Leo Walta klar för Sirius Fotboll

DSC_7800 kopiera_hemsidan2

Sirius Fotboll är överens med FC Nordsjælland om övergång av den 20-åriga mittfältaren Leo Walta. Det signerade avtalet sträcker sig till sommaren 2028. Leo ansluter omedelbart till Sirius och gör sin första träning med laget under fredagen.

En videointervju med Leo, med hans tankar om sina första intryck av Sirius, publiceras efter fredagens träning

Leo Walta startade sin fotbollsresa i Pakkalan Palloseura, men redan som 8-åring bytte han till finska storklubben HJK Helsinki (HJK Helsingfors). Han gjorde snabbt avtryck i sin akademiårskull, och när Leo blev äldre mynnade hans prestationer ut i flera provspel hos europeiska storklubbar som Bayern Munchen och PSV Eindhoven. Leo stannade i HJKs akademi och gjorde sina första seniorframträdanden i klubbens reservlag som då huserade i den finska tredjedivisionen. Vid 16-årsålder tog Leos karriär ny fart då han köptes av den danska klubben FC Nordsjælland. Efter att ha imponerat i U17 och U19-miljön blev Leo permanent uppflyttad till A-laget inför säsongen 2021/2022. Seniordebuten för Nordsjælland ägde rum i juli 2021 och därefter var han med och konkurrerade om speltid i A-laget.

2023 präglades av två lånesejourer, först i HB Køge där Leo anslöt i januari och spelade resten av den danska säsongen med dem. Därefter, i augusti, anslöt Leo till Mjällby AIF och noterades för två mål och en assist på elva matcher under slutet av den allsvenskan fotbollsäsongen 2023.

Nu står det klart att Leos karriär fortsätter i Sirius – han ansluter direkt till laget och gör sin första träning under fredagen.

Jonathan Ederström, chef herrlaget:
– Leo är en spelare som vi fastnade för i samband med hans utlåning till HB Köge. Vi var på honom i somras, men då var det endast aktuellt med lån vilket vi inte var intresserade av. Vi har haft en kontinuerlig dialog med FCN och tajmingen blev bra så det känns fint att ha honom på plats. Leos egenskaper på planen kommer passa bra in i vårt spelsätt och han kommer göra oss bättre som lag, samtidigt som det finns en spännande utvecklingspotential individuellt. Vi ser väldigt mycket fram emot att se honom i blåsvart!.

Fakta Leo Walta
Position: Mittfältare.
Ålder: 20 (född 2003).
Tidigare klubbar: FC Nordsjælland, HB Köge (lån), Mjällby AIF (lån), HJK Helsinki

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch