Inför AIK – IK Sirius

1500X1000_AIK

Den sista omgången stundar då Sirius beger sig mot Solna och Friends Arena för säsongens andra möte med AIK. Med sin andraplats i tabellen kampas motståndarna fortfarande om det allsvenska guldet, medan Blåsvart i sin tur kan tangera sitt klubbrekord på 40 inspelade poäng i Allsvenskan. Avsparken äger rum klockan 15:00, imorgon, lördag den 4 december.

Sirius

Huvudtränare Daniel Bäckström inför matchen

3-0 seger senast, och ett säkrat allsvenskt kontrakt inför nästa år – hur har känslan varit i gruppen efter måndagens match?
– Känslan har förstås varit bra, det var har varit några matcher där vi har behövt bevisa oss och nu har vi tagit sju poäng på tre matcher i november – vilket gjorde att vi kunde säkra kontraktet i och med matchen mot BK Häcken. Det var viktigt. Jag tycker att vi, över lag, utifrån förutsättningarna, har gjort en bra säsong – och det var viktigt att vi fick till den här avslutningen på hemmaplan. Matchen mot Häcken är i stort sett en riktigt fin prestation där vi gör tre mål framåt och håller tätt bakåt, och jag kände att Häcken aldrig riktigt hotade oss.

Ett guldjagande AIK står för motståndet imorgon och det har sålts över 30 000 biljetter till matchen hur har du förberett spelarna inför det som väntar?
– Förberedelserna inför den här matchen har inte skiljts sig åt hur vi jobbat inför andra matcher. Sedan är det såklart andra förutsättningar och omständigheter utifrån att AIK jagar guldet och att vi kommer spela på Friends Arena inför 30 000 personer. Det vi har kunnat fokusera på i veckan, och som vi tänkt under hela säsongen, är att vi ska spela vår fotboll så bra som möjligt. Jag tycker att vi lagt bitar på plats här under de senaste veckorna, vi har presterat bra fotboll – framförallt på hemmaplan och nu är det dags att vi ska lösa en stark prestation även på bortaplan. Det är klart att förutsättningarna på lördag är annorlunda jämfört med alla andra matcher vi spelat, och det gäller att vi klarar av att göra vår grej.

Vad tänker du kring motståndet?
– AIK är Allsvenskans starkaste hemmalag, de har ännu inte förlorat på hemmaplan. Vi åker dit och ställs mot ett lag som utöver det också jagar ett resultat för att vinna SM-guld. Vi kommer framför allt behöva hantera Sebastian Larsson och Nicolás Stefanelli, i AIK:s anfallsspel. Vi vet också om att de är skickliga på deras fasta situationer. Samtidigt tror jag att vi, om vi lyckas göra det vi är bra på, alltså kontrollera matchen utifrån vårt anfallsspel och vara samlade när vi tappar bollen för att pressa och vinna tillbaka den, så tror jag också vi kommer kunna spela en match som passar AIK dåligt. Jag tycker att vi har styrkor i vårt spel som jag tror vi kommer kunna använda mot AIK. 

Hur ser tillgängligheten ut i laget inför årets sista match?
– Patrick Nwadike, David Mitov Nilsson, Tim Björkström, Sam Lundholm och Yukiya Sugita är fortsatt otillgängliga. Sedan lämnade Nahom Girmai Netabay truppen efter Häcken-matchen i och med att hans avtal gick ut.

Moustafa Zeidan om landslagsuttagningen och den sista omgången i Allsvenskan

Sirius senaste matcher
Mjällby-Sirius: 2-3
Sirius-IFK Göteborg: 3-3
Sirius-BK Häcken: 3-0

Motståndarna

  • AIK är tvåa i tabellen med 56 inspelade poäng.
  • Med en match kvar att spela har laget fortfarande chans på SM-guldet då de är två poäng bakom Malmö FF.
  • Säsongens första möte slutade 0-1 på Studenternas.
  • AIK kommer till match med tre raka vinster i ryggen.

Senaste matcher – AIK 
AIK-Östersund: 3-0
Varbergs BoIS-AIK: 0-1
IF Elfsborg-AIK: 2-4

Tabellen
>> Till tabellen på allsvenskan.se

Måljakten
Bidra med en valfri summa varje gång Blåsvart gör mål.

>> Till måljakten.

TV-sändning
Matchen sänds på discovery+. Har du inte ett abonnemang kan du använda nedan länk för att ge Sirius en kickback i samband med att du registrerar ett nytt discovery+-abonnemang.

>> Se matchen på discovery+

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch