Matchreferat Kalmar FF–Sirius

Sirius kom till Kalmar med säsongens bästa insats i ryggen, och på förhand fanns det stora förhoppningar om att blåsvart skulle kunna upprepa insatsen mot Norrköping. Så blev dock inte fallet. Efter en mållös första halvlek tog Sirius visserligen ledningen i inledningen av andra men tappade sen kommandot över matchen och Kalmar kunde kvittera med tio minuter kvar. 1–1 blev slutresultatet och Sirius får därmed lämna Småland med en poäng.

Det började dock lovande för blåsvart. Stefano Vecchia var sin vana trogen aktiv på sin vänsterkant i inledningen av matchen och testade flera gånger Kalmars backlinje. Närmast var han när han utan vidare drev bollen förbi sin försvarare och kom fri. Tyvärr kom han lite ur vinkel och vänsterskottet gick strax utanför.

Sirius fortsatte att tugga på och hade god kontroll på matchen. Men trots stort bollinnehav skapade man inte särskilt många klara chanser. Yukiya Sugita hade ett bra läge efter knappt tjugo minuter när han vände runt i straffområdet och sköt. Han fick dock ingen vidare träff med högern och bollen seglade högt över.

Kalmar hade inte särskilt mycket att säga till om i första halvlek. Sirius slarvade dock en hel del i uppspelsfasen och bjöd smålänningarna på möjligheter. De hade faktiskt halvlekens bästa chans just när klockan tickade upp mot fyrtiofem. Efter en frispark blev det en tilltrasslad situation i straffområdet. En Kalmarspelare fick läge att skjuta men fick ingen ren träff och bollen kunde till slut petas till hörna.

Det skulle dock komma fler möjligheter på fasta situationer för Kalmar.

Första halvlek var Sirius, men missade passningar och slarv i uppspelen höll blåsvart från att kontrollera matchen fullt ut. Istället fick laget gå till pausvila i likaläge, 0–0.

Sirius inledde dock andra halvlek på bästa tänkbara sätt. Efter bara fyra minuter gav Yukiya Sugita blåsvart ledningen. Efter att Stefano Vecchia tagit sig förbi en försvarare fick han bollen lite för långt ifrån sig och den rann ned mot kortlinjen. Han lyckades dock hinna upp den just som den skulle gå över linjen och istället för inspark blev det ett inspel från Vecchia. Bollen seglade över alla och landade hos Sugita som tog ned, tittade upp och dunkade in 0–1 på halvvolley. Ett vackert mål signerat av två av Sirius bästa spelare den här säsongen, Stefano Vecchia och Yukiya Sugita.

Blåsvart fortsatte dock bjuda hemmalaget på möjligheter. I stort sätt det enda Kalmar hade i chansväg i andra halvlek var fasta situationer. Trots detta gav Sirius flera gånger upp onödiga frisparkar på egen planhalva och lät Kalmar utnyttja deras längd och fysik.

Det var också detta som skulle leda till kvitteringen. Efter att Kalmar fått en frispark till vänster på Sirius planhalva slogs bollen in i straffområdet. Lukas Jonsson kom ut men fick inte tag i bollen. Istället landade den hos rödklädde Svante Ingelsson som slog in den i ett tomt mål. Ett inte helt orättvist mål med tanke på att Kalmar under en period innan målet tagit sig in i matchen och kommit till lite chanser.

Allsvenskan har den här säsongen av förklarliga skäl haft ett tätt spelschema. Sirius har inte heller haft särskilt mycket rotation i startelvan, och mot Kalmar kom de första tecknen på att det börjar ta ut sin rätt. Många Siriusspelare hade det jobbigt sista tjugo minuterna. Det syntes i spelet, laget kunde inte behålla det tydliga spelmässiga övertag de hade tidigare i matchen, och det syntes på sättet laget försvarade på. Det var inte lika kontrollerat och strukturerat som det kanske brukar vara, och Kalmar fick flera frisparkar som ett lite mer utvilat blåsvart kanske inte gett bort.

Efter målet fortsatte Kalmar skapa chanser i luftspelet. Närmast var Fidan Aliti i den åttiotredje minuten, men hans nick från nära håll räddades mirakulöst av Lukas Jonsson i Siriusmålet.

Blåsvart lyckades dock hantera hemmalagets huvudspel fram till slutsignalen, och matchen slutade 1–1 på Guldfågeln Arena. Efter matchen verkade inget av lagen särskilt nöjda med resultatet. I Siriuslägret var man besviken på att man inte lyckades stänga matchen tidigare, och hos smålänningarna hade man hoppats på bättre utdelning på de fasta situationerna i slutet av andra halvlek.

– Surt såklart, tror alla vi är överens om att vi är det bättre laget och att vi borde åka hem med tre poäng. Men det är också svårt att försvara sig mot ett lag som öser in långa bollar på hörnor och inkast. Vi skulle ha dödat matchen tidigare med ett ytterligare mål, säger Hjalmar Ekdal om känslan efter matchen.

Kalmars chanser kom nästan uteslutande från fasta situationer, går det att förbereda sig på det?

– Det går att träna på. Det är kanske inte jättelätt, men det är något vi måste bli bättre på.

Sirius nästa match är bara några dagar bort, mot Malmö FF hemma på Studenternas. Ekdal berättar att det tuffa spelschemat är slitsamt, men att alla spelare kämpar på.

– Det är klart att när man spelar så mycket matcher känner alla sig inte helt friska kanske, men kan man spela så gör man det. Det är bra för oss att kunna spela med samma lag så att man håller sitt spel och det har gått så bra med det här laget. Men självklart är det lite känningar, det går inte att undvika.