledsboll gjorde att motståndarnas Bantu Mzwakali fick med sig bollen och kunde lägga in den i öppet mål.

Sirius fick därmed gå till halvtidsvila i underläge efter en första akt där man ofta misslyckats med att hitta fram med den sista passningen.

– En del i det är att Brage spelar ett kompakt försvarsspel, det är en av deras styrkor att vara defensivt stabila. En annan del i det är att vi hade flera nya spelare och det svåraste momentet är att bryta upp ett försvar som är kompakt, säger Sirius tränare Henrik Rydström som ändå gillade vad han såg i halvleken.

– Jag tycker ändå att vi hittar några kombinationer som är intressanta där Sugita hittar in bakom backlinjen. Vi hittar in på både Laorent Shabani och Simon Gefvert där bakom. Vi är ändå nöjda med första halvlek, framför allt defensivt där vi styr och ställer. Deras mål är ett felbeslut av Lukas men ”shit happens”. Det är kanske lite omständligt anfallsspel när vi fastnade mycket på en sida och försökte ta oss igenom där i stället för att växla.

Andra halvleken började nästan omgående med att Sirius fick straff. Jamie Roche fick en rejäl tackling i straffområdet efter en hörna och Kennedy Igboananike fick chansen att utjämna matchen för Sirius. Igboananike satte också sitt första Siriusmål säkert när han skickade bollen till höger samtidigt som Peter Rosendal i Bragemålet kastade sig åt andra hållet.

Efter kvitteringen hade Sirius svårt att skapa några hetare chanser och Brage fick bra betalt för pressen som man satte in på offensiv planhalva, dock utan att för den sakens skull skapa några heta målchanser själva. Farligast blev det tjugo minuter in i halvleken när Sirius-bekantingen Jonathan Lundbäck testade Jonathan Viscosi som var bra med på noterna i Sirius mål.

I mitten av halvleken genomförde Sirius flera spelarbyten och tog ett lite fastare grepp om taktpinnen igen. Stefano Vecchia spelade fram Axel Björnström som sköt strax utanför och kort därefter tog sig Vecchia själv in med bollen i straffområdet och blev fälld.

Det betydde ännu en chans för Kennedy Igboananike från elva meter, men den här gången blev han överlistad av motståndarnas målvakt. Straffen gick åt samma håll som tidigare men nu bytte målvakten hörn.

Efter den andra straffen försökte Sirius trycka på för att avgöra matchen men varken Elias Anderssons skruvade skott eller Isak Bråholms avslut strax utanför straffområdet hittade nätet.

Slutresultatet blev alltså 1-1 och Henrik Rydström kan se tillbaka på en match som fyllde sitt syfte även om målet var att vinna.

– Det var en match som handlade om att se spelare som inte spelat så mycket. Som till exempel Jamie Roche, Johan Karlsson, Laorent Shabani, Yukiya Sugita och Kalle Larson i en mittbacksposition. När det är många nya kan det bli så att man inte får någon samverkan men så tycker jag inte alls att det blev. Från att vi gör några byten är vi tämligen dominanta i spelet och missar en straff och några andra lägen. Vi är nöjda med att vi skapar lägen men sedan tycker vi att vi ska vinna den här matchen. Det är vi besvikna på men vi fick ut det vi ville med att ge nya spelare chansen och få möjlighet att träna på samverkan, säger Siriustränaren.

– Vårt försvarsspel är inte lika kompakt i andra halvlek. Jag tycker också att vårt eget passningsspel blir lite omständligt och det slutar med att vi bara spelar hem till målvakten som fick lyfta en längre boll i motvind. På det sättet blev det lite tryck på oss. Brage tycker säkert att de gjorde det bra och vi tycker att vi sätter oss själva i dåliga situationer.

Precis som för alla andra lag väntar en oviss tid för Sirius. Svenska cupens kvartsfinaler är uppskjutna på grund av coronaviruset och risken för att även den allsvenska starten kommer skjutas fram påverkar förstås Henrik Rydströms och Sirius förberedelser inför säsongen.

– Allt är väldigt osäkert och nytt på det sättet. Vi pratar om olika alternativ och handlingsplaner. Sedan får vi se, vi får följa de generella direktiv som kommer från myndigheter och fotbollförbundet. Vi kan inte utgå från att det inte blir som vanligt för då skulle vi stå där om det blir som vanligt men vi måste också tänka på hur vi gör i det andra fallet. Så här är det, vi gillar läget och får göra det bästa utefter det, säger Henrik Rydström.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch