Matchsummering: IF Elfsborg - IK Sirius

Lagbild_Elfsborg_borta

Årets kanske mest intensiva matchvecka inleddes under söndagskvällen på Borås Arena. IF Elfsborg stod för motståndet och det var hemmalagets som gick segrande ur striden efter tre gjorda mål i första halvlek. Sirius spelade upp sig efter paus och hade några riktigt bra lägen för att väcka liv i matchen, men sista 45 slutade mållöst och Blåsvart fick resa hem med noll poäng i bagaget.

Sirius kom till Borås Arena för att ta sig an ett Elfsborg med gott självförtroende i ryggen efter sin vinst borta mot Djurgården. Redan vid matchstart märktes det att hemmalaget var taggade då de visade prov på en hög press redan från start. Det intensiva pressarbetet bar frukt och redan i den fjärde minuten hade hemmalaget tagit ledningen med 1–0, en mardrömsstart för Sirius.

Matchbilden övergick till den mer förväntade efter ledningsmålet för hemmalaget då Sirius tog över bollinnehavet mer och mer medan Elfsborg låg rätt i sina positioner och väntade på misstag för att ställa om i sina sylvassa kontringar. Det märktes tydligt att hemmalaget var påkopplat och aggressivt då Sirius i perioder hade svårt att spela sig ur den egna planhalvan på grund av den höga pressen från hemmaspelarna. Blåsvart försökte trumma i gång det sedervanliga possession-spelet men det var svårt att nå anfallarna Christian Kouakou och Edi Sylisufaj längst fram i planen.

Hemmalaget utökade sin ledning med 2–0 och det var på nytt Sveinn Guðjohnsen, son till forne storspelaren Eiður Guðjohnsen, som gjorde sitt andra mål i matchen på nick. Elfsborg hann även med att göra 3–0 innan halvlekens slut.

Blåsvart gjorde ett dubbelbyte redan i halvtid när Nahom Girmai Netabay och Karl Larson ersatte Laorent Shabani och Edi Sylisufaj. Karl Larson satte prägeln direkt i inledningen av andra halvlek när han med ett lågt inlägg från höger spelade fram Jacob Ortmark i straffområdet vars direktavslut gick någon halvmeter utanför högra stolpen.

Bara någon minut efter fick nyss inbytte Nahom Girmai Netabay en jättemöjlighet i straffområdet när han efter hörna blev friställd i boxen men han fick tyvärr ingen ren träff på sitt avslut. I situationen efter fick Nahom återigen en vass möjlighet när han avslutade från straffområdeslinjen, skottet gick några centimeter utanför målvaktens vänstra stolpe.

Det var ett betydligt mer påkopplat Sirius som med flera byten och annan attityd skapade fler målchanser och förde en offensiv som vi inte fick se prov på under första 45. Christian Kouakou blev friställd efter en vacker framspelning av Jacob Ortmark men Elfsborgs-målvakten var snabbt ute och kunde avvärja möjligheten innan Christian fick iväg sitt avslut. När det återstod tio minuter av matchen fick hemmalaget en spelare utvisad, men trots en man mer på banan kunde inte Blåsvart få in bollen i mål. Andra halvlek förblev mållös och slutresultatet skrevs till 3–0.