Lyckad första karriärdag i Gottsunda

01082021_1627858763.jpeg

Tidigare i år ingick Sirius Fotboll ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att hjälpa ungdomar som befinner sig långt ifrån arbetslivet. På lördagen arrangerades den första Karriärdagen i Gottsunda. 

I lördags gick för första gången Karriärdagen av stapeln i Gottsunda, i ett samarbete mellan Sirius Fotboll, Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun. Arbetssökande ungdomar mellan 18-29 år sammanfördes med företag i en neutral och avslappnad miljö för att skapa nya kontaktytor och öka ungdomarnas kunskaper om arbetsmarknaden.

– Vi har kontakter både i näringslivet och hos ungdomar i utanförskapsområden och med Karrärdagen kan vi hitta en plattform där de båda kan mötas på ett enkelt sätt, säger Ian Sirelius, en av projektledarna och spelare i Sirius Fotboll.

På plats under lördagen fanns 25 ungdomar, som fick möjlighet att träffa nio olika företag för att få inspiration kring vilka yrken och vägar man kan välja och kanske även möjligheten till ett jobb eller en praktikplats. Deltog gjorde också bland annat representanter för Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.

– Vi inledde med ett mingel där ungdomarna och företagen fick bekanta sig med varandra, och åt sedan lunch tillsammans samtidigt som Bravida höll i en presentation där de berättade om sina yrken och olika lärlingsutbildningar, säger Ian Sirelius.

Dagen avslutades med en fotbollsturnering på eftermiddagen, där lagen var blandningar av ungdomar och företag. Tommy Lindgren, vd på reklambyrån Zellout, var nöjd med dagen trots en finalförlust i fotbollsturneringen.

– Jag tror många företag vill nå den här målgruppen, men vet inte riktigt hur de ska gå till väga. Det här är ett riktigt bra sätt att samla ungdomarna, företagen och andra aktörer och verkligen något att bygga vidare på, säger han.

Det första försöket föll väl ut, och nu ser Ian Sirelius fram emot att bygga vidare på konceptet till nästa år.

– Vi har fått jättebra respons från företagen, flera har hört av sig och sagt att det var ett jättebra initiativ och att de precis som vi vill att det ska bli en återkommande grej, säger han.

Drygt en vecka innan själva Karriärdagen hölls också en kväll med CV-skrivning för ungdomar som förberedelse inför lördagen.

– Vi bjöd på pizza och lite snacks, berättade om hur man lägger upp ett CV och visade upp våra egna som exempel. Flera av ungdomarna som var med där var sedan också med på lördagen, säger Ian Sirelius.

Härnäst väntar ett uppföljningsarbete för att se vad utfallet av Karriärdagen blir för såväl företagen som de deltagande ungdomarna. Därefter börjar planeringen inför nästa år.

– Det här var ett första test, nästa steg är att få dit ännu fler ungdomar och ännu fler företag och jag ser jättegoda möjligheter till att det här kan växa och bli en årlig tradition, säger Ian Sirelius.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch