Inför: IK Sirius – Malmö FF

En lång allsvensk säsong närmar sig sitt slut. Bara en hemmamatch återstår för Sirius, och den sparkar man igång på söndagen klockan 15.00 mot Malmö FF på Studenternas.

Matchen mot Hammarby på Tele2 Arena i måndags var en svängig historia. Efter ett tidigt 2-0-underläge lyckades Sirius vända till ledning 3-2 innan Hammarby kvitterade till 3-3 med fem minuter kvar att spela. Känslorna hos Sirius tränare var blandade efteråt.

– Det var lite sötsurt. På förhand kanske man hade tagit ett kryss borta mot Hammarby, särskilt efter att ha hamnat i tvåmålsunderläge, men vi hade också väldigt bra chanser att avgöra matchen, säger Kim Bergstrand.

Nu väntar en annan utmaning i form av de nykorade svenska mästarna Malmö FF. Kim Bergstrand tror att en toppinsats kommer att krävas av alla spelare i blåsvart.

– Alla måste göra det väldigt bra. Vi får inte bli slagna för mycket i duellspelet och en mot en, vara snabba och skickliga med bollen. Vi har ett bra omställningsspel just nu, så det hoppas jag att vi kan utnyttja, säger han.

MOTSTÅNDARNA
Dagen efter att Sirius besegrat Djurgården hemma på Studan för två veckor sedan fick Malmö FF en härlig måndagskväll på Östgötaporten i Norrköping. I och med de himmelsblås 3-1-seger mot IFK Norrköping var då avståndet till de båda jagande stockholmsklubbarna Djurgården och AIK så stort att det inte kunde tas ikapp på de återstående tre omgångarna. MFF var för 20:e gången i ordningen svenska mästare.

Guldhjältarna hyllades sedan i måndags hemma på Swedbank Stadion i Malmö då just AIK kom på besök, i en match som trots en del målchanser åt båda håll slutade 0-0 mycket tack vare två bra målvaktsinsatser. Sitt fjärde guld på de fem senaste säsongern, och andra raka, har hur som helst skåningarna i sin hand, efter en säsong där man haft kommandot från start till mål.

– Vi kan bara gratulera Sveriges bästa klubb till guldet. Det är i alla fall inte vårt fel att de dragit iväg så mycket som de gjort, men det är helt logiskt med tanke på de förutsättningar de har, säger Kim Bergstrand.

Ja, Sirius gjorde sin del för att bromsa skåningarnas defilering mot guldet genom att hämta upp ett 3-1-underläge till oavgjort 3-3 på Swedbank Stadion i somras, men upplevde också en av säsongens tuffaste matcher innan den imponerande kraftsamlingen kom igång i slutminuterna.

– Vi var utspelade hela matchen där nere egentligen. Malmö har inga svaga punkter, de är helt ensamma i Sverige om både den bredd och den spets de har i sitt mittfält och anfall. De spelar den snabbaste fotbollen av alla och är tunga att möta, säger Kim Bergstrand.

TIDIGARE MÖTEN
En av de matcher Malmö FF lär ha varit mindre nöjda med under året var den mot Sirius på Swedbank Stadion den 15 juli. Det var en match där hemmalaget förvisso var spelmässigt överlägsna, särskilt under den första halvleken då man spelade ut Sirius efter noter, men där Blåsvart också visade upp en imponerande kämpaglöd.

2-0 i paus blev 2-1 när Jesper Arvidsson knorrade in en frispark efter 66 minuter. Malmö svarade snabbt då man utökade till 3-1 tre minuter senare, men Sirius lät sig inte nedslås av det. Efter 82 minuter lyckades man vända på spelet, och Stefano Vecchia tog en lång löpning med bollen innan han kunde rulla in den till 3-2. Den smått osannolika kvitteringen till 3-3 tryckte sedan Philip Haglund in på en hörna i slutminuten.

Besökte Studenternas för allsvenskt möte med Sirius gjorde Malmö FF senast 1974 i en match som slutade 0-0. 1973 vann Sirius med 2-1, medan 1969 års möte även det slutade mållöst 0-0. Malmö FF har alltså aldrig besegrat Sirius på Studenternas i allsvenska sammanhang.