GAIS pulveriserades fullständigt på Studan

Sirius herrar besegrade på måndagskvällen GAIS med 5-0 (3-0) hemma på Studan efter en regelrätt utskåpning innehållandes fem olika målskyttar och Ante Björkebaums efterlängtade comeback

Det fanns en ovanligt tydlig brytpunkt i denna till slut mycket ensidiga fotbollsmatch, placerad en halvtimme in i densamma. Redan innan dess hände dock en hel del. Bortalaget GAIS fick matchens första målchans, när Sirius slarvade i uppbyggnadsspelet och släppte till en blixtsnabb kontring där ett inspel från kanten nådde stjärnanfallaren Patrik Ingelsten, som dock inte fick någon vidare träff i pressat läge och missade mål.

Det var just snabba kontringar som var GAIS melodi i den här matchen, men man verkade inte ha tänkt att bara ligga och vänta på Sirius misstag. Man satte stundtals ganska hög press och gick hårt in för att störa Sirius passningsspel, för att sedan sätta full fart framåt de gånge rman lyckades vinna bollen. Sirius fick inte riktigt igång passningsspelet direkt i matgchinlednbiongen, varför matchens första minuter böljade rätt friskt fram och tillbaka. Nästa målchans var Sirius, då Nicklas Maripuu fick en passning snett inåt bakåt men träffadeen täckande försvarare med avslutet, och snart började Sirius för första gången i matchen komma upp och etablera ett tryck mot GAIS straffområde.

Efter någon minuts tråcklande fram och tillbaka på offensiv planhalva hittade till slut Johan Andersson Stefan Silva med ett instick. Silva löpte in fårn höger och ned längs kortlinjen, där han avancerade fram till bara ett par meter ifrån mål innan han passade in den där framför. Där kom Jonatan Berg framrusande och fick foten på bollen, helt ohotad drygt två meter från ett öppet mål. Han kom visserligen i hög fart och hann nästan springa förbi bollen i skottögonblicket, men att han lyckades träffa ribban istället för det öppna målet får ändå anses vara en smått otrolig miss. Men det skulle komma fler lägen för Sirius.

GAIS replikerade snart därefter den kontring man inlett matchen med, återigen avslutade Ingelsten ett  inspel en bra bit över mål. Man testade även ett skott från distans som gav upphov till ett visst suss på Studan när det gled förbi inte allt för långt utanför Andreas Anderssons högra stolpe.

Efter de första 10 minuterna började matchen lugna ned sig något och båda lagen hitta sina former, och Sirius fick bättre och bättre ordning på sitt passningsspel. GAIS gick fortsatt högt när man kände för det, men Sirius spelade bort dem bättre och bättre och matchen lugnade ned sig betydligt. Så fort Sirius tappade i koncentration var dock Makrillarna där och högg, och skapade viss oro t.ex. när man efter en bollvinst höägt upp i planen gick snabbt framåt och kom till avslut precis utanför straffområdet, men skytten hakades upp av Moses Ogbu i skottögonblicket och fick med sig en frispark bara halvmetern utanför straffområdet. Frisparken var dock inte alls särskilt välriktad, och istället kunde Sirius gå tillbaka till att relativt lugnt kontrollera händelserna på planen.

Nästa gång var det istället GAIS tur att tappa boll i farligt läge, och det gav upphov till det som skulle bli matchens stora brytpunkt. Rent slarv från bortalaget lede till att en vaken Moses Ogbu hade närmast till en löst liggande boll och hade chansen att sätta upp en farlig kontringmed Stefan Silva på språnmg strax framför sig. Även GAIS-försvararen Richard Ekunde gick dock mot bollen, och längre därifrån som han var slängde han sig fram i full fart medan Moses hade båda fötterna i marken när han kom först till bollen och petade den framåt. Hundradelen senare for Ekundes fotsulor i full fart in i hans smalben och lämnade honom liggandes på Studans gräsmatta.

Domaren tvekade inte en sekund innan han sprang fram till situationen och visade upp det röda kortet för Ekunde, medan Ogbu som tur var hoppade undan lite i sista stund och på så sätt undvek en total mangling. Nere på tio man skulle det sedan visa sig allt för svårt för GAIS att stå upp mot Blåsvarts snabba kombinationsspel.

Det började efter 37 minuter. Kingsley Sarfo hade bollen felvänd ute på vänsterkanten, vände bort sin försvarare och avancerade in i straffomnrådet innan han slog ett lågt inspel. En försvarare kom först till det och försökte ta undan, men styrde bara bollen rakt till Stefan Silva som vaket med en väl avvägd bredsida placerade in 1-0-målet i målets bortre hörn.

Bara drygt tre minuter senare var det dags igen. Denna gång var det till höger där vackert kombinationsspel till slut ledde till att Johan Andersson kom ned till kortlinjen och slog ett inspel som nådde Moses Ogbu, som avslutade på ett tillslag förbi GAIS-målvakten Vaiho och in till 2-0. Målkavalkaden fullbordades sedan med att vi återvände till vänsterkanten, där denna gång Jonatan Berg kom ned efter att ha överlappat Erik Figueroa, och med en höger ytterisda slog in bollen i straffområdet, där Kingsley Sarfo mötte bollen direkt och dunkade in den i det bortre hörnet, till 3-0.
– Det var lite trevande i början, men från och med Bergs läge så tycker jag vi tar matchen, och efter utvisningen är det jättebra fotboll, det är inte bara att spela ut ett lag bara för att de har en man utvisad. Vi har bra tålamod, bra rörlighet, vi löper mycket. Fantastiskt kul, säger Kim Bergstrand.

Det var alltså tre mål på fem minuter efter tre inspel från kanten som gav Sirius greppet om matchen, och med det övertaget och en man mer på planen var det förstås svårt att se att matchen kunde ta vägen åt mer än ett håll. Och visst blev den andra halvleken något av en formsak, men samtidigt en ovanligt intressant sådan.

Till att börja med höll Sirius förstås i taktpinnen och dominerade bollinnehavet stort, mot ett GAIS somm tappat det mesta av den aggressivitet som präglat dem till stora delar tidogare i matchen. Man försökte till att börja med hålla  upp en viss högre press även efter utvisningen, men sjönk allt medna målen började trilla in allt längre ned. Man gjorde  ändå ett försök direkt efter paus och skapade en första målchans, när ett instick lede till avslut ur snäv vinkel i straffområdet och fin benparad från Andreas Andersson, och man hade ett hyfsat antal hörnor i matchen, men Sirius hade i stort full koll på matchen. Efter något slags inledande försök till forcering sjönk man ihop under resten av andra halvlekoch lät Siirus forsa fram i anfallsvåg efter anfallsvåg.

Efter 60 minuter var det dags för den andra halvlekens och kanske matchens största händelse, då Ante Björkebaum efter två års skadefrånvaro var tillbaka på fotbollsplanen i en seriematch. Det var inte bara hans första match på Studan sedan hösten 2012, det var också hans debut i Superettan. Han byttes tillsammans med Daniel Ahonen in när Nicklas Maripuu och Kingsley Sarfo lämnade plats, och skulle komma att sätt avtryck direkt.

I den 64:e minuten stod han nämligen för matchens läckraste förarbete. Han tog bollen mitt i planen med en mur av försvarare, och bara gled framåt förbi dem en och en. En dragning där, en tvåfotare där, så var han förbi. Till slut fann han sig strax innanför straffområdet och gick på skott, men den siste försvarare som återstod framför honom blockerade detta. Bollen studsade då istället rakt ut till Jonatan berg, som när han gick på skott hade bättre lycka och tryckte in 4-0-målet.

Sitt bästa läge i matchen fick Ante en stund senare, från straffpunkten. Förväntningarnas sus gick igenom publiken på Studan när det stod klart att det var straff och att Ante gick fram för att ta den – nu var det väl dags för det där dramaturgiskt vältajmade comebackmålet? Nej, skulle det visa sig, Ante försökte rulla in bollen i Tommy Vaihos vänstra hörn, men kvaliteten på avslutet var inte bättre änn att Vaiho hann dit med en hand och stod för en bra räddning.

Sirius gjorde vid det här laget lite som man ville och skapade mängder med ytterligare målchanser innan matchen var över.Daniel Ahonen missade två solklara målchanser då han sköt från bara någon meters håll två gånger om, och två gånger om fick sina skott räddade av Vaiho i GAIS-målet. Till slut blev det ändå, efter 89 minuter, ett glädjande 5-0-mål  för att avsluta denna fantastiska kväll på Studan. Jonathan Lundbäck, som gjorde sitt hittills längsta inhopp i Superettan då han kom in efter 71 minuter, löpte iväg på en kontring, fick bollen av Stefan Silva och rullade fri med målvakten säkert in bollen i den bortre gaveln för sitt första mål i Superettan.

I sin fjärde hemmamatch för säsongen säkrade Sirius sin tredje seger, man har nu tagit 10 poäng av 12 möjliga hemma på Studan, samtidigt som man mäktat med hela 13 mål framåt. Man har samtidigt bara släppt in tre mål, och detta var den andra hemmanollan. Defensiven sitter fortsatt fint, med debaclet de första 12 minuterna mot Ljungskile senast som enda undantag.
– Vi hade lite problem med balansen ibland, och tappade bollen i dumma lägen, men vi spelar ju väldigt offensivt här på våran hemmaplan så man får leva med att motståndarna också får någon chans, men det var väl inte att Adde behövde göra några idioträddningar direkt. Det kändes jättebra, genuint och tryggt, säger Kim Bergstrand.