Ligacupen igång för akademilagen

01082021_1627855558.jpeg

Ett nytt år är igång för IK Sirius Akademi, där spelare har flyttats upp i årskullarna och det yngsta laget, U12, startade upp på nytt vid årskiftet. Nu har även träningsmatcherna kommit igång på allvar för lagen, liksom Ligacupen där våra äldre akademilag medverkar.

Ligacupen arrangeras av Svensk Elitfotboll (SEF) i samarbete med Örebro Läns FF, och turneringens främsta syfte är att förlänga tävlingssäsongen för spelare i elitförberedande ålder. De ca. 60 SEF- och Akademiklubbarna tillfrågas först. Efter höstens inledning väntar under våren A- eller B-slutspel, och segrande lag i respektive A-slutspel spelar i sin tur semifinaler, match om 3:e pris och final.

Först ut i Ligacupen var U19 som under söndagen mötte Gefle IF borta på Gavlevallen. Det blev en betryggande 3-0 vinst och målskyttar var Lukas Lindqvist, Felix Ljungberg och Daniel Baban. I U19:s A-slutspelsgrupp finner vi även: Täby FK, AIK, IFK Luleå och GIF Sundsvall.

Näst på tur står U17 i sitt B-slutspel. På lördag den 17 februari klockan 18.30 blåser domaren igång matchen på Järfällavallen mot FC Järfälla. U17 har även Västerås SK, IK Brage, Vasalunds IF, Jarlabergs IF i sin grupp.

Dagen efter det hemma på Österängens IP möter U16 Forssa BK/Dalkurd kl 16.00. I U16:s A-slutspelsgrupp ingår även AIK, GIF Sundsvall, Skellefteå FF och Gefle IF.

Vi önskar akademilagen stort lycka till i slutspelen.

U19 Ligacupen A1
U17 Ligacupen B1
U16 Ligacupen A1

Vi har ställt några frågor till Conny Sveijer, chefstränare U16-U19, som ansvarar för utvecklingen av dessa lag och spelare, om hur han ser på bl.a. Ligacupen och året i allmänhet.

Vad innebär rollen att vara Chefstränare inom IK Sirius Akademi?
Att man planerar den dagliga verksamheten och är ett bollplank till tränarna. Jag följer upp spelare och försöker skapa så goda förutsättningar som möjligt så att tränarna kan lägga allt fokus på spelarutbildning. Dessutom arbetar jag på daglig basis med att bidra till att utveckla befintlig verksamhet, i det stora till det lilla.

Säsongen har startat och kommit igång med bl.a träningsmatcher efter nyårsuppehållet. Hur känns läget i trupperna U16, U17 och U19 ?
Mycket bra måste jag säga! Inledningen har präglats av spelarsamtal och relationsbyggande och i vissa fall nya ledarroller i lagen. Träningarna utgår från vårt spelsätt och våra principer inom IK Sirius och gör oss lite bättre varje dag, precis som det ska vara. Jag bedömer även att kvaliteten på verksamheten tagit stora steg och i takt med nyttjande av t.ex. videoanalys och digitalt spelarutvecklingsystem pågår det en löpande lärandeprocess som definitivt kommer avspegla vårt sätt att genomföra träningar och matcher under 2018 ännu bättre.

Varför är vi med i Ligacupen och vad tror du det betyder det för våra akademispelare?
Kort och gott för att det innebär fler bra och jämna matcher. Matcher mot föreningar som också har höga ambitioner och mål vilket ställer krav på oss och därmed stimulerar till utveckling.

Till sist, vad ser du mest framemot under säsongen 2018?
Att nära följa mina kollegors dagliga driv och ambition samt att på samma sätt följa spelarnas utveckling och se organisationen i en jämn takt utvecklas vidare. Jag ser verkligen fram emot 2018!

Christian Pellving

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch