Nollorna läggs på rad: ”Inte bara min förtjänst”

01082021_1627805203.jpeg

När Sirius i torsdags besegrade Mjällby med 1-0 hemma på Studan höll man sin sjätte nolla på säsongens nio första matcher, en smått anmärkningsvärd siffra. Försvarsspelet har långa stunder sett otroligt stabilt ut, och lagets siste utpost likaså. Andreas Andersson spelade alla 30 matcher redan i fjol och tog uppenbara kliv i sin utveckling redan under hösten, men har i år stått för en rad riktigt fina insatser. Mot Mjällby var han inte allt för sysselsatt, men stod för en handfull viktiga ingripanden i hemmasegern.
– Som tur var så trummade vi på från minut ett, vilket varit ett problem i några matcher där det har varit lite trevande i början, mot Assyriska borta t.ex. Nu tog vi tag i taktpinnen direkt, gav dem i princip inga målchanser, och bara trummade på. Det är klart att det inte är lätt att göra mål på elva man som ställer sig på egen planhalva, men det var ruskigt skönt och förlösande att vi fick in 1-0-målet och fick med oss tre poäng, säger han om matchen.

I fjol höll Blåsvart nollan totalt fem gånger, en siffra som alltså redan innan ens en tredjedel av årets serie spelats är passerad. Nu är ju frågan, hur många nollor kan det bli?
– Oj, det kommer jag faktiskt inte börja spekulera i. Nu tar jag en match i taget, och ju fler nollor vi kan hålla desto större chans har vi att vinna. Det var många matcher förra året där de gjorde mål där i början och så fick vi jaga och kanske få in en kvittering, eller kanske torska med 1-0. Nu höll vi nollan, gjorde 1-0 och kunde vinna med 1-0 också, säger Andreas Andersson.

Men sex nollor på nio matcher är en ganska bra siffra, måste man väl säga?
Absolut, men det är inte bara min förtjänst. Nu hade jag en räddning liksom, och några bollar att plocka ner. Vi har snäppat upp boxspelet, framför allt defensivt, ett hack från förra året skulle jag säga, och uppoffringsförmågan är bättre. Det känns att just nu är det svårt att göra mål på oss. Bortsett från Ljungskile (förlust 4-3) då.

Är det något annat du kan peka ut som hänt i försvarsspelet jämfört med i fjol?
Självklart är det så att det är mitt andra år här; Nyström och Oscar har spelat ihop länge, och nu är vi inne på närmare 40 matcher tillsammans. När det är samspelt blir det såklart bättre. Sedan så har hela laget fått ett års rutin av Superettan, det syns att vi vet vad det handlar om i den här serien.

Känns det som att du tagit ett steg i ditt eget spel sedan i fjol?
– Gud ja, framför allt förra hösten. Jag kom ju hit relativt oprövad, jag hade gjort 10 Superettanmatcher och varit med i Elfsborgs A-lag länge, men nu har jag snart fyrdubblat min mängd A-lagsmatcher, vilket som målvakt ofta är det som räknas. Ju fler matcher desto mer rutin. Givetvis känner jag mig tryggare nu än jag gjorde förra året. Just i år känns det som att hösten satte en bra grund och sedan har det varit en bra försäsong och jag har fått vara helt skadefri som tur är.

Är det något särskilt du har jobbat på för att förbättra?
Jo, vi har jobbat väldigt mycket sedan förra året på positionsspelet, det är väl det främsta. Sedan har vi inte fokuserat överdrivet mycket mer på spelet med fötterna, men snarare just användandet av mig i vårat spel. Vi lägger ju hellre hem den till mig än lägger ut den över sidlinjen.

På tisdagen väntar en tuff bortamatch mot Degerfors för Blåsvart. Spelet har kanske inte flutit på riktigt lika bra borta som hemma så här långt, även om man hållit tre av sina nollor på de fyra bortamatcherna.
– Det känns som att vi skapat oss en självsäkerhet på hemmaplan som vi inte gjorde förra året, det bara trummar på. Den tryggheten kommer vara kvar, och nu gäller det att när det är bortamatch ta med oss den och veta att vi krigar för tre poäng varenda match. Vi vet att vi kan stå upp mot varenda lag i den här serien, men är man inte på hugget kan man också få det jävligt tufft, och det är vi medvetna om, säger Andreas Andersson.

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch