Matchreferat Sirius-Malmö

Efter fem matcher på kort tid var söndagens möte med Malmö FF en liten ”final” för Sirius innan några dagars ledighet. Blåsvart började bra och tog ledningen två gånger om men Malmö visade att de fortfarande är en storlek större än Sirius och kunde både komma ikapp och gå förbi. 2–5 blev till slut resultatet efter två mål på tilläggstid, en mycket tung förlust.

De blåsvarta skynkena badade i solsken när matchen mellan Sirius och gästande Malmö FF sparkades igång. Bortalaget öppnade hårt och såg stora och tunga ut när de lyfte in bollar i Sirius straffområde under de inledande minuterna. Sirius lyckades dock rida ut den första lilla stormen och kunde efter några minuter börja hitta sitt eget spel.

Redan från start syntes det att inget av lagen var här för att gå in halvdant i några dueller. Det smällde och det skreks, både av smärta och på domaren. Mannen i gult höll dock korten i fickan, och även om han blåste en hel del frisparkar tillät han också lagen att trycka till varandra rätt ordentligt.

Men Sirius tog tag i bollen och etablerade kontroll över spelet. Elias Andersson, tillbaka efter avstängning (fyra gula kort), var aktiv och kom tillsammans med Adam Hellborg ofta ned och hämtade boll. Blåsvart var framgångsrika när de spelade förbi Malmös lagdelar och jobbade sig flera gånger nära gästernas straffområde.

Första tjugo minuterna var precis så bra som man kunnat förvänta sig från blåsvart håll. Man hade bra koll på Malmö och i tevetittarna bjöds flera gånger på gastkramande kombinationer nära det egna straffområdet som slog ut flera Malmöspelare och gav Sirius chansen att anfalla.

Efter sjutton minuter kom också målet för blåsvart. Efter ett högt instick till Elias Andersson försökte han spela fram Jamie Roche som kom i en löpning in i straffområdet. Han hade kommit först om han inte blivit fälld och straffen var solklar. Mohammed Saeid klev fram och placerade säkert in den efterföljande straffen. 1–0 till Sirius och en drömstart för blåsvart.

Efter målet fortsatte Sirius trumma på och spelade fin fotboll. De hade bra kontroll på matchen, även om Malmö alltid var farliga när de närmade sig det blåsvarta straffområdet. Flera gånger blev det oroligt när bollen spelades in och under de sista fem minuterna kunde gästerna också etablera lite tryck med inspel och inlägg. Sirius stod dock upp bra och gick till halvtidsvila i 1–0-ledning.

Andra halvlek började dock mardrömslikt. I den femtioförsta minuten slog Elias Andersson hem bollen till Lukas Jonsson. Jonsson missbedömde bollens fart och tittade upp en sekund för länge. Bollen passerade Siriusmålvakten och rullade retfullt in precis innanför stolpen. Ett olyckligt misstag och blåsvart hade fått precis den start på den andra halvleken som de hoppades att de inte skulle få.

Hemmalaget skulle dock resa sig. I den femtiosjätte plockade Lukas Jonsson ned en hörna och satte snabbt igång spelet till Nahom Girmai Netabay. Han petade bollen förbi en motspelare och hade plötsligt fri lejd mot Malmös planhalva. Han slog den i djupled till Yukiya Sugita som drev bollen parallellt med straffområdet innan han spelade den vidare till Mohammed Saeid. Han spelade den snett inåt bakåt till inbytte Stefano Vecchia som tog emot och placerade in bollen i bortre gaveln, otagbart för Johan Dahlin i Malmömålet. 2–1 till Sirius som visade att de inte är ett lag som viker ned sig.

Malmö hade dock fått energi från 1–1-målet, och efter ett trippelbyte direkt efter Sirius andra mål tog de sig in i matchen. Trots underläge kändes gästerna inte stressade utan de jobbade metodiskt på med sin taktik och började långsamt mala ned blåsvart.

Malmö hade också två landslagsspelare längst fram, Isaac Kiese Thelin och Ola Toivonen. Och det var just de två som skulle komma att fälla avgörandet.

Tio minuter efter 2–1-målet kom kvitteringen, och vem gjorde målet om inte Ola Toivonen. Ett långt inkast in i straffområdet gick precis över en högt hoppande Malmöspelare. Nahom Netabay fick sen bollen i huvudet, sannolikt blev han något ställd över att motståndaren inte nådde den. Bollen studsade ner till Toivonen som inte gjorde några misstag. Lågt och distinkt sköt han in 2–2 från nära håll och Sirius hade tappat sin andra ledning för dagen.

Malmö hade efter målet en bra period, men Sirius fredade sitt mål väl och var själva inte ofarliga när de kontrade. Blåsvart lyckades även bitvis hålla i bollen, och spelet böljade en del fram och tillbaka.

Siriusspelarna började dock få det jobbigt mot slutet av matchen. Malmö trummade metodiskt på och hemmaspelarna fick kämpa mer och mer för att behålla strukturen i försvarsspelet.

Sista tio minuterna syntes det också att Malmö är ett lite mer rutinerat lag än Sirius. Även om Malmö hade ett övertag förtog de sig inte i anfallsspelet utan såg hela tiden till att säkra hemåt. Sirius ville kontra och återta ledningen, men det skedde tyvärr på bekostnad av stabiliteten i defensiven. I den åttiofemte minuten försökte Stefano Vecchia ta sig förbi en motståndare i gästernas straffområde, men bollen stack ifrån honom och rann ut över kortlinjen. Många Siriusspelare trodde nog att Malmö skulle ta god tid på sig att sätta igång spelet, så de var inte uppmärksamma på att Johan Dahlin snabbt slog en lång inspark till Isaac Kiese Thelin. Dahlin hade uppfattat att Sirius hade flyttat upp med många spelare och lämnat trebackslinjen i stort sätt själv. Kiese Thelin tog ned bollen och spelade den vidare till Jo Inge Berget. Han drev bollen mot kortlinjen men i höjd med straffområdeslinjen slog han ett långt inlägg mot den tidigare målskytten Ola Toivonen. Sirius var oorganiserade och Kebba Ceesay tappade bort Toivonen som spelade in bollen på volley in mot straffpunkten där Kiese Thelin mötte med högerfoten. Lukas Jonsson kom ut men Malmöanfallaren var iskall och placerade in bollen i krysset. 2–3 och Malmö hade vänt.

Tungt för Sirius som till dess hade gjort en bra match. Men mot lag som Malmö får man inte tappa fokus en sekund. Gör man det kommer man bli straffad, som vid gästernas ledningsmål.

När domaren blåste av matchen stod det hela 2–5 på resultattavlan, efter att skåningarna gjort två mål på tilläggstid när Sirius lyfte upp laget för en kvittering. En stor besvikelse för de blåsvarta spelarna som gjorde en bra match sett över nittio minuter men ändå fick se Malmö gå både ikapp och förbi. Det var misstagen som avgjorde i gästernas favör, misstag som helt enkelt inte får ske om man vill slå lag som Malmö.

Efteråt var Henrik Rydström av förklarliga skäl väldigt besviken.

– ”Jävlusiskt” besviken på hur vi agerar i vissa situationer. Malmö slår oss i form av cynism, på ett positivt sätt. Man var snabb på att ta frisparkar, man var på domaren och man liksom malde ned oss på bitar som mina spelare inte fullt ut hanterade. Ska man ta poäng mot Malmö måste bjudningar elimineras. Jag är oerhört besviken, sade han på presskonferensen.

Inte heller Mohammed Saeid var nöjd efter matchen.

– Det är tufft efter en sådan här match. Vi var ganska bra i första halvlek, har bra spel och framförallt stängde vi ned deras spel och de fick inte så jättemycket. Vi gjorde så att de fick byta taktik i andra halvlek. I andra halvlek får de ett billigt mål och mer energi och ändrar lite taktiskt. Men det är något som vi ska kunna hantera.

Han berättar att det var en mentalt tuff match där Malmö fick mycket med sig.

– Det känns om att vi får kämpa för våra mål och de får lite gratis. Man får ju lite mer boost då, och extra boost är det sista man ska ge till ett lag som Malmö.

Han berömmer dock skåningarna, som gjorde det väldigt bra på slutet.

– De är smarta. De vet exakt var ytan finns, det är ett lag som vill spela fotboll. Sen hittar de ytor bakom. Det betyder inte att det är ett lag som bara spelar långbollar utan det är ett lag som utnyttjar att vi är så högt upp.

Mohammed Saeid är vanligtvis mittfältare, men har den här säsongen nästan uteslutande spelat längst fram. Han tycker dock att det har känts bra.

– Det är något nytt. Jag har spelat tia men aldrig nia. Men för mig handlar det om att göra spelarna runt omkring mig bättre, vare sig det är med passningar eller att ta en löpning som öppnar upp för Stefano (Vecchia) eller Sugita. Det finns många matcher där jag kanske inte har synts och det kanske är många som undrar ”vad gör han” men det är sådana smågrejer som alla inte ser. Men jag trivs i rollen så länge vi spelar bra fotboll. Det syns i tabellen att vi gör det bra som lag och det är det som är viktigast.

Han och Yukiya Sugita har bildat en formidabel duo i presspelet. Saeid förklarar att det är för att de tänker lika.

– Vi tänker fotboll på samma sätt. Vi hittar varandra och förstår varandra utan att prata så mycket.

Mitt bland allt tråkigt fanns dock ett glädjeämne. Den unge Siriusfostrade Jamie Roche fick göra debut från start i allsvenskan och gjorde under de fyrtiofem minuter han spelade en bra insats. Han var bland annat den som fick med sig straffen som ledde till 1–0, och stod i övrigt för en fin prestation. Mohammed Saeid var imponerad av den unge mittfältaren.

– Riktigt bra insats. Det är inte den lättaste uppgiften att spela mot Malmö. Jag pratade lite med honom innan, han sade att han var lite nervös men jag sa att det är vanligt, alla spelare är nervösa. Jag sade till honom att göra det enkelt i början och sen kommer spelet komma till dig. Det är fantastiskt att se att så många unga får chansen och de tar den verkligen när de får spela.

Även Stefano Vecchia tyckte att det var roligt att se hur han tog för sig.

– Jättekul. Det är alltid kul att se unga spelare få chansen. Han gjorde det bra idag. Jag är glad för hans skull för att han får göra de här fyrtiofem minuterna och han ska vara nöjd.

För Vecchias egen del är han nöjd med sin inledning på säsongen, och kroppen känns bättre och bättre.

– Det känns bra, jag är bara glad att jag kan spela fotboll. Jag känner glädje varje gång jag får gå ut och spela och hjälpa laget och bidra med det jag är bra på. Jag känner att det är bra och att det går bättre och bättre. Fysiskt går det framåt.

Nu får Sirius några extra dagars ledighet efter att ha spelat flera matcher på kort tid. Vecchia har lite blandade känslor inför det, men tror det är bra för laget.

– Det är efterlängtat. Samtidigt känner man nu att man vill spela imorgon, men det är nog välbehövligt för kroppen.