Matchsummering: GIF Sundsvall - IK Sirius

Startelvan_GIFS

Två veckor efter träningsmatchen mot Gefle IF på Gavlevallen var IK Sirius idag tillbaka på just Gavlevallen. Solen sken och kylan bet för två veckor sedan, men idag, två veckor närmare Allsvensk premiär hade Gavlevallen både solsken och en optimistisk vårvärme. Både GIF Sundsvall och IK Sirius formerade starka startelvor och förutsättningarna för en bra match var goda.

Sirius start på matchen var likt vårvärmen optimistisk, intensiv och väldigt bra. Många och långa anfall, med många passningar genom och förbi Sundsvalls lagdelar resulterade i tre gjorda mål på 20 minuter. Det första gjorde Jamie Roche redan efter tre minuter när han efter en fin löpning in bakom Sundsvalls backlinje och en delikat passning av Filip Rogic. De första tre minuterna speglade också de följande trettio. Sirius i våg efter våg mot Sundsvalls backlinje, men aldrig forcerat – utan med kontroll. I minut 21 gjorde Aron Bjarnason 0-2 till Sirius efter att Marcus Mathisen brutit sig framåt på ett bra sätt, men Bjarnasons avslut i första krysset från en vänster inre position i straffområdet gjorde ingen besviken heller. Fem minuter senare gjorde Moustafa Zeidan 3-0 efter ett bra avslut i motståndarnas staffområde. Det resultatet stod sig också fram till paus.

I andra halvlek gjorde Sundsvall en korrigering där man bytte från 3-5-2 till något som mer liknande en 4-2-3-1, vilket ställde IK Sirius inför andra frågor. Sundsvall pressade högre oftare, och pressade framförallt framåt ännu mer i jämförelse med första halvlek, vilket genererade en något annorlunda matchbild. Sirius hade fortfarande mer kontroll än Sundsvall, en hel del långa perioder av bollinnehav men halvleken präglades av mer bollbyten och omställningar, och Sundsvall hade fler farliga omställningar jämfört med den första halvleken. Sundsvall gjorde också 1-3 i minut 53, men Siriussegern var trots ett bättre spelande motståndarlag i andra halvlek aldrig riktigt hotad. Resultatet efter 90 minuter skrevs till slut till 1-4 efter att Siriussonen Adam Wikman gjort sitt första mål i A-laget efter ett stenhårt avslut precis utanför Sundsvalls straffområde.

Det något speciella matchupplägget igår innehöll även en 30 minuter lång halvlek till. Båda lagen gjorde många byten och Siriuselvan var präglad av akademispelare. Matchbilden liknade andra halvlek mer än första. En hel del omställningar, med mer bollinnehav för Sirius än Sundsvall och inte särskilt många målchanser. Slutresultatet efter 120 minuter skrev till 1-4 seger för IK Sirius. Ett glädjande resultat, och en god upplevelse för många spelare inför den Allsvenska premiären som snart stundar, mot just GIF Sundsvall.