”Jag tror min mentalitet har förändrats”

01082021_1627807352.jpeg

Superettans sommaruppehåll blev denna säsong drygt tre veckor långt, men bara hälften av det blir faktisk semester för spelarna. För en och en halv vecka sedan var Blåsvart tillbaka på Löten och tränade för fullt inför omstarten, som går av stapeln hemma mot Ängelholm på lördagen klockan 16. Den lilla semestern verkar dock ha gjort laget gott
– Det är bra att vara tillbaka, alla är glada och det är kul att träffa alla igen. Det var skönt för kroppen att få fräscha upp sig, och komma tillbaka för att köra igen med full styrka, säger Moses Ogbu, som själv tillbringade semestern på hemmaplan.
– Jag chillade med mina vänner här hemma.

Det är inte första gången Moses Ogbu kommer tillbaka till Löten efter ett sommaruppehåll. Säsongen 2015 är hans sjätte i Sirius, vilket gör honom till den spelare i truppen som är inne på sin längsta sejour i Blåsvart, den enda som slår honom totalt sett är Kim Skoglund med sina tio säsonger. I fjolårets serieavslutning borta mot Värnamo firade Moses 100 seriematcher i Blåsvart med att göra ett hattrick, och på lördagen är det om han får speltid seriematch nummer 116 som läggs till handlingarna.

Du gör din sjätte säsong i Sirius nu, hade du förväntat dig det när du kom hit inför säsongen 2010, att du sex år senare skulle vara den av de dåvarande spelarna som hängde i längst?
– Nej, det hade jag inte trott från början. Men jag trivs här, jag känner mig hemma här. Vi har ett bra lag, och man träffar även de som lämnat laget, som Viktor och Elliot. Vi hänger fortfarande. Det är som en stor familj. Det finns ingenting här som gör att jag skulle vilja flytta härifrån. Så jag är fortfarande kvar.

Känner du dig som en Siriusveteran nu, som att du bär på något slags arv i Blåsvart?
– Ja, när jag spelar nu tänker jag mycket mer på laget. Sedan jag flyttat in på mittfältet har tränarna sagt åt mig att jag kämpar lite mer än jag har gjort förut, och det är sant. Nu tänker jag mer på laget, jag vet hela tiden att jag har målet bakom mig, jag vill inte låta några bollar slippa förbi mig, man måste hela tiden jobba för laget. Jag tror min mentalitet har förändrats.

Transformationerna Moses Ogbu genomgått under de sex åren i Sirius är anmärkningsvärda. Från avig yttermittfältare, via sylvass anfallare och skytteligavinnare (18 mål i Division 1 Norra 2013) till spelfördelande innermittfältare med stort defensivt ansvar.

Känner du dig bekväm på mittfältet nu?
– Det var svårt till en början. Jag är van vid att spela där framme, göra mål och assist, såna saker, men nu har jag blivit neddragen igen till en position där man inte alltid kommer så nära mål. Ibland är det svårt, men jag har pratat med tränarna om det att nu måste jag acceptera den rollen, det är där jag spelar och jag måste hjälpa laget. Det är vad jag gör nu. I framtiden kanske jag flyttar fram igen, men jag har inga problem med att spela på någon position.

När Moses för några veckor sedan tillsammans med Stefan Silva och Kingsley Sarfo gick runt bland deltagarna i Sirius Summer Camp  för att heja och skriva några autografer visades också prov på hans popularitet, när nästan en timmes autografskrivande drogs ut flera gånger om av att nya svärmar av beundrare dök upp utanför omklädningsrummet. Oavsett om det är på grund av finterna, den voltande målgesten eller frisyrerna så har Moses, som också fick Västra Sidans pris Årets Kjelledine för säsongen 2013, alltid varit en av de största favoriterna på Studan. Inte minst bland de yngre supportrarna.

Du är poppis?
– Haha, jag tycker bara det är trevligt att komma och säga hej till dem ibland. Vi hade precis avslutat träningen och såg att de var där, så vi kom bara ut för att heja. Det är inte bara där, när jag går på gatan ibland så träffar jag på de här barnen överallt. Det är trevligt, känslan du får när de kommer fram eller ropar ditt namn. Kärleken du får.

Gillar du det?
– Om du får uppmärksamhet och blir igenkänd så visar det att du gjort någonting bra. Sirius är stort här i stan, det är omöjligt att inte bli igenkänd när man spelar i Sirius. Det tänker man såklart på. Och det känns bra.

Årets säsong går alltså på lördagen in på sin andra halva. Sirius har gjort sin poängmässigt bästa Superettanvår någonsin, har gjort flest mål i serien, är obesegrade i nio raka matcher och har bara förlorat en enda totalt. En femteplats i tabellen med en poäng upp till allsvenskt kval är utgångsläget inför hösten.

Hur har den första halvan av säsongen varit?
– Den har varit okej, vi är i ungefär där vi vill vara. Visst kunde vi ligga ännu bättre till, men jag tycker  den position vi har nu är ganska bra. Vi måste bara komma starkt in i den andra halvan nu och gå in för det, så får vi se vart det kan ta oss vid slutet av säsongen. Tränarna har sett att vi varit bättre offensivt än defensivt, och på senare tid har vi jobbat hårt med försvarsspelet. Det är kul att se hur vi jobbar för att förbättra oss. Jag tror det kommer att betala sig i de kommande matcherna.

Är det ett inspirerande läge att gå in i säsongens andra halva?
Ja, mentalt håller det dig vaken att se tabellen och se att vi är med där uppe och slåss om det. Jag hoppas att vi får färre skador som stör under hösten, om hela laget är friska kommer det att vara väldigt väldigt svårt för de andra lagen att slå oss.

Och nu är det returmöte med Ängleholm som gäller i omstarten.
– Ja, sist var de väldigt kompakta och gjorde det väldigt svårt till att börja med, men vi sa i pausen att de inte kommer att kunna fortsätta på samma sätt hela matchen, och vi kom ut och tog över i andra halvlek. På lördag kommer vi att försöka göra vår grej hemma framför våra supportrar,och förhoppningsvis gör vi det vi ska. Det är viktigt att vi får en bra start på hösten, och det vet alla. De där tre poängen är våra.

Foto: Björn Pettersson
Foto: siriusfotboll.se

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch