Matchsummering: IK Sirius - Kalmar FF

20221024-185734_Peter Bohlin - PEBO-Foto_000016935_LOW

En ruggig måndagkväll sent in i oktober månad innebar Siriusmatch hemma mot Kalmar FF. På förhand fanns alla förutsättningar för en spännande match, inte minst då Sirius och Kalmar fotbollsestetiskt sett har tydliga drag som påminner om varandra. Den isande kylan stoppade inte spelarna på planen från att bjuda på underhållning, och den stoppade sannerligen inte heller supportrarnas intensiva och härliga engagemang.

Första halvlek drog igång med att Kalmar FF och Sirius turades om att ha bollen och pressa varandra högt. Kalmar FF var dock det laget som lyckades något bättre med båda delarna, och en bit in hamnade Sirius allt oftare i ett lägre försvarsspel framför eget mål. Kalmar skapade trots ett högre bollinnehav inte mängder med målchanser under den första halvleken men hade en klar målchans efter hörna, där bollen nickades av en röd spelare i en hög båge mot mål; som tur var för hemmalaget landade den i stolpen, och Hannes Sveijer kunde efter det snabbt plocka upp bollen i händerna. Trots att Kalmar FF hade mer av bollen var Sirius inte ofarliga, hemmalaget hade en del möjligheter till att ställa om snabbt vid bollvinst, men lyckades också bitvis spela förbi Kalmars press vilket ledde till stora ytor att potentiellt utnyttja. 0-0 stod sig dock fram till halvlek.

I andra halvlek var matchbilden sig lik, Kalmar hade ett fortsatt stort bollinnehav, och kom i andra halvlek till ännu fler avslut. I början av den andra halvleken tog bortalaget sig fram till två farliga avslutslägen i vänstra delen av Sirius straffområde. Sirius slet stenhårt i sina positioner för att förhindra Kalmar att ta sig till farliga lägen i öppet spel, och trots att Kalmar skapade fler målchanser i andra halvlek finns det ändå fog för att berömma Sirius försvarsspel över hela planen. Laget framstod verkligen som ett stenhårt jobbande kollektiv, som var villiga att offra allt för att ta en eller tre viktiga poäng. Kontringsmöjligheter fanns fortsatt, och de tycktes bli ännu fler när byten gjordes. Christian Kouakou byttes in i den 56:e minuten och bidrog till att Sirius, trots att de var tillbakapressade inte kändes ofarliga när de hade bollen. Kalmars bästa målchans i andra halvlek skapades återigen via en hörna från höger, som dubbla gånger nickades i ribban, men på ett mirakulöst sätt lyckades tappra Siriusspelare få undan bollen och hålla resultatet vid 0-0. Hannes Sveijer, Filip Rogic, Christian Kouakou och Aaron Bjarnason var de närmast bollen i att skydda det egna målet i just den sekvensen som blev talande för hur uppoffrande Sirius försvarade sig genomgående under matchen.

I matchminut 75 utgick Tashreew Mathews mot Edi Sulisyfaj, som snabbt skulle komma att sätta sin prägel på matchen. Efter ett tillbakaspel av den förre Siriusspelaren Johan Karlsson hem till egen målvakt var Edi framme och pressade, och hela Studenternas var en millisekund från att få jubla när Kalmars målvakt missade sin egen mottagning och bollen rullade i stolpen. Den sista kvarten präglades av ett fortsatt Kalmartryck, och i det absoluta slutskedet hade de ytterligare en ribbträff från något snäv vinkel. Lyckligtvis blev det inget Kalmarmål alls under kvällen, och matchen kunde sluta 0-0. En poäng till följd av en gedigen defensiv insats, och en livsviktig poäng för att hålla avståndet ner till kvalplatsen till fyra poäng. Sirius har fortsatt sin framtid i egna händer.