Inför: GIF Sundsvall – IK Sirius

  • App
01082021_1627853244.jpeg

Det allsvenska uppehållet kom och gick. Imorgon kör vi äntligen igång igen. Sirius inleder höstsäsongen med bortamatchen mot GIF Sundsvall, som sparkar igång klockan 16.00 på Idrottsparken i Sundsvall på lördagen.

Fyra veckor utan matcher har passerat, imorgon lördag är det dags för allsvensk fotboll igen. När Sirius kliver in på Idrottsparken i Sundsvall för att spela mot ”Giffarna” är det den första matchen i den 13:e omgången, tillsammans med mötet mellan Malmö FF och AFC Eskilstuna som spelas parallellt nere i Skåne.

Sirius avslutade som bekant våren på bästa sätt, med ett avgörande mål på tilläggstid som gav en 2-1-seger mot Halmstads BK på Studan. Det gav en total poängskörd på 19 pinnar och en femteplats i tabellen inför uppehållet. Efter några bra träningsveckor och en ny seger i träningsmatchen mot Örebro SK på Löten är Blåsvart laddade för att ge sig in i seriespelet igen.

– Vi håller ju på med det här för att tävla, så det ska bli skönt att komma igång igen. Det blir mer på riktigt då. Det har varit ett bra och välbehövligt uppehåll, vi har vilat huvuden och ben och det går hela tiden åt rätt håll, vi har fler och fler spelare som närmar sig matchform, säger Kim Bergstrand.

MOTSTÅNDARNA
Det blev ingen vidare avslutning på vårsäsongen för GIF Sundsvall. På sina sista tre matcher gjorde man ett och släppte in totalt tio mål, efter att ha släppt in bara sex mål på de nio matcherna dessförinnan. Förlusterna mot Östersunds FK (3-1),  Kalmar FF (3-0) och IFK Göteborg (4-0) föregicks av fyra raka hållna nollor, och de fem oavgjorda matcherna norrlänningarna spelade under våren kom alla på rad, varav fyra slutade 0-0. Det som åtminstone fram till de sista omgångarna var ett ramstarkt försvar ackompanjerades dock av ett jämförelsevis inte lika starkt anfallsspel, de 8 målen på 12 matcher är seriens sämsta målskörd tillsammans med AFC Eskilstuna. Joel Cedergrens mannar ligger dock på säker mark med en 13:e plats i tabellen inför den allsvenska omstarten.

Den skrala målskörden innebär att inga offensiva spelare sticker ut nämnvärt i poängligan, men de båda anfallarna Linus Hallenius och Peter Wilson har skrapat ihop två mål vardera. I de bakre delarna av laget finns de spelare som klev fram mest under våren, kanske framför allt mittbacken Marcus Danielsson och målvakten Tommy Naurin. Sirius tränare Kim Bergstrand varnar dock för ett bollskickligt motstånd på Idrottsparken imorgon.

– Nyckeln för oss blir att ha tålamod försvarsmässigt, vi möter ett av seriens bollskickligaste lag så när vi väl går i press gäller det att vi gör det bra och när vi ligger i försvar att vi har tålamod. Sedan hoppas vi få tag i bollen och kunna spela vårat spel, men just tålamodet och samstämmigheten i försvarsspelet blir väldigt viktig, säger han.

– De har släppt in otroligt lite mål frånsett de sista tre matcherna. De har en defensivt balanserad fembackslinje som inte är lätt att slå hål på, så det gäller att ha tålamod även i anfallsspelet. Att jobba på och tro på det man gör.

TIDIGARE MÖTEN
I seriesammanhang möttes dessa båda lag senast säsongen 2014 i Superettan. Sirius stod då för en av säsongens starkare insatser när man vann med 2-1 på bortaplan, innan Sundsvall fick revansch genom en 1-0-seger på Studan på hösten. Sirius vann även i Svenska Cupen 2016 med 1-0 på bortaplan, och man har mötts ett antal gånger i träningsmatcher de senaste åren. Senast i januari vann Sirius med 2-1 i årets första träningsmatch i Nordichallen i Sundsvall. Morgondagens match blir dock den första lagen emellan i allsvenska sammanhang.

LÄGET I TRUPPEN
Tråkiga nyheter är att Ante Björkebaum skadade ett knä på torsdagens träning och därmed inte spelar lördagens match. Han undersöktes under fredagen men svaren om hur allvarlig skadan är dröjer till nästa vecka.

Tillbaka i matchtruppen efter längre eller kortare skadefrånvaro är dock ett antal spelare. Daniel Jarl, Christer Gustafsson, Oscar Pehrsson och Ante Eriksson åker alla med upp till Sundsvall, den sistnämnde för första gången i en allsvensk trupp den här säsongen. Saknas i träning gör fortsatt Johan Eiswohld och Karvan Ahmadi, medan Stefano Vecchia är med igen efter sin långa sjukdomsperiod men ännu inte spelar match. Jakob Bergman har varit sjuk i veckan och åker inte med till Sundsvall, medan Niklas Busch Thor är avstängd.

Trupp
3 Karl Larson
4 Oscar Pehrsson
5 Daniel Jarl
8 Kim Skoglund
10 Dragan Kapcevic
11 Alexander Nilsson
12 Oscar Kindlund
14 Ian Sirelius
16 Johan Andersson
18 Jesper Arvidsson
19 Christer Gustafsson
20 Diego Montiel
21 Andreas Eriksson
23 Philip Haglund
30 Lukas Jonsson
31 Joshua Wicks
90 Moses Ogbu
Sherko Faiqi

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch