Matchsummering: Kalmar FF - IK Sirius

Startelvan_hemsida

Söndag 10:e Juli och det var dags för ytterligare en bortamatch för IK Sirius efter den fina segern borta mot IFK Norrköping en vecka tidigare. På förhand är matcherna mellan Kalmar och Sirius alltid spännande, då Sirius tidigare huvudtränare Henrik Rydström coachar Kalmar FF. Det är också två lag som påminner om varandra i sättet att spela fotboll, vilket alltid ger en extra krydda.

Första halvlek inleddes med många passningar inom laget från båda håll. Det var dock Sirius som var först med att skapa målchanser, och vid flertalet tillfällen spelade de blåsvarta sig bort från Kalmars direkta återerövring för att sedan spela utanför Kalmars lag. Kalmar, som är väldigt kompakta i sitt anfallsspel med många spelare i inre och centrala korridorer lämnar naturligt ytor utanför sig, och i minut 12 skulle det smälla för de blåsvarta: efter en bolllvinst runt mittplan blev Aaron Bjarnason rättvänd mot motståndarnas backlinje, för att sedan hitta en diagonal passning tvärs över Kalmars straffområde. Mottagare av passningen var Kalle Larson, som efter en fin förstatouch smällde upp bollen i nättaket via ribban och in. Ett fint fotbollsmål, och extra roligt för publikfavoriten Larson som inte gjort mål sedan 2020.

Efter Sirius ledningsmål tog sig Kalmar in i matchen via längre sekvenser av bollinnehav på blåsvarts planhalva. Blåsvart varvade med att också ha något längre anfall, men hade generellt sett svårare att ta sig ur Kalmars höga press, och hamnade längre ner i sitt försvarsspel i längre perioder. Kalmar skapade förvisso inte ett överflöd av helklara målchanser, men en hel del hörnor. Efter en hörna i minut 34 som damp ner runt bortre stolpen sköts en boll in framför Sirius mål där Olafsson påpassligt höll sig framme och klackade in en kvittering. 1-1 stod sig sedan halvleken ut.

Efter Sirius ledningsmål tog sig Kalmar in i matchen via längre sekvenser av bollinnehav på Sirius planhalva. Blåsvart varvade med att också ha något längre anfall, men hade generellt sett svårare att ta sig ur Kalmars höga press, och hamnade längre ner i sitt försvarsspel i längre perioder. Kalmar skapade förvisso inte ett överflöd av helklara målchanser, men en hel del hörnor. Efter en hörna i minut 34 som damp ner runt bortre stolpen sköts en boll in framför Sirius mål där Olafsson påpassligt höll sig framme och klackade in en kvittering. 1-1 stod sig sedan halvleken ut.

Inför andra tvingades Sirius till byten på grund av skador på både Tim Björkström och Jamie Roche. In kom Patrik Karlsson Lagemyr och Filip Olsson, och i och med bytena flyttades också Filip Rogic ner som mittback. Matchbilden var dock sig lik jämfört med första halvlek. Två lag som jobbade tålmodigt med sin speluppbyggnad, men Kalmar som det lag som hade mer boll och spenderade mer tid på offensiv planhalva i längre perioder. Kalmar hade dock svårt att skapa målchanser via sina centrala kombinationer och mycket kompakta anfallsspel. Sirius hade definitivt perioder av matchen där man var hotande, och kunde ha fått en straff efter situation i Kalmars straffområde där Christian Kouakou gick omkull. Domaren valde dock att fria. Kalmar hade en del skott men endast ett på mål utöver Olafssons kvittering i första.

Matchen var välspelad och kontrollerad utifrån båda lagens synpunkt, men med skillnaden att Kalmar hade mer boll. I farliga målchanser och skott på mål var matchen väldigt jämn. I sin helhet är Kalmar borta en tuff match, och den poängen som Blåsvart tog med sig hem var tränare Bäckström och spelare nöjda med. Utifrån förutsättningar på förhand och matchutvecklingen med skador på två viktiga spelare är det absolut en god poäng som Sirius tog med sig hem från Kalmar.

Tack till alla tillresta supportrar som återigen gav ett otroligt stöd. Härnäst väntar Degerfors hemma på Studenternas den 17:e Juli. Vi ses på plats!