Matchreferat Falkenberg – Sirius

I Sirius andra bortamatch för säsongen styrde de skutan västerut för en dust med Falkenberg. Efter två oavgjorda matcher i rad suktade laget efter en trepoängare. Det syntes inte de första fyrtiofem minuterna, där istället Falkenberg både tog ledningen och var bättre än Sirius. Men Sirius visade att de är ett lag som inte viker ned sig och kunde på några drömminuter i andra halvlek vända matchen och vinna med 1–2 (1–0).

Vindarna blåste kallt från Kattegatt när matchen sparkades igång på Falcon Alkoholfri Arena. Det verkade passa hemmalaget bäst, för de tog kommandot direkt. De pressade högt och stängde av centralt. Det gjorde det svårt för blåsvart att inkludera Adam Hellborg och Elias Andersson i uppspelsfasen, stället var man tvungen att försöka spela upp längs kanterna, där man ofta blev av med bollen.

Kanske blev Siriusspelarna överraskade av Falkenbergs höga press, för man hade inga bra svar på den i matchinledningen. Istället lät man hemmalaget diktera villkoren. De skapade redan under de första tio minuterna flera chanser att göra mål och Lukas Jonsson tvingades göra två kvalificerade räddningar.

Blåsvart försökte ta sig in i matchen, men det gick trögt. Det var många passningar som inte hamnade på rätt adress, många bollmottagningar som inte var hundraprocentiga och många dueller som förlorades. Falkenberg startade matchen klart bäst, och efter tjugofem minuter fick de också utdelning.

Efter en förlorad duell och en tappad boll på mittplan kunde Falkenberg kontra. Edi Sylisufaj drev bollen hela vägen från mittlinjen till Sirius straffområde. Där vek han in lite och sköt mot Jonssons första stolpe. Siriusmålvakten var på bollen men inte tillräckligt för att hindra den från att gå i mål. 1–0 Falkenberg och det var inte på något sätt orättvist.

Resultatet stod sig till halvtid. Den första halvleken var Sirius sämsta den här säsongen, spelet fungerade inte alls och man hade svårt att komma till bra lägen. Det enda avslutet från blåsvart kom från Adam Ståhl som testade hemmamålvakten efter en halvtimme, men utan resultat. Falkenberg ska dock ha beröm som gjorde det svårt för Sirius.

Något måste ha sagts i omklädningsrummet i halvtid för Sirius kom ut i andra halvlek klart bättre. Man hade inledningsvis fortsatt svårt att etablera sig på offensiv planhalva, men ju längre tiden gick desto mer boll hade Sirius. Man tog över mer och mer, hittade passningar genom Falkenbergs lagdelar och kom närmare och närmare straffområdet. Det var fortfarande jämnt, hemmalaget stod upp bra och det var inte så att Sirius hade tagit över matchen helt. Men det syntes ändå att blåsvart ville mer än i den första halvleken.

Henrik Rydström gjorde ett byte i paus, in kom Nahom Netabay och ut gick Hjalmar Ekdal. Netabay gav laget en gnista direkt när han kom in och bidrog mycket på mittfältet i inledningen av andra halvlek. Det var dock de nästkommande bytena som gav effekt vid Sirius kvitteringsmål.

– Jag fick bollen utanför straffområdet och såg ”Acke” (Axel Björnström, reds.anm) vid bortre och försökte hitta honom. Han är het just nu och har gjort många poäng så det var bra att han fick bollen och kunde stöta in den, beskrev Karl Larson målet efter matchen.

Hans inlägg i den sextionionde minuten friställde Björnström vid den bortre stolpen som enkelt kunde placera in kvitteringen. Ett vackert mål och en vacker assist från den nyss inbytte Larson.

– Direktiven var att spela rejält och gå för det. Huvudsaken var att komma in och ge energi till laget, berättade Larson om trippelbytet som gjordes bara några minuter innan målet.

Bytena gav definitivt energi. Bara några minuter efter kvitteringen fick Johan Brattberg i Falkenbergmålet återigen hämta bollen ur nätmaskorna.

Efter fint förarbete från den alltid aktiva Stefano Vecchia kunde Axel Björnström spela bollen till Nahom Netabay som kom löpande in i straffområdet. Han mötte bollen och placerade behärskat in 1–2 till Sirius som på några minuter, och utan att spela sin bästa fotboll, hade vänt matchen.

Det kom en forcering från Falkenberg sista tio minuterna där de med långa bollar mot straffområdet ville utnyttja deras längd. Men Sirius pressade högt och hindrade ofta hemmalaget från att kunna göra det de hade tänkt. Falkenberg var sen aldrig riktigt nära att kvittera och Sirius kunde kassera in sin andra trepoängare den här säsongen.

En viktig seger för Sirius som efter att ha spelat oavgjort mot både Häcken och IFK Göteborg nu till slut lyckades ta tre poäng.

– Det har känts som att vi spelat bra fotboll och nästan skulle haft lite fler poäng än vad vi fått, så det är klart att det är skönt. Det är stor skillnad på att få med sig en poäng och tre poäng, konstaterade Karl Larson efteråt.

Sirius visade styrka i andra halvlek när de gjorde de förändringar som krävdes för att kunna hantera Falkenbergs press, tog tag i spelet och vände matchen. Enligt Larson hade laget det tufft i första halvlek, men gjorde det bättre sista fyrtiofem minuterna.

– Känslan var att de spelade ganska fysiskt. Vi var inte heller riktigt vana vid gräsunderlaget. Vi fick ändra om lite taktiska grejer i halvtid så de inte kunde pressa oss på samma sätt. Jag tycker att vi går ut i andra halvlek och tar tag i det bättre, står upp mer och vinner fler dueller och kan styra matchen lite bättre.

Sirius nummer 3 var efter matchen nöjd med lagets prestation.

– Det är en tuff bortamatch. Det är många lag som kommer hit och får problem. Jag tycker att det är starkt av oss att hänga kvar i matchen när spelet inte riktigt stämmer och sen kunna avgöra matchen till vår fördel när vi väl kommer in i det.

Sirius har nu tagit poäng i fyra raka matcher, och efter denna seger har blåsvart verkligen vind i seglen. Nu reser laget hem för att på söndag ta sig an Örebro. Förhoppningsvis kan Sirius ta sin första trepoängare på Studenternas då och hålla denna positiva trend vid liv.