Knapp förlust på nationalarenan

  • App
01082021_1627851470.jpeg

Sirius föll med 1-0 (1-0) mot AIK på Friends Arena. Efter en svag första halvlek tryckte man på i den andra, men förmådde inte kvittera AIK:s ledning.

>> Matchfakta

>> LÄS MER: ”Vi gick i deras fälla”

Sirius fick en lovande start på matchen. AIK var tunga framåt och tog tidigt tag i bollen, men varje gång Sirius gick till anfall hittade man gott om ytor, och man skapade fem hörnor snabbt på varandra i matchinledningen. Lägen blev det också, dels när Kingsley Sarfo sånär hittade fram med en passning till en sopren Moses Ogbu i straffområdet, och framför allt när Jesper Arvidsson stod helt ensam vid den bortre stolpen på en hörna men blev överraskad när bollen nådde fram. Han fick inte upp foten snabbare än att avslutet gick rakt upp i luften.

Men en bit in i den första halvleken började AIK täppa till de där ytorna, och Sirius började se stressade ut under Solnalagets höga press. Hemmalaget kom till ganska många avslut utan att vara riktigt nära ett mål, i alla fall inte förrän Joshua Wicks räddade ett friläge från Johan Blomberg och Eero Marrkkanen dunkade returen i ribbans undersida. Trenden var dock inte bra för Sirius del.

– Vi kommer snett på det. Vi misslyckades väl med att förbereda spelarna på rätt sätt, för att komma in i rätt anspänning. Det är långsamt i försvarsspelet och stressat i anfallsspelet kan man säga, och det är ingen bra kombination. AIK har för bra spelare för att man ska kunna bjuda dem på det, så vi är riktigt illa ute i första halvlek, säger Thomas Lagerlöf.

AIK ägde mer av bollen, men det var framför allt när Sirius tappade densamma och AIK snabbt kunde hitta in bakom den blåsvarta backlinjen som det blev farligt. Till slut rasslade det också till i nätet bakom Joshua Wicks, kort efter att Sirius tappat ut bollen över sidlinjen. Ett snabbt inkast, en skarv i djupled av Simon Thern och så kunde Eero Markkanen löpa sig fri från mittlinjen och rulla in 1-0 till AIK efter 31 minuter, till glädje för en fram till dess allt mer frustrerad hemmapublik.

– Första tio minuterna är helt okej, vi skapar lite hörnor och är ganska nära. Så länge det stod 0-0 hade vi över huvud taget ganska lätt att skapa lägen, men så fort de tog ledningen blev det betydligt mycket svårare, säger Thomas Lagerlöf.

Det gick allt trögare för Sirius i den första halvleken, och när halvtidsvisslan kom fick man möjlighet till välbehövlig omgruppering. I den andra halvleken kom ett betydligt mer beslutsamt Sirius ut på planen och ägde mer av bollen. Ju längre halvleken led desto längre ned mot eget straffområde sjönk AIK för att försvara sin ledning, och Sirius kunde få igång en forcering för att jaga en kvittering.

Man kom i många lägen runt offensivt straffområde, men kom sällan till farliga avslut. Moses Ogbu tog någon sekund för länge på sig och fick ett par skott i bra lägen blockerade, Johan Andersson försökte förlänga en studsande boll i straffområdet men skickade den över ribban, och Niklas Busch Thor fick också han en lite för tung touch när läget att lägga in bollen framför mål uppenbarade sig.

– Det blev en hel del nästanlägen, och det är nästan vad man får jobba för när man hamnar i underläge och AIK spelar fembackslinje och byter in fler och fler defensiva spelare. Det blir den typen av fotboll, och ingen skugga ska falla över andra halvlek. Där gör vi en bra prestation, spelarna var framåtlutade och modiga, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius pressade ned AIK ganska ordentligt under matchens sista halvtimme, men kom ändå aldrig riktigt nära en kvittering. AIK:s seger var knapp, men den var utan tvekan välförtjänt.

– Sett till resultatet är att torska med 1-0 mot AIK såklart ingen katastrof, men det man är besviken över är att vi kommer så snett i första halvlek. Hade vi gjort en bättre första halvlek tror jag vi hade haft en bra möjlighet, säger Thomas Lagerlöf.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch