Matchsummering: IK Sirius – IFK Göteborg

20211130_Startelvan

Sirius kunde till slut säkra det allsvenska kontraktet efter en övertygande 3-0-seger mot Häcken. Målen gjordes av Jacob Ortmark, Moustafa Zeidan och Nahom Girmai Netabay. Ett annat glädjeämne var att Aron Bjarnason fick göra sin tävlingsdebut efter sin långa skadefrånvaro. Sista matchen för Sirius i årets Allsvenskan spelas på Friends Arena nu på lördag.

Trots den massiva kylan på sex minusgrader såg Sirius väldigt heta ut i inledningen när laget tog tag om bollinnehavet direkt. Bortalaget å andra sidan höll en lägre försvarsställning samt försökte nyttja de kontringslägen som uppstod i inledningen. Den första chansen för matchen skapade hemmalaget när Jacob Ortmark efter lite bolltrillande på mittfältet slog in bollen till Christian Kouakou som mötte bollen med pannan, avslutet gick dock mitt i famnen på Peter Abrahamsson.

Sirius fick matchens första hörna tio minuter in i matchen, och det skulle bli mål direkt. Efter Moustafa Zeidans slagna hörna skarvades bollen ut ur straffområdet, där mötte Jacob Ortmark med en perfekt volley som letade sig in i hörnet och Blåsvart hade tagit ledningen med 1–0.

Bara två minuter efter ledningsmålet skulle Sirius följa upp med ett ytterligare vasst läge genom ett patenterat Moustafa Zeidan-skott som letade sig precis utanför Peter Abrahamssons högra stolpe, ett avslut som förtjänade ett bättre öde.

Efter cirka kvarten spelad skulle hemmalaget rättvist utöka sin ledning efter ett vackert anfall. Laorent Shabani slog ett vasst inlägg som Christian Kouakou behärskat släppte vidare till Moustafa Zeidan som fri med målvakten rullade in bollen till en 2–0 ledning.

Bortalaget såg väldigt vilsna ut och hade svårt att skapa några större chanser mot ett starkt Sirius-försvar och det var en säker tvåmålsledning för Blåsvart inför den andra halvleken.

Häcken kom ut till andra halvlek med högre utgångspositioner och med en högre press som till en början såg ut att ställa till några frågor för hemmalaget. Efter bortalagets pigga inledning tog dock Sirius över matchbilden alltmer och det såg likt ut den första halvleken där Blåsvart fortsatte att styra matchen på sina egna premisser där mycket av spelet bestod av fina kombinationer på mitten och djupledslöpningar av Laorent Shabani och Adam Ståhl på varsin kant.

I mitten av andra halvlek hamnade matchen i ett läge där Häcken hade svårt att tränga sig igenom hemmalagets försvar medan Sirius såg nöjda ut med sin ledning även om laget ville trycka på framåt för att göra fler mål och döda matchen. Trots att Häcken inte hade mycket att spela för rent poängmässigt i serien så försökte laget från Göteborg att skapa någon typ av spänning i matchen när laget på många olika sätt förändrade laget men den säkra trebackslinjen i Sirius höll fortsatt tätt och det kändes aldrig riktigt farligt.

Ett stort glädjeämne att rapportera under de sista fem minuter som återstod var att Aron Bjarnason äntligen fick göra sin allsvenska debut för Sirius efter en lång skadefrånvaro som hade hållit islänningen borta från matchplanen.

I den allra sista sparken skulle Herman Sjögrell skapa en straff efter att ha blivit fint framspelad av Aron Bjarnason. Fram klev Nahom Netabay som inte ville vara sämre och chippade in bollen bakom Häcken-målvakten i sin 50:e match för Blåsvart. 3–0 blev också slutresultatet och det allsvenska kontraktet var härmed säkrat!