Meriterande seger i genrepet

Sirius herrar besegrade efter Stefan Silvas straffmål allsvenska Örebro SK med 0-1 (0-1) i genrepet och gav ett styrkebesked inför seriepremiären

Man har förvisso redan mött allsvenskt toppmotstånd i form av Elfsborg under försäsongen, men sett till dagsformen verkade Sirius ha sparat den svåraste matchen till sist. I dagens genrep inför seriepremiären mötte man Örebro SK borta på Behrn Arena, sexa i allsvenskan i fjol, men cupfinalist i år efter att ha slagit ut just Elfsborg i semifinalen och dessförinnan Malmö FF i kvarten. Då höjde sig Sirius rejält jämfört med 1-1-matchen mot Brage senast.

Den första halvleken bjöd på ganska trevlig, om än inte allt för frejdig fotboll. I matchens absoluta inledning gick hemmalaget in för att ta taktpinnen, men väldigt snart hade Sirius kommit igång och höll sedan jämna steg med allsvenskarna halvleken igenom. Efter att ha åkt på tidiga baklängesmål fyra matcher i rad var man den här gången vakna från start, och när ÖSK tidigt kom runt på kanten och spelade in framför mål kunde man efter lite småtrubbel avstyra avslutsförsöket och rensa undan.

Lagen delade sedan broderligt på bollinnehavet såväl som målchanserna. Spelet var ganska kontrollerat från båda sidor, man spelade sig metodiskt fram utan att förivra sig, men det var också en del slarv här och där som utnyttjades i snabba kontringar. En av dessa skulle komma att bära frukt för Sirius, som snabbt och snyggt kombinerade sig framåt mitt i banan mot ett snabbt fallande Örebroförsvar. Efter ett väggspel med Moses Ogbu kom Stefan Silva in i straffområdet, och när han med en sista touch försökte ta sig förbi försvararna var det en hand som stoppade bollen. Domaren blåste straff och Silva klev själv fram för att ta hand om den. Det gjorde han på ett iskallt vis, bollen rullade lugnt och fint in på den högra sidan om en bortkollrad målvakt som lade sig ned på stället.

Båda lagen kom till ett ganska stort antal avslutslägen inne i straffområdet, men båda lagens försvarare var också pigga på att blockera skott. Det var ett antal fall av kalabalik framför de båda målen under matchens gång, men ett ofta följsamt och då och då även lite tursamt försvarsspel såg till att målen uteblev. Närmast ett mål i den första halvleken kom Örebro på ett väl avvägt inlägg där en anfallare stormade fram och från nära håll vann en nickduell och styrde bollen strax över det mål som Andreas Andersson tagit ett par steg ut ifrån för att täcka. Sirius å sin sida hittade fram genom bland annat Johan Anderssons tidiga inlägg som efter att ha plockats ned av Moses Ogbu hamnade hos Christer Gustafsson framför mål, men skottet täcktes undan i sista stund.

Sirius ledde i paus, och till den andra halvleken kom Andreas Eriksson in i spel, detta för första gången sedan Turkietlägret i början av februari. Efter att ha tagit en kortisonspruta och blivit av med en svullnad i knät som hämmat honom under vintern är han nu åter redo för spel. Den andra halvleken gick i någorlunda samma tecken som den första, men ett Örebro som var märkbart missnöjda med att ligga under i sitt genrep inför den allsvenska starten kom ut med lite mer fart under benen än man haft tidigare. En aggressiv inledningledde till ett par chanser, där Ahmed Yasin stack ut när han från sin högerkant bröt in i planen och avslutade tätt utanför den bortre stolpen. Samma sak skulle han komma att upprepa fler gånger under den andra halvleken, framför allt under dess sista minuter då hemmalaget satte Sirius under ett visst tryck.

Innan dess var dock matchen fortsatt väldigt tight. Matchen öppnade dock upp sig mer under stora delar av den första halvleken än vad den gjorde under den första, och det skapades en hel del målchanser. Under halvlekens första halva hade Sirius långa perioder av bollinnehav och en rad fina kombinationer där bara den sista lilla touchen saknades. Man skapade en hel del fasta situationer under hela matchen och riktigt nära att utöka sin ledning kom man framför allt på en nick som en hemmaförsvarare smått mirakulöst nog hann springa hem och nicka undan på mållinjen.

Närmast ett mål i den andra halvleken kom dock hemmalaget, som efter framför allt ha haft några farliga kontringslägen under inledningen av halvleken tog över spelet mer och mer mot slutet av matchen, då Sirius såg ut att krokna något. Man kom runt på kanterna och matade in en hel del inspel vara en handfull ledde till fina målchanser. Flera gånger blockerades avsluten av följsamma Siriusförsvarare, den kanske mest anmärkningsvärda blocken av Gustav Thörn som när en ÖSK-spelare fick öppet läge två meter från mål helt sonika kastade sig ner på marken framför honom och blockerade skottet med bröstkorgen.

Även om det blev något av en svartvit anstormning under slutkvarten så klarade sig Sirius ur matchen med nollan intakt, och vann därmed matchen med 0-1 (0-1). Även om det mycket väl kunde blivit en kvittering i slutet var det på intet sett en oförtjänt seger, utan en av årets stabilaste insatser och ett styrkebesked mot tufft motstånd inför den stundande seriestarten.
– Vi gör en bra kollektiv insats, det sitter ihop. Det är sista 20-25 minuterna som vi dels tappar lite ork men också tappar vänsterkanten litegrann, det var där de kom runt mycket, och det måste vi bättra på. Men annars så gör alla sin roll både offensivt och defensivt, alla lagdelar sitter ihop från Andreas och framåt. Det var kul att se, vi tog taktiskt ansvar och det var ett fall framåt. Det var lagom bra spel. Försäsongen har inte varit klockren, men det har gått framåt hela tiden, så det känns hoppfullt, sammanfattar Kim Bergstrand.

Nedan följer videointervjuer med Gustav Thörn, Nicklas Maripuu, Erik Figueroa och Andreas Eriksson efter matchen.