Hammarby–Sirius: ”Vi vill ha mer”

Sirius åkte till Stockholm för att möta Hammarby. Efter två mållösa halvlekar får blåsvart resa hem med en till pinne i bagaget. I en match där båda lagen försvarade sig bra var Sirius ändå närmast att avgöra, och hade effektiviteten varit lite bättre i offensivt straffområde hade nog alla tre poäng gått till Uppsalalaget.

Sirius började matchen bäst på Tele2 Arena. Med hög press tvingade de ofta Hammarby att slå långt och blåsvart kunde tidigt etablera sitt eget spel. Det grönvita hemmalaget försvarade sig dock bra och gjorde det svårt för Sirius att komma till några riktigt bra chanser.

Halvleken skulle dock komma att skifta form. Hammarby gjorde några taktiska förändringar på mittfältet, något som hjälpte dem att jobba sig in i matchen. De blev mer koordinerade i sin press och gjorde det svårare för Sirius att såga sig fram med sitt korta passningsspel. Istället tvingades även Sirius backlinje ibland till att lyfta långt. Förändringarna hjälpte även hemmalagets offensiv något, men Sirius defensiv såg stabil ut och släppte till mycket lite.

Sista tjugo minuterna av första halvlek passerade utan att något av lagen tog tydlig kontroll. Båda lagen var framgångsrika i sin höga press, vilket gjorde att uppspelen sällan blev särskilt ordnade. Blåsvart var dock inte ofarliga när de gick till anfall, och flera gånger tog de sig förbi längs kanterna. Firma Vecchia–Björnström kombinerade och skapade lägen för inspel, men när väl bollen skulle in kunde en Hammarbyspelare allt som oftast avstyra.

Sirius var dock närmast att göra mål. Med halvlekens sista spark vek Stefano Vecchia in från vänster och avlossade ett farligt skott som gick strax över.

Allt som allt en ganska jämn halvlek, där Sirius var bäst första tjugo och där Hammarby jobbade sig in i matchen. 0–0 speglade ganska väl en matchbild med två lag som tog ut varandra med hög press och hade svårt att skapa några kvalificerade målchanser.

Blåsvart kom ut i andra halvlek och inledde som de ofta gjort den här säsongen. Den hyperintensiva pressen var tillbaka och laget tryckte tillbaka Hammarby i de inledande tio minuterna. Matchen öppnade upp sig och gästerna skapade flera bra lägen. Närmast var Yukiya Sugita vars skott från strax utanför straffområdet gick i stolpen, ett avslut som sannerligen förtjänade ett bättre öde.

Efter Sirius aggressiva inledning fortsatte matchen att vara relativt öppen. Båda lagen fick ytor på offensiv planhalva och spelet böljade fram och tillbaka mer än tidigare.

När matchklockan just passerat sjuttio trodde nog många att hemmalaget brutit dödläget. En frispark hittade huvudet på mittbacken David Fällman som ohotat fick nicka mot Sirius mål. Lukas Jonsson reagerade nästan utomjordiskt snabbt och fick en hand på bollen. En Hammarbyspelare var dock först på returen och kunde fösa in bollen i mål med magen, men linjedomaren stod med flaggan uppe. Offside och målet blev helt korrekt bortdömt.

Efter åttio minuter tvingades domaren dock tillfälligt avbryta matchen. För andra matchen i rad för Sirius fick spelet pausas på grund av tekniska problem, och den här gången var det ett strömavbrott på Tele2 Arena som var boven i dramat.

När matchen återupptogs var det lite som att luften hade gått ur lagen. Visst så försöktes det åt båda hållen, men avbrottet tog lite nerven ur matchen, och den spelades mest bara av. Inget av lagen skapade någon vidare chans och när domaren blåste av matchen var det två nollor på resultattavlan.

– Känns som att vi förtjänar mer än en poäng, och framförallt vill vi ha mer än en poäng, Det är känslan. En ganska bra match men vi vill ha mer, konstaterar Lukas Jonsson efter matchen.

Jonsson var en av dagens blåsvarta höjdpunkter. Även om han inte hade särskilt mycket att göra i målet blev han med den hållna nollan den första Siriusmålvakten sen 1973 att inte släppa in mål mot Hammarby i Allsvenskan.

– Det är alltid kul. Det är kanske inget man tänker på innan och kanske inte efter heller, då är det mer att det är skönt att hålla nollan. Sen att det var länge sen, det är ju kul, förklarar han.

Själv är han nöjd med sin egen insats även om han inte hade så mycket att göra. Han berättar också att den här typen av match för med sig sina egna utmaningar.

– När man är målvakt i sådana här matcher gäller det att man är lugn och tar det som kommer och inte stressar fram något. Man ska ta det som kommer och så får de andra sköta sitt.

Sirius säsongsinledning har varit imponerande, minst sagt. Framförallt spelmässigt har laget ofta varit riktigt bra, vad är nyckeln?

– Vi spelar med väldigt hög kvalitet i allt vi gör, vi har bra tempo med bollen och vill göra saker. Det är inte så att vi står och väntar på motståndarna, utan så fort vi får bollen vill vi göra något.

Vad är den största skillnaden från tidigare år?

– Det är alltid svårt att jämföra från år till år men känslan nu är att vi vill hålla ett högt tempo i allt vi gör och det tycker jag har smittat av sig, dels på match men framförallt på träning. Det är inte många träningspass man känner är dåliga eller bortslängda utan allt under hela den här perioden har hållit väldigt hög kvalitet. Det har visat sig i matcherna.

Sirius lämnar alltså Stockholm för den här gången men en ny poäng i bagaget och förlänger därmed den förlustfria sviten till sex matcher. Lagbussen kommer dock snart ha anledning att återvända, för redan på onsdag väntar AIK på Nationalarenan. Då får vi se om Sirius kan göra det som krävs för att slippa känna att de borde och vill ha mer.