Matchsummering: IK Sirius – Halmstads BK

• TV

Den allsvenskan hemmapremiären satt långt inne men slutade till slut med en 1-0-seger mot Halmstad. I en relativt händelsefattig tillställning bärgade Sirius sin första trepoängare i Allsvenskan 2021 efter ett sent segermål av Christian Kouakou.

Sirius ställde upp med en överraskande uppställning med bland annat många centrala spelare. Matchen inleddes med ett Sirius som rullade mycket boll runtom i laget. Bollinnehavet ledde inte till några klara målchanser och båda lagen hade svårt att bryta igenom respektive försvar. Matchens första målchans kom i den fjortonde minuten då Halmstad fick ett nickläge i straffområdet efter ett vänsterinlägg, ett avslut som gick rakt i händerna på David Mitov Nilsson i Siriusmålet. Sirius hade fortsatt inga klara lägen ju längre matchen fortskred, det var en del inspel men som inte riktigt nådde fram. Halmstads låga backlinje kunde ta bort det mesta som kom deras väg. Halmstad ställde om när tillfällen gavs men utan utdelning. Ett bortalag som fick mer och mer boll senare under halvleken. Hemmalaget fick kanske inte ut så mycket av draget att placera Axel Björnström på högerkanten som man hade hoppats på. Det närmaste vi kom ett blåsvart mål var en straffsituation där Nahom Girmai Netabay föll efter inlägg från just höger.

Andra halvlek började trevande. Vi fick tidigt se ett Halmstadsskott från sned vinkel. Tio minuter in i halvleken blev det ett mer balanserat spel. Det var en relativt stängd match med få lägen och spel utanför straffområdena. Halmstad kom närmast mållägen och i minut 60 nickades en boll tätt utanför från bortalaget. Sirius bästa läge var en frispark, den inbytte Mohammed Saeid fälldes utanför straffområdet och Axel Björnström fick till ett bra skott som gick precis utanför målstolpen. Matchen präglades av omställningar från bortalaget. Marcus Antonsson fick flertalet bra lägen som gick över. Halmstad organiserade sitt försvar bra och stängde de farliga ytorna runt sitt mål. Bortalaget verkade onekligen bekväma med att stå lågt och vänta på sina chanser. Sirius fortsatte spela runt men var något stillastående och mycket av bollinnehavet förblev hos backtrion. I slutskedet av matchen fick vi se Sirius lite mer tillbakatryckta när Halmstad tillfälligt tagit initiativet och haft flera inspel mot det blåsvarta straffområdet. Det var i detta läge som Sirius fick till en omställning som ledde till ett inlägg där Marcus Mathisen nådde högst och nickade i stolpen, bollen studsade ut och tog i målvaktens rygg för att sedan långsamt rulla mot mållinjen där Christian Kouakou vräkte sig fram och petade in 1-0. Hemmaledningen var ett faktum. Några rätt lugna och intetsägande slutminuter spelades av innan den blåsvarta segern var hemma.