Matchsummering: IK Sirius - IFK Göteborg

20220627-185802_Peter Bohlin - PEBO-Foto_000013323_hemsidan

Efter ungefär en månads uppehåll från allsvenska matcher för IK Sirius var det dags igen. Måndag den 27:e juni var inte bara en av årets absolut varmaste dagar, utan det var också dags för omstart av Allsvenskan för blåsvart mot blåvitt – IFK Göteborg stod för motståndet. På förhand låg Sirius och Göteborg på exakt samma poäng, vilket gjorde det till ett extra intressant möte.

Första halvlek började jämnt, men det var ändå Blåsvart som hade mer boll och ofta bet sig fast på Blåvitts planhalva med långa sekvenser av bollinnehav och avslut på mål. IFK Göteborg pressade bitvis Sirius högt upp i banan, oftast när David Mitov Nilsson satte igång spelet från insparkar, vilket genererade en del högre bollvinster och korta perioder av lite tryck mot Sirius mål. När Göteborg inte klev tre mot tre i press med sina forwards, droppade samtliga blåvita spelare ner på egen planhalva och försvarade lågt. De delade upp sitt försvarsspel i två delar, och första halvlek präglades mer av den sistnämnda strategin. Sirius var klart bättre i första halvlek och skapade fler klara målchanser genom att fylla på med mycket folk i Göteborgs straffområde, och efter 36 minuter resulterade ett mönsteranfall också i ett ledningsmål från Christian Kouakou. Edi Sylisufaj tog emot en passning precis framför Göteborgs backlinje, lobbade in den till en djupledslöpande Patrik Karlsson Lagemyr som smart hittade Kouakou på bortre stolpe, som enkelt kunde stöta in bollen i mål. Det var ett välförtjänt ledningsmål av Sirius, och känslan var att det skulle kunna komma fler mål från hemmalaget innan pausvilan. Istället skulle IFK Göteborg skapa en klar målchans under första halvlek efter fina kombinationer längs sin högerkant som slutade med ett inspel som Gustaf Norlin kunde stöta in i öppen kasse. 1-1 stod sig också till paus.

Andra halvlek började ungefär likt första halvlek. Sirius med mest boll, ofta på Göteborgs planhalva, men gästerna var inte helt oävna att då och då pressa högre upp i banan. Det var ont om klara målchanser från gästerna fram tills minut 61, där de efter en kontring lyckades sätta Kevin Yakob ensam med David Mitov Nilsson, som tyvärr inte gjorde något misstag framför mål. 1-2 på resultattavlan efter 61 minuter, och det kändes något orättvist. Efter det försvarade sig gästerna återigen väldigt djupt in på egen planhalva med precis hela laget, och gjorde det svårt för Blåsvart att hitta passningar genom gästernas lag, och även svårt att skapa klara målchanser. Sirius tryckte på hela vägen in på slutet, och skapade en del fasta situationer och bitvis perioder av tryck som, om bollen studsat mer rätt åt hemmalaget hade kunna resulterat i en kvittering. Tyvärr stod sig 1-2 när slutvisslan ljöd, och känslan var att Sirius minst skulle haft med sig en poäng från den här matchen. Sett över 90 minuter hade hemmalaget mer boll, men kanske än viktigare, betydligt fler klara och halvklara målchanser. De förtjänade mer än 0 poäng, men sådan är fotbollen ibland. IFK Göteborg vann på sylvass effektivitet.

Tack till hela 6194 personer som tog sig till Studenternas i måndags! Ert stöd betyder otroligt mycket. Härnäst väntar IFK Norrköping borta, söndag den 3:e juli.