Matchsummering: IK Sirius - GIF Sundsvall

20220403-145954_Peter Bohlin - PEBO-Foto_000011431_startelva

Den så efterlängtade premiären av Allsvenskan är nu avklarad. Sirius tog hem matchen mot GIF Sundsvall med 2-1 efter att Christian Kouakou och Aron Bjarnason gjort mål i den andra halvleken. Härnäst väntar nykomlingarna IFK Värnamo på bortaplan.

En vårdag i april och ett soligt Studenternas. Premärdagen som alla blåsvarta supportrar väntat på. Pelle Karlberg, den eminente låtskribenten och framföraren av allas vår “Fotbollsvänner” drog igång sången precis innan avspark, tillsammans med hela publiken och det mäktiga tifot från supportrarna på Arkens Gärde som inte gjorde någon besviken. Allt var upplagt för en riktigt fotbollsfest när domaren väl blåste igång matchen.

Gif Sundsvall, som Sirius hade besegrat i en träningsmatch strax innan den Allsvenska premiären, kom ut och var absolut bättre än för en och en halv vecka sedan. Känslan av en något mer samspelt motståndarelva gav de möjligheten att vara aggressivare än senast och de lyckades störa Sirius högt upp i planen. Blåsvart var också i sedvanlig ordning det bollförande laget, men efter en situation utanför Sirius straffområde kunde Pontus Silfwer slå ett inlägg som Pontus Engblom nådde högst på. Gästerna tog därmed ledningen efter endast 23 spelade minuter.

Efter detta tog Blåsvart direkt ett grepp om matchen, och hade längre anfall på Sundsvalls planhalva. Känslan av ett hungrigt hemmalag, tillsammans med laddade supportrar som manade på, skapade ett visst tryck i slutet på första halvlek, trots detta uteblev dock kvitteringsmålet.

Sirius kom i andra halvlek ut och såg ännu mer fast beslutna om att vända på den Allsvenska premiären. Det tog enbart sju minuter in i andra halvlek innan Filip Rogic gjort sig rättvänd bakom Sundsvalls mittfält, och vackert spelade fram Aron Bjarnason som löpt diagonalt inåt från sin wingbackposition till ett friläge. Avslutet var lika bra som passningen, och 1-1 var ett faktum.

Efter kvitteringsmålet fortsatte Sirius att trycka på, men det ska sägas att GIF Sundsvall periodvis fortsatt störde hemmalaget genom att pressa högt och bitvis ha perioder av bollinnehav på Sirius planhalva. När matchen gick in i den sista kvarten tog ändå känslan över att Sirius var det laget som var mest måna om att ta med sig alla tre poäng, och trycket ökade gradvis. Kevin Wright, ny wingback från Örebro, byttes in mot Aron Bjarnason i minut 75 och uppehöll Sundsvalls vänsterkant på ett mycket bra sätt. Det tog 10 minuter för Wright att också få utdelning på ett inlägg slaget mot bortre stolpen, till fjolårets skyttekung Christian Kouakou som sittandes på knä nickade in bollen i mål bakom Sundsvalls målvakt. 2-1 och vilt glädjejubel på Studenternas. De sista minuterna spelade Sirius rutinerat av och premiärsegern var ett faktum.