Inför kvalet: IK Sirius – Falkenbergs FF: ”Inte varit så lugnt på hela året”

01082021_1627813969.jpeg

På torsdagskvällen klockan 18:00 är det dags. Sirius herrar spelar den första matchen av två i kvalet till allsvenskan när Falkenbergs FF kommer till Studenternas IP.

Ett stort medieuppbåd på ett solbadande Löten följde Sirius under den sista träningen inför torsdagens kvalmatch. En avslappnad och uppsluppen stämning mötte åskådarna, och någon direkt nervositet inför den historiska allsvenska kvalmatchen verkade det inte vara tal om i spelartruppen.

– Vi sa det idag, att såhär lugnt har det inte varit inför en match på hela året. Vi står utanför en fest och nu ska vi in i VIP-rummet, liksom. Vi vill inte bli kvar i kön, säger Kim Bergstrand.
– Det är förväntan i luften. Alla förberedelser är gjorda och det är skönt att det kommer igång, det har varit mycket snack om det här nu i några veckor.

Kvalet till Allsvenskan spelas i ett dubbelmöte där laget från Superettan börjar på hemmaplan. Torsdagens match spelas alltså hemma på Studan klockan 18:00, medan returmötet går av stapeln på söndag den 8 november klockan 17:15 på Falkenbergs IP. Vid oavgjort efter två matcher avgörs mötet enligt bortamålsregeln, om detta inte räcker för att skilja lagen åt är det förlängning följt av straffläggning som gäller. Detta kan dock bli aktuellt först i den andra matchen.

Teknikaliteter som bortamål är dock inte vad som främst bekymrat Siriustränarna inför matchen.

– Det har vi inte tänkt på alls, utan vi ska göra två bra matcher. Det går inte att spekulera i sådana saker, utan vi vill alltid hålla nollan och göra mål framåt, det är samma förutsättningar nu, säger Kim Bergstrand.

Att det skulle bli kval för Sirius del har varit klart en tid, och Blåsvart har därför haft gott om tid såväl för att studera motståndarna som för att förbereda sig för denna speciella typ av avgörande match. Med 13 raka matcher utan förlust och obesegrade hela säsongen på hemmaplan är det onekligen en fin trend man går in i det allsvenska kvalet med.

– Vi har ju tränat i tio månader med det här laget, så det är inte så att de är några stora ändringar i vårt sätt att uppträda utan lite småjusteringar här och där. Men det känns som att vi är pigga och glada och i bra form, säger Kim Bergstrand.

Falkenbergs FF gjorde i fjol sin första säsong någonsin i allsvenskan, och klarade till slut av att knipa en 13:e-plats med en poängs marginal. Den här säsongen räckte man bara till 14:e-platsen, och får därmed lov att kvala mot Sirius om platsen i allsvenskan 2016. Med 38 gjorda mål var man betydligt vassare framåt än sina bottenkollegor i allsvenskan – bara lagen på den övre halvan gjorde fler – men med 56 insläppta var man också det lag i serien som släppte in allra flest.

Man avslutade seriespelet med fem förluster på de sista sex matcherna, varav flera dock mot tufft motstånd – bland annat föll man med 4-3 borta mot Malmö FF. Den seger man tog kom i hemmamötet med tabelljumbon Åtvidaberg då man vann med hela 6-0, innan man förlorade de två avslutande matcherna mot Djurgården och Elfsborg. Falkenbergs namnkunnigaste spelare återfinns i anfallsuppsättningen. Lagets bästa målskytt i år är engelsmannen Hakeem Araba som gjort 8, och tätt där bakom på 6 mål vardera återfinns rutinerade Stefan Rodevåg och den långe U21-landslagsanfallaren Gustaf Nilsson.

– Det är ett lag som slagit Göteborg och spelat oavgjort mot Malmö och Elfsborg bland annat, de är välorganiserade och spelar en rak, snabb, fysisk fotboll. De har bra forrwards, och spelar ganska likt många lag vi har mött i år, men på en högre nivå naturligtvis, säger Kim Bergstrand, och fortsätter:
– Vi får göra allt lite fortare, men vårt grundspel räcker långt. Det gäller att ha en balans mellan aggressivitet och adrenalin kontra lugn och listighet.

I skrivande stund på onsdagskvällen är drygt 6300 biljetter sålda till matchen, som väntas bli utsåld, vilket betyder 7100 åskådare. Biljetterna kan mycket väl hinna ta slut under torsdagen, så ett besök på siriusfotboll.ebiljett.nu rekommenderas så fort som möjligt för dig som ännu inte säkrat din plats!

Vi ses på Studan och hejar  tillsammans fram Sirius mot nya triumfer i denna historiska kvalmatch. Matchstart 18:00; kom i tid – undvik köer! Uppsala är blåsvart!

I Sirius var samtliga spelare med i träning på onsdagen, men vissa skavanker finns i truppen varför en 19-mannatrupp tagits ut till matchen som på matchdagen kommer att reduceras till 18 spelare. Avstängd är Carl Nyström efter utvisningen i serieavslutningen mot GAIS.

>> TV: Moses är redo för kvalet
>> Facebookevenemang
>> Köp biljetter!

Trupp
1 Andreas Andersson
3 Karl Larson
4 Oscar Pehrsson
6 Patrick Hopkins
7 Nicklas Busch Thor
8 Kim Skoglund
9 Ante Björkebaum
10 Stefan Silva
14 Ian Sirelius
16 Johan Andersson
17 Kingsley Sarfo
18 Nicklas Maripuu
19 Christer Gustafsson
20 Moses Ogbu
21 Andreas Eriksson
22 Daniel Ahonen
27 Jonatan Berg
30 Lukas Jonsson
33 Erik Figueroa

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch