Viktigt med Sirius-representation i regeringen

  • App
02082021_1627886105.jpeg

Ardalan Shekarabi är socialförsäkringsminister i en av de märkligaste och tuffaste tiderna som Sverige någonsin befunnit sig i.

”Det är otroligt speciellt. Inom mitt område har vi sett förändringar på någon vecka som normalt tar flera år att genomföra.”

Hur ser du på allt som sker?

”Man ser i det här läget styrkan med Sverige. Det känner jag en enorm stolthet över. De senaste åren har det ju varit ett rätt högt tonläge i det politiska samtalet. Nu ser vi istället en sammanhållning och en respekt för den expertkunskap som finns. Vi ser solidaritet och sammanhållning”

Shekarabi är född i Manchester i England men flyttade med sin familj tillbaka till Iran när Ardalan var bara några månader. Han växte upp i kulturrevolutionens Iran och där inte minst fotbollen blev extremt hårt angripen.

Vissa spelare blev förbjudna att spela, Irans fotbollsförbund bojkottade turneringar och man försökte till och med förbjuda fotbollen, dock utan att lyckas.

Det var i detta klimat som Ardalans passion för fotboll väcktes.

Familjen Shekarabi kom till Sverige årskiftet 1989/1990 och genast blev fotbollen en väg in i samhället för den unge Ardalan.

”I vår klass var det ett antal killar som spelade fotboll och jag följde med dem på träningarna. Det var i fotbollen som jag träffade mina vänner och också det första ställe där jag lärde mig den svenska kulturen, och fick en inblick i det nya landet och samhället som vi hade flyttat till. Fotbollen var väldigt viktig för mig i det hänseendet.”

När Ardalan sedan skulle studera till jurist flyttade han till Uppsala.

” Då hade fotbollsintresset växt och jag följde noga både Allsvenskan och även de svenska och iranska landslagen. Jag har åkt på bortamatcher med båda mina landslag och följt dem väldigt noga.”

Hur viktig skulle du säga att fotbollen är för dig?

”Om vi bortser från de största privata stunderna, som när jag fick barn och gifte mig, så är ju mina gladaste OCH sorgligaste stunder i livet kopplade till fotboll.”

Varför blev det Sirius?

” Jag hade ju sett Sirius möta Gävle när jag bodde där men i och med att jag bodde i Uppsala så kom jag nära klubben och sedan 2013 har jag ju följt Sirius noga och definierar mig sedan dess som en Sirius-supporter.”

Hur många i regeringen håller på Sirius?

” Det är inte så många. Det är väl jag, Gustav Lantz och Ebba Bush då. Under en tid fanns det väldigt många AIK:are i regeringen och nu har vi en del Djurgårdare med Anders Ygeman i spetsen. Så det är viktigt att det även finns Sirius-representation i regeringen!”

Hur aktiv är du som supporter?

” Jag går ju på matcher och har även med mig barnen och fostrar de in som Sirius-supportrar. Det finns ingen anledning att hålla på andra lag när man bor i Uppsala med omnejd”.

Hur ser du på framtiden för Sirius?

” Sirius har ju en resa att göra med att stärka sin ställning i hela samhället, inte bara i Uppsala utan även i hela Uppland. Det är ju få regioner i hela Europa som har en lika stor genomströmning av människor som Uppland. Det kräver väldigt mycket aktivitet av en klubb som vill ha en stark ställning i jämförelse med en region där det inte händer lika mycket med befolkningen. Jag tycker verkligen Sirius är inne på den resan. Uppsala är ju en av de mest attraktiva regionerna i hel Europa. Man behöver en stark, lokal identitet och där spelar Sirius en väldigt viktig roll. Sirius har en större roll än bara fotbollen. Sirius behövs också för en stark sammanhållande identitet för hela Uppsala.”

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch