Ny tung bortaseger i Norrköping

• App

Sirius besegrade IFK Norrköping med 2-0 (0-0) på Östgötaporten i allsvenskans tredje omgång, och tog tre nya, tunga poäng i en av årets svåraste bortamatcher.

På ett kyligt Östgötaporten var det hemmalaget som först fick grepp om bollen, och Sebastian Andersson som kom till matchens första avslut när han från distans skickade bollen en inte allt för lång bit över Joshua Wicks mål. Snart fick dock Sirius fatt i bollen och kunde flytta upp spelet.

Två hörnor skapades innan klockan slagit fem minuter, först när Ante Björkebaum tog vara på en sned passning och sånär kunde runda målvakten och sedan på ett farligt inspel från Kalle Larson. Det var en intensiv inledning på matchen, där hemmalaget gick snabbt till anfall när man fick tag på bollen och både hittade in bakom och stressade Sirius till misstag. Framåt var dock Sirius lika vassa, och det kanske borde ha varit mål när Kingsley Sarfo fick öppet skottläge framför mål på Alexander Nilssons inspel, men han vinklade upp foten för mycket i skottögonblicket och lade bollen en bit utanför den bortre stolpen.

Det var matchens sju första minuter. Med kvarten spelad hade Sirius tagit ett grepp om matchen, och Ante Björkebaums löpning in bakom backlinje, nedtagning av Kingsley Sarfos lobbpass och snabba avslut på halvvolley kunde ha blivit ett vackert mål, men bollen gick strax utanför den vänstra stolpen. Samma stolpe missade strax därefter både Oscar Pehrsson och sedan Ante Björkebaum igen med någon enstaka centimeter vardera när de nickade från fasta situationer, när Sirius fortsatte att skapa farligheter.

Efter den intensiva inledningen sänktes tempot något vartefter, men Sirius fortsatte att äga mycket av bollen. När den första halvleken summerades hade IFK Norrköping haft lite mer kontroll på matchen under de avslutande minuterna, men de flesta och de bästa målchanserna hade varit blåsvarta.

– Vi gör det riktigt bra framför allt första 35, men i stort sett hela första halvlek är bra genomförd. Vi får till det djupledsspel som vi pratat om, och klarar av att hålla bollen på deras planhalva. Sedan är Norrköping ett skickligt lag, så man får ta att de skapar en del chanser ändå, säger Thomas Lagerlöf.

Hemmalaget slösade ingen tid efter att ha sparkat igång den andra halvleken; bara sekunder senare hade man spelat fram Sebastian Andersson till ett öppet läge, men anfallaren fick ingen vidare träff med bredsidan utan rullade bollen med marginal utanför den bortre stolpen. Sin första hörna i matchen skapade IFK Norrköping ett par minuter senare, och när Kalle Holmberg kom i ett friläge strax därefter stod Joshua Wicks för en vass räddning som höll matchen mållös ytterligaren ett tag.

Norrköping fortsatte att sätta tryck mot Sirius mål när Blåsvart inte riktigt tilläts få igång sitt spel under den andra hallekens inledning. Nio minuter in fick blev det flera chanser på varandra i straffområdet, och när Daniel Sjölund vände om och sköt snabbt var det bara ribban kvar som räddade Sirius.

Joshua Wicks stod pall matchen igenom med en rad trygga ingripanden, och efter den inledande forceringen ebbade vartefter IFK-pressen ut. Ändå får det sägas ha kommit lite ur ingenstans när Sirius slutligen tog ledningen. Eter 70 minuter slog Jesper Arvidsson ett perfekt inlägg från sin vänsterkant mot den bortre stolpen, där den nyligen inbytte Moses Ogbu rusade fram och nickade in 1-0-målet.

– Inledningen av andra halvlek är den dåliga perioden i matchen, där de har tre-fyra målchanser de första minuterna och vi inte alls är med, förlorar för många dueller. Det är egentligen den perioden vi är riktigt illa ute, men när vi lyckas lugna ner det sedan är de kanske lite bättre i andra halvlek, men vi vinner den ändå. Spelarna som kommer in gör väldigt bra prestationer allihop, och det är en bra genomförd match av hela truppen, säger Thomas Lagerlöf.

Desperationen ökade snabbt i hemmalagets anfallsspel, och Sirius hamnade under en kort period långt ner på egen planhalva igen, men utöver ett par fasta situationer och en nick som gick någon meter över mål förmådde Norrköping inte återskapa den typ av målchanser man haft tidigt i den andra halvleken. Istället kunde Sirius spela av stora delar av de avslutande 20 minuterna på offensiv planhalva, och efter att Moses Ogbu först missat ett friläge på övertid spelade han istället fram till Christer Gustafsson som avslutade en kontring i matchens 95:e minut med att behärskat rulla in bollen i mål och spika slutresultatet 2-0 till Sirius. Det blev tre blytunga bortapoäng på Östgötaporten.

– Det är en av de tuffare matcherna vi kommer att spela i år, speciellt som det kändes nu när de hade två raka förluster mot Östersund att de verkligen ville ha ett resultat i den här matchen. Vi visar verkligen att vi kan stå upp och spela fotboll även mot bra lag, säger Thomas Lagerlöf.