Inför premiär: IFK Kalmar – IK Sirius Dam

01082021_1627804773.jpeg

Nu är den äntligen här! Premiären av Elitettan. Sirius börjar säsongen med att möta IFK Kalmar på bortaplan på Gröndals IP lördagen den 11 april.

Kalmar är nykomlingar i Elitettan efter att ha vunnit Division 1 Östra Götaland förra säsongen och kommer vilja visa vad man går för på sin hemmaplan.
Sirius kommer senast från en övertygande vinst mot Gamla Upsala SK där man till slut lyckades vinna efter tre mål på kort tid. Där och då såg laget fräscht ut och man visade prov på ett bra spel i stora delar av matchen. Senast Sirius mötte IFK Kalmar var i Elitettan för två år sedan, då man vann båda mötena med 3-0.

IK Sirius kommer med en del debutanter och en hemvändare i premiären. Emma Holmgren anslöt i slutet av förra säsongen och Maja Andersson kommer tillbaka efter två säsonger i allsvenska AIK. Madelen Lindström, Märta Säfström, Josefin Lindström, Elin Åkerman, Agnes Nyberg, Tempest Norlin, Malin Forssner och Clara Ringmar är alla helt nya i damlaget.

Även vår huvudtränare Olof Unogård är ny i Sirius-lägret och kommer här nedan med förutsättningarna inför premiären.

Det har varit en lång försäsong med några fina resultat, senast blev det till exempel en 5-2 vinst i derbyt mot Gamla Upsala SK.
– Jag tror inte att det finns en tränare som inte säger att försäsongen har gått bra. Men det är ju först nu de riktiga kvittona kommer, när det är poäng på spel. Samtidigt måste man också inse att även seriespelet innebär en längre process och utveckling för laget, säger Olof.

Han konstaterar att allt kanske inte kommer sitta klockrent i premiären, men tillägger att han är väldigt nöjd med hur laget har tränat.
– Vi vill fortsätta utvecklas även under serien, så allt kommer kanske inte att sitta perfekt på lördag. Men jag är definitivt nöjd med lagets arbete hittills. Vi har kunnat träna på bra med bra förutsättningar, så vi är väldigt väl förberedda för säsongen, inte minst fysiskt, berättar Unogård.

Det allra viktigaste som Olof tar med sig från försäsongen är hur gruppen har utvecklats tillsammans. Han tror starkt på att det är en grundläggande faktor bakom en framgångsrik säsong.
– Är det något jag är extra nöjd med under försäsongen så är det gruppens utveckling. Spelarna har jobbat hårt för att komma varandra närmare och vi höjer ständigt ribban för vilka krav vi kan ställa på varandra, berättar han. Jag är övertygad att stämningen i gruppen, hur vi mår som grupp och individer, och hur vi beter oss mot varandra, avgör vår långsiktiga framgång mer än taktiska delar.​

Olof säger att det finns en del att jobba på och att försäsongen absolut hjälpt för att identifiera vad som måste förbättras. Det är även lagets första match på naturgräs, vilket kan ha sina implikationer på tempot i matchen.
– Vi har en del lärdomar att dra från senaste två matcherna, både i försvarsspel och anfallsspel. Sedan måste vi anpassa oss till att det blir första matchen på naturgräs. Kalmar har tränat åtminstone en vecka på gräs och det blir lite annorlunda ​spel i jämförelse med konstgräs. Inte minst långsammare, så det kommer nog att bli en väldigt fysisk match, säger Olof.
– Jag känner mig dock helt trygg i vårt spel och startelva. Träningsmatcherna har gett de svar vi ville och de sista bitarna föll på plats i genrepet.

Det finns dock några skador att ta hänsyn till och några frågetecken som förväntas bli besvarade inom kort.
– ​Ammy Wallin fortsätter med sin rehab men är inte aktuell för spel än på ett tag​. Moa Mattsson är fortfarande bortrest.
Några spelare kämpar för att bli spelklara i tid.
– Oklart om Aisha Faiqis fot hinner bli så pass bra att den håller för spel i helgen. Märta Säfström är sjuk men på bättringsvägen. Där är det en kamp mot klockan.

Premiärsäsongen stundar, spelare och tränare är taggade i Sirius-lägret och redo att få en bra start på säsongen mot nykomlingarna IFK Kalmar som garanterat också kommer att vara sugna på att få en positiv start. Det bäddar för en intressant första match och vi hoppas så klart på att Sirius kommer gå segrande ur premiären.

I vanlig ordning kommer ett matchreferat att komma upp efter matchen så håll utkik efter det. Ni som har Twitter kan följa matchen via vårt konto @siriusdam, följ gärna också för nyheter och annat smått å gott.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch