Oavgjort i toppmötet efter välspelad 2-2-match

Sirius och Östersund kom till dagens match med två anmärkningsvärt snarlika säsongsstarter bakom sig. Efter fyra omgångar hade båda lagen 8 poäng efter två segrar och två oavgjorda, och båda hade gjort sex mål. Det enda som skiljde dem åt var antalet insläppta mål, där Sirius enda gav dem fjärdeplatsen i tabellen framför Östersund som släppt in två och därmed befann sig på femte plats på sämre målskillnad. Även den interna statistiken lagen är jämn efter två oavgjorda matcher under fjolåret, 1-1 i båda mötena. Att det skulle bli en tät match på Studan denna onsdagkväll var det därmed inte tu tal om, och som seriens två kanske allra spelskickligaste lag bjöd de båda kombattanterna gladeligen upp till dans.

Östersund inledde matchen piggast, och när Seon Min-Moon utmanade med fart in i straffområdet hängde Calle Nystörm inte med utan satte satte krokben för sydkoreanen, som tilldelades en klar straff redan i matchens femte minut. Denna förvaltade Brwa Nouri säkert till 0-1, och bortalaget hade fått en drömstart på kvalborgsmatchen på Studenternas.

Bortalaget hade en större del av bollinnehavet, men Sirius började ganska snabbt att hota när man väl vann bollen. Det dröjde bara åtta minuter från det att bollen rullat in i Andreas Anderssons vänstra hörn tills dess att även Aly Keita i ÖFK-målet blev tvungen att vittja sitt nät, och det efter ett mycket vackert Siriusmål. I en snabb omställning passade Moses Ogubu fram till Stefan Silva, som drev framåt centralt i planen. Han hade en försvarare framför sig, men kunde uppbarma så pass mycket fart att dene inte alls hängde med. Han sprang helt enkelt runt och förbi sin motståndare och kom fri in mot mål lite snett från vänster, där vinkeln till slut blev ganska liten. Med en elegant chipp över målvakten och upp i nättaket löste han det problemet, och så var 1-1-målet ett faktum.
– Östersund är ett otroligt bollskickligt lag, så man måste göra sakerna rätt, annars får man jaga mycket boll. Vi får en olycklig start där vi inte kommer åt dem, och känns lite passiva. De får komma runt. Det var fler saker än den där straffsituationen som de ställde till problem för oss med. Men när vi väl kom upp runt deras straffområde skapade vi också väldigt heta målchanser nästan varje gång i första halvlek, så chansmässigt tycker jag det är ganska jämnt, även om vi i perioder fick jaga boll lite längre än vi hade velat, säger Thomas Lagerlöf.

Matchen höll redan från start en genomgående hög kvalitet och var underhållande att titta på. Tempot var högt och båda lagen svarade snabbt på varandras anfallsförsök, där det när det gick lite för snabbt åt något håll också blev en hel del frisparkar. Detta saktade dock oftast inte ned matchen, då båda lagen hela tiden var angelägna att fortsätta framåt. Östersund satte en till att börja med relativt hög press, som inte gav någon allt för stor utdelning då Siirus ofta spelade sig ur ganska väl men tvingades till lite stressade anfall där alla passningar kanske inte riktigt satt som de skulle. Östersund tilläts jobba sig fram lite mer metodiskt, och kom ganska ofta fram till lägen runt straffområdet, men precis som i tidigare var det just runt eget mål som Sirius försvarsspel var som allra bäst, med många uppoffrande eller vältajmade brytningar.

Den andra halvleken inleddes med en än snabbare kalldusch än den första. Det tog bara fyra minuter efter paus innan Östersund hade återtagit ledningen, återigen i samband med en fast situation och återigne genom Brwa Nouri. När Östersund tilldelades en frispark strax till vänster om straffområdet placerade sig denne några meter in i planen, strax utanför straffområdet, medan Siriusförsvaret sjunkit lång ned i eget straffområde för att försvara det väntade inlägget. Detta kom dock aldrig, då Nouri förblev helt omarkerad och hade gott om tid att sikta in sig när passningen rullade fram till honom i ganska maklig takt. Ingen Siriusseplare hade varit tillräckligt medveten om den risken, och trots ett antal försök att blockera skottet gick bollen längs marken mellan ett antal utsträckta tår och in i mål förbi en skymd och ganska chanslös Andreas Andersson.
– 2-1-målet är väldigt trist att släppa in, där är vi inte vakna, för många som står och sover. Det syns väldigt tydligt att han ska sättas upp för skott, men det är ingen som bryter ut och går dit. Det kändes billigt, konstaterar Thomas Lagerlöf.

Den andra halvleken fortsatte även efter det tidiga ledningsmålet i samma spår som den första, med högt tempo och målchanser åt båda håll. Sirius kunde ha kvitterat både en och två gånger innan dess, men i den 67:e minuten lyckaes man för andra gången i matchen hämta upp ett underläge. En frispark nästan nere vid hörnflaggan slogs in av Stefan Silva, till Oscar Pehrsson som dök fram och skarvade in 2-2-målet i den bortre gaveln. Detta skulle visa sig bli matchens sista mål, även om det fanns bud på mer när båda lagen gärna ville ta hem alla tre poäng. Rafflande sista 20 minuter ledde dock inte fram till något avgörande, utan det blev för tredje gången i rad oavgjort mellan Sirius och östersund. Thomas Lagerlöf är nöjd med insatsen till stora delar.
– Anfallsmässigt känner vi att vi borde ha gått in ännu oftare bakom dem och spelat lite mera framåt centralt i plan. Stefan kunde ha haft en 3-4 frilägen om vi hade fått upp huvudet och spelat in bollen bakom. Så där fanns det förbättringspotential, men det är jäkligt starkt att komma tillbaka två gånger mot ett så bra lag som Östersund och dessutom ha ganska bra lägen att få in ett tredje mål på slutet också, även om jag tycker att de var något bättre än oss i spelet så vi får vara ganska nöjda med att få med oss ett kryss, säger han, och är fortsatt nöjd med försvarsspelet.
– De här hotade oss så mycket mer än tidigare motståndare, framför allt i början hade vi problem när de hittade in bakom på vår högersida flera gånger, bland annat när de får straffen. Så där hade vi lite problem, men vi skyddar straffområdet otroligt bra och blockar många skott. Vi har väldigt bra försvarsspel i och omkring eget straffområde, mot det absolut skickligaste motstånd vi har mött i år, konstaterar han.

Det oavgjorda resultatet innebär att Sirius är fortsatt obesegrade fem matcher in i årets seriespel, och härnäst väntar ännu en tuff match i form av bortamötet mot Ljungskile nästa onsdag, den 6 maj.