Matchsummering: IK Sirius - Mjällby AIF

20220731-145838_Peter Bohlin - PEBO-Foto_000013660_hemsidan

Det var dags för söndagsmatch i Allsvenskan mellan Sirius på 10:e plats och Mjällby på 9:e plats. Tre poäng skilde lagen åt på förhand vilket innebar att det var en så kallad sexpoängsmatch.

Sirius inledde första halvlek klart bäst, och när Mjällby, som ofta inledde sitt försvarsspel runt mittcirkeln, väl satte press lyckades blåsvart spela förbi denna och ta sig rättvända mot motståndarnas backlinje. Sirius nya islänning, Óli Ómarsson, hamnade i situationer strax utanför Mjällbys straffområde, och likaså vår andra islänning, Aron Bjarnason. Efter 15 minuter jämnade dock matchbilden ut sig lite, och Sirius och Mjällby turades om att ha bollen i längre perioder. Mjällby som spelade med en enormt bred trebackslinje höll tålmodigt i bollen, och trots att det var en halvlek som var chansfattig, var bortalaget närmast att göra ett noll. En känsla av frustration spred sig hos de blåsvarta då det som varit lyckosamt i inledningen av matchen – att spela förbi motståndarnas lagdelar, nu blev svårare, och fler passningar slogs bort

Andra halvlek inleddes med en liknande matchbild som den första i sin helhet. Två lag som turades om att ha bollen, men mest framför och utanför varandras lagdelar. I minut 55 skulle dock matchbilden brytas upp och förändras när Mjällby gjorde 1-0. Efter en andraboll som Sirius backlinje rensat från eget straffområde klippte Mjällbys nummer sju till på volley, och fick en träff han sent kommer att glömma. I termer av expected goals kan det knappt ha räknats som en målchans, men när man träffar bollen på det där sättet är det svårt att klandra någon målvakt.

Efter Mjällbys ledningsmål sjönk de naturligt ännu lägre ner runt sitt eget mål, och Sirius hade fortsatt svårt att ta sig till riktigt heta målchanser. Mjällby varvade sitt låga försvarsspel med att behålla bollen i längre stunder, och stundtals vara vassa i sina kontringar. Kontringarna upplevdes farligare och farligare ju mer klockan tickade, naturligt som en konsekvens av att Sirius spelade med mer och mer risk i sitt anfallsspel. En slutforcering skedde med något mer frenesi och energi. Yukiya Sugita hade ett skott på mål och Marcus Mathisen och Jakob Voelkerling Persson nickade varsin boll tätt utanför, men närmare än så kom inte de blåsvarta. Matchens slutresultat skrevs till 0-1.

Tack till alla blåsvarta supportrar som höll igång i 90 minuter plus tillägg. Vi ses igen på söndag då Malmö FF väntar på Studenternas.