Matchsummering: IK Sirius - Helsingborgs IF

Startelvan-hemsidan

Andra hemmamatchen i Allsvenskan och tredje matchen i rad mot en nykomling – det var vad som väntade under söndagseftermiddagen på Studenternas. En nicktouch in i eget mål av en Helsinborgsspelare, efter en välplacerad hörna av Jamie Roche, visade sig bli matchens enda mål. Blåsvart är därmed fortsatt obesegrade efter tre omgångar i Allsvenskan. Laget höll även nollan för andra matchen i rad.

Om det var vår i luften när Sirius mötte Sundsvall för två veckor sedan gick det nu definitivt att hävda att våren kommit till Uppsala på riktigt. Uppladdningen på Studenternas inför matchen mot Helsingborg präglades av sol i allmänhet och en väldigt formstark blåsvart supportergrupp i synnerhet. En glädjande påskpresent för hemmalaget var att mittbacken Marcus Mathisen återfanns i startelvan efter en tids skadefrånvaro. I övrigt gjorde Sirius bara en förändring från matchen mot IFK Värnamo, då Patrik Karlsson Lagemyr gjorde sin första allsvenska start i den blåsvarta tröjan.

Inledningen av matchen präglades av att Sirius direkt tog tag i taktpinnen. Helsingborg anföll i 4-3-3 och försvarade i snarlik formation och hade under inledningen väldiga problem med att få tag i Sirius centrala spelare, vilket resulterade i både ett övertag i bollinnehav och målchanser. I matchminut 13 stegade Jamie Roche upp för att slå en hörna som kommit till följd av ett fint blåsvart anfall. Hörnan var bra slagen och resulterade i 1-0 efter att Helsingborgs forward Anthony van Der Hurk nickat in bollen i eget mål. Vilt jubel utbröt och den formstarka blåsvarta klacken växte i symbios med fotbollen som spelades ute på planen och ledningsmålet.

Det ska sägas att Helsingborg inte nödvändigtvis var ofarliga, och vänsteryttern Taha Alis kreativitet hjälpte bortalaget att ha perioder av bollinnehav på Sirius planhalva. Matchbilden som präglade inledningen av matchen kan dock sammanfatta den första halvleken i sin helhet. Ett spelövertag för Sirius som skapade fler chanser än sina motståndare, och ofta kombinerade sig förbi centralt. Samtliga blåsvarta spelare var klart bra i den första halvleken, men Jamie Roche som slog hörnan till 1-0 imponerade lite extra tillsammans med Marcus Mathisen som slog många passningar diagonalt genom Helsingborgs lag. Förutom en het situation nere vid Helsingborgs hörnflagga som slutade med att gästernas kapten Ali Suljic knuffade ner Filip Olsson i marken, var det en ganska lugn tillställning med kontrollerad fotboll. Sirius var troligtvis klart nöjdare än Helsingborg med hur matchbilden sett ut.

Inför andra halvlek kom Adam Hellborg in i spel istället för Filip Olsson, men i övrigt såg båda lagen likadana ut som i första. Helsingborg kom dock ut på planen som ett mer aggressivt och sammanhållet lag över hela planen, vilket till en början resulterade i att planen öppnade upp sig ännu mer för hemmalaget. Laorent Shabani hade ett farligt avslut i straffområdet, och sedan ett utanför som resulterade i en livsfarlig retur för Jamie Roche. Vid 2-0 där hade Sirius rimligtvis haft en lugnare sista halvtimme än vad som blev för dagen. Istället började Helsingborg vinna bollen högre upp ännu oftare, och gick framåt med alla spelare förutom deras defensiva mittfältare Albert Ejupi och sina två mittbackar. Många spelare mellan Sirius lagdelar skapade ett tryck och högre bollinnehav, men de solklara målchanserna uteblev fram till minut 75. En frispark på Sirius planhalva styrdes till en fri Helsingborgsspelare som avslutade från straffpunkten, men Tommy Vaiho gjorde en vass räddning som gjorde att resultatet fortsatt var 1-0 till Sirius.

Inför den sista kvarten gjorde Daniel Bäckström två byten där Aron Bjarnason och Jamie Roche, båda väldigt bra idag, lämnade planen för Kevin Wright och Johan Karlsson. Den sista kvarten präglades av att Helsingborg blev mer och mer desperata för att göra mål, men Sirius försvarade sig väl och hade flera goda omställningsmöjligheter, där både Kevin Wright och Johan Karlsson var en starkt bidragande orsak till hemmalagets stabila insats. Matchen slutade med ytterligare en hemmaseger, och en sett till 90 minuter välförtjänt och otroligt skön sådan.

Näst på tur väntar Mjällby AIF redan nu på onsdag, borta på Strandvallen. Därefter är det hemmamatch igen den 25 april då Hammarby IF kommer på besök.