Inför: IK Sirius – Umeå IK

01082021_1627814724.png

Konstgräset lyser grönt – så där som bara konstgräs kan göra i februari –  på Lötens IP, redo för årets första tävlingsmatch för Sirius damer. När de i morgon stegar ut på planen för att möta allsvenska Umeå IK fullbordas en spännande cuphelg med högklassigt allsvenskt motstånd för Sirius båda elitlag.

Damerna drog igång sin säsong förra helgen med en övertygande 9-1-seger mot division 1-laget Ornäs BK. Nu väntar betydligt tuffare motstånd när allsvenska Umeå IK kommer till Lötens IP för spel om en kvartsfinalplats i Svenska Cupen.

Umeå IK tog steget till damallsvenskan 1996 och hade sin senaste riktiga storhetstid under början av 2000-talet med allsvenskt guld både 2000 och 2001. 2001 tog man dessutom hem Svenska Cupen. 2003 och 2004 bärgade laget hem slutsegern i UEFA Womens Cup och från 2004 till 2008 var Marta en av de tongivande spelarna i laget. Under senare år har man parkerat runt sjätteplatsen i sluttabellen frånsett 2011 (trea) och 2009 (tvåa en ynka poäng bakom slutsegraren Linköping).

De två senaste åren har Umeås spel tagit dem ända till semifinal i cupen så som ni ser är det inget lätt motstånd som väntar i morgon. Laget har större delen av truppen intakt från förra året och ett spännande nygammalt förvärv är Fanny Hjelm som återvänder till truppen efter att den gångna säsongen spelat i division 1 med Gusk, där hon var en av de tongivande spelarna bakom lagets andraplats i serien.

Även Sirius har ett snyggt facit i Svenska Cupen. Förra året tog man sig till tredje omgången men året innan gick resan ända till kvartsfinal. Även 2012 tog det stopp i den tredje omgången, då i en match där man stod bra upp mot mästarlaget Tyresö med Marta i truppen, inför hela 1 526 personer på Studenternas.

Nu väntar ett riktigt eldprov för nye tränaren Fredrik Bernhardsson och en taggad och spelsugen trupp.

Tufft motstånd i första tävlingsmatchen för året. Hur ska vi välta Umeå IK?

– Tittar vi på papperet så är Umeå så klart favoriter men vi känner att vi har goda möjligheter att hota dem, konstaterar Fredrik. Vi har med oss förra veckans prestation och på det har vi haft en bra träningsvecka. Presterar vi på topp och sätter försvaret tror jag vi har en god chans.

Några särskilda spelare att hålla ett öga på?

– De har många bra spelare framåt men vi ska hålla ett särskilt öga på mittfältaren Rita Chikwelu som verkar vara en spelare som de bygger mycket av sitt spel på. Jag har hört att de är hårt skadedrabbade för tillfället men för oss gäller det att gå in i den här matchen med full respekt och ödmjukhet inför uppgiften.

Truppen är som sagt rejält taggad och Fredrik berättar att de känner att det ska bli både stimulerande och roligt att få möta ett så pass bra lag som Umeå IK.

– Det ska bli väldigt kul med en helt annan nivå på spelet och spännande att se hur vi står oss mot det motståndet.

Det har varit lite småkrassligt i truppen men det är förbi och hela truppen är tillgänglig för spel, frånsett Josefin Jarstad som fortfarande har problem med sin fot och Josefin Lindström som dragit på sig en vadskada av lindrigare sort. Dock inte värre än att hon är tillbaka i träning i nästa vecka.  Istället förstärker man truppen med F19-spelaren Ariam Berhane.

IK Sirius Dam – Umeå IK

Söndag 21 februari 15:30

Lötens IP

Truppen: Emma Holmgren, Clara Ringmar – Stina Melin, Märta Säfström, Mikaela Björklund, Sara Back, Malin Forssner – Julia Lyckberg, Emelie Magnusson, Aisha Faiqi, Agnes Nyberg Moa Mattsson, Ariam Berhane – Ingrid Wixner, Elin Åkerman

Damerna klev in i cupens andra omgång och vägen till morgondagens match har gått via bortamatcher mot Tierp (2 – 0) och Sundsvalls DFF (1 – 0). Samtliga mål gjordes av Caroline Lundberg.

 

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch