Matchsummering: IFK Norrköping - IK Sirius

BB220703KJ029_hemsidan

Efter en tung, något oförtjänt 1-2 förlust mot Blåvitt på ett värmedränkt Studenternas tidigare samma vecka var det dags för ny match mot IFK Norrköping. Denna gången var Blåsvart bortalag och således reste laget och dess supportrar till Norrköping och Platinumcars Arena. Inför matchen låg hemmalaget endast en poäng före Sirius i tabellen, vilket gjorde att matchen på förhand kändes jämn och intressant.

Sirius, som för dagen spelade utan tre renodlade mittbackar på planen, hade en tuff start på matchen. IFK Norrköping pressade högt och frenetiskt och såg till att bibehålla tryck på blåsvarts planhalva. Det skapades inte superkvalitativa målchanser och den initiala anstormningen mot Sirius mål reddes således ut på ett ganska bra sätt. Problemet för Sirius i första halvlek var att vi hade svårt att utnyttja det positionella övertaget centralt i banan, och trots perioder av bollinnehav var känslan att de blåsvarta kunde bättre. Bättre i form av att spela genom Norrköpings lag ännu mer och ta sig till ännu fler målchanser. Norrköping var det laget som var närmast ett ledningsmål i den första halvleken, men 0-0 stod sig in i paus.

Huvudtränare Daniel Bäckström uttryckte i en intervju efter matchen att det inte handlade så mycket om att trycka på taktiska saker i paus, utan snarare om att höja kravbilden och utnyttja det taktiska som Sirius på förhand ville utnyttja till sin fördel. Återigen handlade det om att Sirius på pappret var fler spelare centralt än Norrköping, det som blåsvart hade haft svårt att utnyttja i första halvlek. Två byten gjordes, då Filip Olsson och Yukiya Sugita kom in istället för Adam Hellborg och Edi Sulisyfaj.

Sirius kom ut efter pausen och verkade ha tagit till sig av huvudtränare Bäckströms ord, för de blåsvarta var ett helt annat lag efter paus. Gång på gång spelade man bort Norrköpings första- och andrapress för att sedan ta sig in i motståndarnas straffområde. Ibland tog det tjugo passningar att ta sig dit, ibland tog det bara fem. Det var en fröjd att se matchen förändras på det sättet. Inhopparen Yukiya Sugita stod i centrum halvleken igenom, genom att spela fotboll med lekfullhet och kvalitet. I minut 57 skulle han också avgöra matchen med det 0-1 mål som sedan stod sig in på slutvisslan. Efter ett inspel som nickats undan från Norrköpings straffområde, tog ”Sugi” emot en andraboll precis utanför straffområdet och smällde sedan behärskat upp bollen i det vänstra hörnet.

Det var ett förlösande och sett till de tolv första minuterna i andra halvlek, inte alls oväntat mål. Efter detta fortsatte Sirius att spela fotboll i riktning mot motståndarnas mål, samtidigt som de tröttade ut Norrköping som i inledningen av båda halvlekerna pressade högt och aggressivt. Denna press avtog ju längre matchen led.

I fotboll är det naturligt att det vid ställning 0-1 med tio minuter kvar genererar i ett visst tryck mot laget som sitter inne på ledningsmålet. Så var även fallet här, och Norrköping skapade en del hörnor och något avslut i slutet av matchen. Det var dock aldrig riktigt riktigt nära att det skulle kvitteras, och mycket glädjande tog Sirius med sig alla tre poäng hem. En urstark seger av laget, en urstark avgörande prestation av Sugi genom hela andra halvlek och ett nu, vanligt stöd från tillresta blåsvarta supportrar får summera matchen i sin helhet.

Tack till alla supportrar som reste till Norrköping för att stötta laget på plats. Nästa match är borta mot Kalmar FF, den 10:e juli.