Mållöst trots stor dominans i regnovädret

01082021_1627845988.jpeg

I ett obönhörligt regnoväder under hela matchen hemma mot GAIS lyckades Sirius ändå prestera en av sina bästa matcher för året, men målen uteblev. 0-0 blev slutresultatet efter 90 minuters konstsim på Studan.

Vädret var någonting långt utöver det vanliga på Studan denna måndagskväll. Det kraftiga regnovädret visade inga tecken till att avta någon gång under matchens 90 minuter, och de sjöliknande pölar som redan långt innan avspark bildats på planen stoppade gång på gång upp bollen. Trots underlaget lyckades dock Sirius upprätthålla ett någorlunda välfungerande passningsspel, och kom att spela ut formstarka seriefemman GAIS efter noter. Allt som saknades var målen.

– Det var tuffa förhållanden, som kanske inte gynnade oss, men vi behärskade det väldigt bra ändå. Jag tycker vi gör en fantastiskt bra fotbollsmatch, en av säsongens absolut bästa prestationer säger Kim Bergstrand.

Nära var det ett antal gånger. Blåsvart vann avsluten med 13-3 och hade 12 hörnor mot bortalagets enda. Utöver flera otroliga räddningar av GAIS-målvakten Tommi Vaiho räddades bollen på mållinjen inte mindre än fyra gånger av GAIS-försvarare, men det var en av dessa räddningar som fick lite extra mycket uppmärksamhet. En vänsterhörna nickades mot mål och var på god väg in när närmaste försvarare kastade sig och stötte undan bollen med armen på bästa målvaktsmanér. Blåsvarta protester till trots hade dock inte domaren lagt märke till det hela och viftade bort situationen.

Mycket fotboll hade hunnit spelas innan den situationen dök upp under slutminuterna. Redan tidigt i matchen tog Sirius tag i taktpinnen och började skapa chanser, men ett antal farliga inspel nådde inte riktigt Dragan Kapcevic och Kingsley Sarfos skott utifrån kunde tippas bort av duktige Vaiho i målet. Spelet blev ryckigt med alla bollar som antingen tvärstannade i vattenpölar eller studsade iväg och ut över sidlinjen på snabbare fläckar, men Sirius var allt som oftast först in i duellerna och vann boll högt upp i planen även när underlaget hade ställt till det.

GAIS jobbade sig sakta men säkert in i matchen, men hade mot Sirius snabba återerövringsspel svårt att spela sig ur den låga position man tvingats ned i. Då och då kom man loss med en längre boll, men Lukas Jonsson hotades sällan mer än att han kunde komma ut och plocka de förlupna djupledsbollarna i ytterkanten av sitt straffområde.

Defensivt hade GAIS bättre ordning, och de allra hetaste målchanserna fanns egentligen inte riktigt där för Sirius i första halvlek. Närmast var det kanske när Ian Sirelius inlägg letade sig mot mål och Tommi Vaiho stod för sitt enda mindre misslyckade ingripande i matchen genom att låta den hala bollen slinka genom fingarna. En tillräcklig riktningsförändring lyckades han dock ge bollen för att den skulle leta sig ut till hörna istället för in i nätmaskorna, och det var mållöst när halvtidsvisslan kom.

I den andra halvleken tog Sirius återigen över mer och mer av spelet, och det var också då chanserna kom. Många av de 12 hörnorna var nära att resultera i mål, inte minst när bollen först blockerades på mållinjen för att sedan studsa tillbaka mot mål efter att Jakob Bergman kastat sig fram och blockerat rensningen. Återigen fanns dock en räddande GAIS-ängel på mållinjen, precis som det skulle göra en stund senare i både den tidigare nämnda handssituationen och på den efterföljande returen då bollen på något obegripligt sätt träffade Kieran Cadogan i bröstet och därmed räddades på mållinjen för femtioelfte gången i matchen.

Dragan Kapcevic borde kanske ha gjort mål när han kom helt ren på Kingsley Sarfos inlägg, vann duellen med målvakten och nickade utanför det tomma målet, men när hans ersättare Ante Björkebaum fick matchens sista riktigt heta målchans under slutminuterna var det inte nödvändigtvis nicken det var något fel på. Tommi Vaihos reflexräddning med den snabbt utslängda högerhanden på nicken från ganska nära håll var något alldeles extra, och Sirius fick helt enkelt konstatera att GAIS hade lite för många storspelande målvakter att tillgå just denna kväll.

– Det är surt att inte ta tre poäng när vi är så överlägsna, självklart, men vi får glädjas åt att vi gör en väldigt bra match. Det var så långt ifrån Degerfors-matchen man kan komma i princip. Vi har hela tiden bra tryck i djupled, vinner tillbaka bollen så fort vi blir av med den och vinner väldigt mycket närkamper. Har vi den här inställningen och fortsätter spela våran fotboll så kommer vi bli ännu mer svårslagen än vi har varit hittills, säger Kim Bergstrand, som inte hade mycket att anmärka på.

– Tyvärr gör vi inget mål, och vi kanske borde fått iväg något mer skott, men vi skapar tillräckligt många bra chanser för att göra mål. Vaiho gör ett par idioträddningar och en av deras spelare räddar med handen på mållinjen, får vi den straffen och röda kortet är matchen över. Men vi ska verkligen vara nöjda med vår insats och det var kul med en så bra publiksiffra (2 706). Jag är bara glad att ingen drunknade.

>> Matchhändelser och bilder

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch