Inför AFC United – IK Sirius FK

01082021_1627846658.jpeg

En magisk fredag på Studan senast. Fullsatt, trivsamt, intimt och propagandafotboll när Sirius besegrade Värnamo och befäste greppet om förstaplatsen. Och nu är det korta passningar som gäller. Redan i morgon är det match igen.

Och det är inte vilken match som helst. Det bär nämligen av till Solna norr om Stockholm och möte med toppkonkurrenten AFC United. En riktig sexpoängsmatch mot ett lag som trots tredjeplatsen i serien har haft en lätt skakig resa i omstarten av Superettan efter sommarlovet. AFC vek ihop Sirius senaste motståndare Värnamo med hela 5 – 0 i början av augusti men därefter har det blandats friskt mellan enstaka segrar, oavgjorda matcher och en och annan otippad förlust (1-2 mot Nyköpings Bis i Svenska Cupen).

Samtidigt har Sirius kopplat ett stadigt grepp om förstaplatsen i Superettan och det skiljer just nu åtta poäng mellan Sirius och trean AFC. Och där har ni på något sätt morgondagens drama i all sin prydno. Siriusseger och AFC får nog ses som avhängda, Siriusförlust och gapet har hastigt minskat till fem poäng.

Kim Bergstrand, fullt hus vid matchen mot Värnamo i fredags. Över 6 000 supportrar bar fram laget till ännu en seger, den 15:e denna säsong. Vad betyder det stödet för spelarna?
– Alla vill få uppskattning för sina prestationer och det gäller så klart även fotbollsspelare. Studenternas är dessutom en arena som verkligen lever upp med många på läktarna, så ju fler som är där, desto bättre stämning.

Den månghövdade publiken fick se Moses Ogbu göra första målet och dessutom vara en ständig källa till bekymmer för Värnamos försvar. Han verkar hittat tillbaka igen efter ett par trevande matcher. Hur viktigt är det för Sirius?
– Självklart är det väldigt kul, både för honom och för vårt spel, säger Kim. Alla spelare bidrar på sitt sätt och det gäller att inte bara Moses utan att alla spelare är med på tåget för att saker ska hända på ett bra sätt.

Tidigare års trista poängtapp vid flera tillfällen lyser helt med sin frånvaro i år och både på planen och på bänken trängs det spelare av hög klass. Truppen lyser av självförtroende och grundspelet sitter som gjutet. En stabil trupp har blivit ännu ett snäpp mer samspelt och stabil till årets säsong.

Och den stabiliteten behövs sannerligen i morgon. AFC har gått fram genom årets Superettan på ett sätt som är väl över förväntan för deras supportrar, trots en något svajig inledning av höstsäsongen. I morgon väntar en riktig sexpoängsmatch och AFC med många skickliga spelare blir en rejält tuff nöt att knäcka i sin hemmaborg. Vårmötet i Uppsala i början av maj slutade 0-0.

– AFC är ett lag med mycket individuell kompetens, konstaterar Kim Bergstrand. De är skickliga på att få ut det mesta av det bästa ur sitt material och de har haft en jämnhet som imponerar. Vi kommer att jobba vidare på det fina spåret från Gais-matchen och vi går in till matchen med hög energi och tro på vårt lagsamarbete. Vi är väldigt beslutsamma och vill vinna våra matcher genom att spela som ett kollektiv som ger utrymme för individuella insatser.

Till morgondagens match är både Niklas Busch Thor och Dragan Kapcevic tillbaka från sina respektive avstängningar.

Trupp
1 Benny Lekström
2 Jakob Bergman
3 Karl Larson
4 Oscar Pehrsson
6 Patrick Hopkins
7 Niklas Busch Thor
8 Kim Skoglund
9 Ante Björkebaum
10 Dragan Kapcevic
11 Alexander Nilsson
12 Oscar Kindlund
13 Kyria Kambusi
14 Ian Sirelius
15 Gustav Thörn
16 Johan Andersson
17 Kingsley Sarfo
19 Christer Gustafsson
20 Moses Ogbu
30 Lukas Jonsson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch