Matchsummering: IK Sirius – Malmö FF

2021-10-30 Sirius - Malmö

Sirius stod för en riktigt bra insats när guldaspirerande Malmö FF kom på besök. Blåsvart var respektlösa och stod för en aggressivitet och en offensiv fotboll som gjorde det svårt för bortalaget i stora delar av matchen. Gästerna från Skåne skulle dock ta med sig alla tre poäng från Studenternas efter ett sent segermål på stopptid.

Sirius började allra starkast och skapade en vass målchans där Adam Ståhl spelade in bollen till Christian Kouakou i mitten som tyvärr vars avslut täcktes av Malmö-försvaret. Det var en aggressiv matchinledning av Blåsvart, men bortalaget ville inte vara sämre och hade ett farligt avslut i straffområdet av Veljko Birmančević som snyggt avvärjdes av Marcus Mathisen på mållinjen, otroligt viktig brytning.

I den 20:e minuten fick Sirius ett bra frisparksläge utanför straffområdet efter en fin aktion av Moustafa Zeidan, fram stegade Marcus Mathisen vars kraftiga skott såg farligt ut men gick till sist någon meter utanför. Blåsvart fortsatte att spela aggressivt med en hög press som gäckade Malmö FF. Gästerna växte in i matchen och skapade flera målchanser via vassa inlägg och bra förvaltade frisparkar men Sirius visade prov på ett bra kollektivt försvarsspel med en trygg sista utpost i August Ahlin.

Noll mål blev resultatet i första halvlek där Sirius stod för en väl genomförd insats, någon som stack ut var Moustafa Zeidan som i vissa stunder sysselsatte hela Malmöförsvaret genom sina kvicka vändningar och snabba bollförflyttningar.

Gästerna kom ut med en annan energi och tryckte på direkt från start när Jo Inge Berget kom fri mot August Ahlin som kom ut bra och skar av vinkeln för norrmannen som fick med sig en hörna. I efterföljande situation fick Jacob Ortmark bollen på armen på ett inlägg vilket resulterade i en straff för Malmö FF. Jo Inge Berget klev fram utan att göra några misstag och gav gästerna ledningen med 0–1 tidigt in på andra halvlek.

Direkt efter avspark och satte Blåsvart fart och efter slarv av gästernas försvar kunde Christian Kouakou sno bollen och få till ett avslut vars skott dock räddades på mållinjen och därefter tog i ribban. Situationen var dock inte över där, Sirius hade fortsatt bollen i förvar och Nahom Girmai Netabay fick till slut bollen utanför straffområdet och avlossade ett vänsterskott som var helt otagbart för Johan Dahlin i bortalagets mål, 1–1 var ett faktum.

Bara två minuter efter kvitteringen utökade Sirius sin ledning efter en vacker sprint av Adam Ståhl på högerkanten, hans inspel snett in bakåt i straffområdet möttes av Edi Sylisufaj som avslutade helt otagbart för Johan Dahlin och Blåsvart hade nu tagit ledningen i matchen med 2–1.

Underläget väckte liv i bortalaget som nu började få ett allt större spelövertag och ju längre matchen led kunde de tryckte ner hemmalaget i sina försöka att sätta en kvittering i matchen, men Blåsvart visade som tidigare nämnt ett bra kollektivt försvarsarbete där spelarna löpte och täckte för varandra.

Efter en hårt ansatt press av bortalaget skulle kvitteringen till sist komma när Antonio Čolak nickade in 2–2  med kvarten kvar. Blåsvart hade ett jätteläge med tio minuter kvar efter en hörna, och tilltrasslad situation därefter där både Adam Ståhl och Moustafa Zeidan hade varsitt skottläge som täcktes undan båda gångerna av ett frenetiskt kämpande Malmö-försvar, otroligt nära en ledning för Sirius.

Joseph Colley stod för kanske årets räddning när en Malmö-spelare kom fri mot August Ahlin och chippade bollen över målvakten, men bakom Ahlin kom Colley som en räddande ängel och med en cykelspark kunde han rensa bollen på mållinjen.

På tilläggstid skulle Malmö till sist ta alla tre poäng med sig till Skåne när inhopparen Antonio Čolak gjorde sitt andra mål för matchen och satte spiken i kistan efter en tung afton för Sirius och slutresultatet kunde skrivas till 2–3 efter 90 intensiva och händelserika minuter.