Många mål när Sirius besegrade Brage

01082021_1627859546.jpeg

Med drygt tre veckor kvar till den allsvenska seriepremiären avverkade Sirius den första av tre träningsmatcher mellan cupen och serien. ”Blåsvart” slog Brage med 4-2 (1-1) i en match där flera spelare gjorde comeback och där ett par offensiva kombinationer ledde till fina mål.

– Vi är framför allt nöjda med att vi får se saker i spelet som vi jobbat med och som vi tror kan ge framgång även i allsvenskan, säger Henrik Rydström.

>> Matchfakta

Det blev en jämn matchinledning där bollen gick mycket fram och tillbaka mellan lagen och Sirius inte riktigt lyckades få till några längre sekvenser med bollen på offensiv planhalva. Förutom ett par hörnor för Sirius under matchinledningen hölls bollen oftast långt bort från båda målen och inget av lagen satte upp någon våldsam press.

– Vi hade en tanke om att vi ville hitta en defensiv grund som vi kunde utgå ifrån där vi inte behövde vara jättehögt upp och jaga. Vi låg snarare i semihöga positioner och jobbade därifrån med att stänga vägarna in centralt. Det tycker vi att vi lyckades helt okej med, säger Henrik Rydström.

Matchens första riktigt heta chans hade Henry Offia efter 15 minuter när han löpte i djupled och fick bollen fint serverad av Jonas Lindberg och hamnade ren i straffområdet men Siriusanfallarens avslut gick någon meter utanför målvaktens vänstra stolpe. I minut 21 hade han däremot större lycka för när Sirius lyckades skruva upp tempot i ett anfall gick det undan. Jonas Lindberg fick bollen i mitten och hittade ut till en överlappande Ian Sirelius som stod för ett fint inspel till Henry Offia. Först verkade det som att han inte riktigt skulle få kontroll över bollen, men med en back i ryggen vände han runt och placerade otagbart in 1-0 från nära håll.

Tio minuter senare kom nästa fina Siriuschans när Stefano Vecchia vek in i planen och avlossade ett skott mot det bortre hörnet. Via försvarare såg bollen ut att gå in i mål men tog istället i stolpens insida och studsade tillbaka in i målvaktens famn. Sirius hade nu en bra period och Jonas Lindberg fick ett par chanser inom loppet av ett par minuter när han först var nära att stöta in ett inspel från Henry Offia och sedan hade ett fint skottläge framför mål.

Mitt i Siriuspressen stack Brage upp i sitt första egentligen riktigt farliga anfall i den 37:e minuten. Gustav Nyberg var dock bra med och räddade skottet som avslutade anfallet till hörna. På hörnan var dock inte riktigt aggressiviteten och kommunikationen på plats i Sirius och bollen letade sig in i mål efter att ha landat på en Bragespelares huvud och sedan passerat de försvarande Siriusspelarna på mållinjen. Trots ett par fina aktioner från Stefano Vecchia innan halvleken var slut fick Blåsvart alltså nöja sig med att gå till halvtidsvila med 1-1.

– Vi hade ett helt okej anfallsspel i första halvlek. Vi kände att vi kanske kunde ha haft större variation i att välja när vi skulle gå på attack och att vi skulle kunna flytta bollen lite mer och lite tydligare från en sida till den andra. Nu blev det lite tveksamt och vi var ofta kvar på samma sida, säger Henrik Rydström som är nöjd med att motståndarna knappt skapade något i första halvlek.

– Det var huvudsyftet. Vi har sagt att oavsett om vi möter ett lag från superettan eller allsvenskan vill vi verkligen jobba med grunden i försvarsspelet. Samtidigt gör de mål på en hörna som vi släpper till och vi måste bli bättre på detaljer som att inte ge bort fasta situationer och så måste vi vara aggressiva vid de fasta situationerna. Men det kändes som att 1-1 var i underkant i halvtid.

Inför andra halvlek genomförde Sirius en rad byten men inledde halvleken med att sätta rejäl press på motståndarna. Sirius tog tag i bollen direkt och spelade runt den med högt tempo och de gånger man tappade den tog man tillbaka den fort. Några riktigt stora chanser skapades dock inte till en början och pressen mattades av ungefär tio minuter in i halvleken.

I minut 64 kom dock ännu ett fint mål när Sirius tog ledningen på nytt. ”Blåsvart” spelade sig fram längs vänsterkanten och när Jesper Arvidsson fick tid på sig att sikta slog han ett perfekt inlägg. John Junior mötte inlägget fint med pannan och styrde bollen vidare för sitt första mål i Siruströjan.

Henrik Rydström var nöjd med inledningen av andra halvlek även om han tycker att det blev lite ostrukturerat efterhand när hela startelvan förutom Gustav Nyberg i målet till slut byttes ut.

– Det blir ostrukturerat och det beror inte på spelarna i sig utan på att de som kommer in måste hitta rätt in i matchen. Men vi dominerade kraftigt i inledningen av andra halvlek och vi tycker det är bra att det hela tiden finns en vilja att ta sig framåt i anfallsspelet och att det finns löpningar framåt, säger Siriustränaren.

Sirius kontrollerade matchen på ett bra sätt under halvleken och var nära att öka på sin ledning när Sherko Faiqi fick träff på en studsande boll i straffområdet vid en hörna, men bollen gick ett par meter över målet. Och istället för utökad ledning skulle det bli precis som i första halvlek när Brage kvitterade. Möjligtvis var Sirius påverkade av att man precis hade bytt flera spelare i backlinjen, men man hann i alla fall inte upp i press när Christian Kouakou kunde placera in 2-2-målet för Brage i bortre hörnet.

Även denna gång tog Sirius dock tillbaka ledningen. I minut 80, fem minuter efter Brages kvittering, nådde Kebba Ceesay högst på Elias Anderssons hörna och nickade även han in sitt första Siriusmål. På detta mål följde ännu ett när John Junior ordnade fram en straff. Jesper Arvidsson var som vanligt säker från 11 meter och satte bollen lågt till höger i målet.

– Vi gör 2-1 och kontrollerar matchen men släpper ändå till en kvittering så det är klart att det fortfarande finns några nivåer att ta av i de avgörande momenten i försvarsspelet. Men det är en synnerligen rättvis seger och att vinna ska inte underskattas. Vi är framför allt nöjda med att vi får se saker i spelet som vi jobbat med och som vi tror kan ge framgång även i allsvenskan, säger Henrik Rydström.

Siriustränaren är också nöjd med att så många spelare är tillbaka i träning och att Stefano Vecchia och Robert Åhman Persson fick göra sina första minuter för året.

– Det är viktigt att ha med många spelare för att höja kvaliteten både på match och träning. Jag tycker båda såg oförskämt bra ut. ”Steffo” var som en kalv på grönbete och var involverad i många offensiva situationer och ”RÅP” har ett sätt att kommunicera som är väldigt viktigt för det här laget. Sedan hade Daniel Jarl bara spelat en halvlek innan den här och det blir ju mycket pondus i vårt försvarsagerande när vi har både ”RÅP” och Jarl.

 

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch