Första förlusten i tät match mot Dalkurd

Sirius föll med 1-2 (0-0) i hemmamatchen mot Dalkurd inför 4 475 åskådare – Blåsvarts första förlust på Studan sedan oktober 2014.

Det var blött och blåsigt på Studan denna måndagskväll, och spelet i den första halvleken reflekterade det. Det började förvisso med lovande Siriusintentioner, efter att man tidigt tagit kontrollen över bollen från Dalkurd hittade Alexander Nilsson ett skottläge från straffområdeskanten men fick se sitt låga skott räddas av målvakten. Kort därefter försökte han från liknande läge igen efter att Kingsley Sarfo krånglat fram bollen genom ett tätt packat motståndarförsvar, men fick inte med sig mer än en hörna efter en ny målvaktsräddning.

Sirius hade merparten av bollinnehavet i matchinledningen medan Dalkurd stack upp på kontring, men inget av lagen hittade riktigt rätt. Sirius hade svårt att hitta rytmen i passningsspelet och spelade bort en hel del bollar, medan Dalkurd i alla fall till en början hade svårt att riktigt hota i sina kontringar.

Matchen utvecklade sig till att bli tuff, tät och intensiv, om än inte alldeles högkvalitativ.  Det böljade fram och tillbaka och det dök upp ytterligare några mer eller mindre farliga målchanser under den första halvleken. Bortalaget sköt ett antal gånger från distans, flertalet gånger ofarligt men  en räff tätt utanför Benny Lekströms vänstra stolpe.

Flera kombinationer runt offensivt straffområde som sånär gick vägen och ett par överstegsfinter och farliga inlägg från Ian Sirelius var den största behållningen i Sirius anfallsspel, men vi gick till halvtidsvila med ställningen 0-0 och med ett bortalag som kommit närmast ett ledningsmål – när Kim Skoglund styrde ett inlägg i egen stolpe.

Sirius kom ut med ny fart under fötterna i den andra halvleken och utmanade direkt Dalkurdförsvaret flera gånger om.  Ian Sirelius, Kingsley Sarfo och Kujtim  Bala snurrade runt på vänsterkanten och skapade en hörna som ledde till ordentlig kalabalik i Dalkurds straffområde. Bollen fastnade, studsade runt och kunde till slut skyfflas mot mål av Oscar Pehrsson, som dock fick snedträff och istället skickade den rakt mot Ian Sireius vid den bortre stolpen. Han hann knappt reagera på den hårda skottpassningen, lyckades få upp foten i maghöjd men missade det öppna målet och sköt rakt i famnen på målvakten borta vid den första stolpen.

Dalkurd stack upp och skapade en farlig hörna, där en hård nick mot den första stolpen stoppades genom en snabb reaktion och fin räddning av Benny Lekström, men Sirius såg ut att få allt bättre kontroll på läget. Ian Sirelius tvingades oturligt nog utgå efter att förmodligen ha sträckt en magmuskel, men Ante Björkebaum kom in istället och nådde sånär högst på ett inlägg ett par minuter senare. Bollen studsade istället vidare ut i den högra delen av straffområdet, där Alexander Nilsson plockade upp den och lyfta den tillbaka in framför mål. Där var Dragan Kapcevic starkare än försvararna och kunde nicka in 1-0 till Sirius i matchens 60:e minut, anfallarens första superettanmål i Blåsvart.

Fram till dess hade Sirius haft relativt bra kontroll på den andra halvleken, men bortalaget började snart trycka fram sina positioner igen. Under hela matchen var Dalkurd farliga på fasta situationer, och snart efter målet kom en nick tätt över Benny Lekströms ribba efter en hörna som kom till genom att Kujtim Bala rensade bollen i Kim Skoglunds huvud. Inte fullt så dråpligt, men nog så tråkigt, skulle kvitteringsmålet komma till.

En boll studsade ut ur Sirius straffområde som Kingsley Sarfo rensade undan, för att i nästa ögonblick kollidera med en framrusande motståndare som kom sent in i situationen. Domarens beslut att blåsa frispark till Dalkurds fördel vållade stora protester, men Benny Lekström räddade det avslut som till slut blev resultatet av denna frispark. Den efterföljande hörnan blev dock mindre lyckad för Sirius del. Bollen kom ut ur straffområdet men ingen Siriusspelare lyckades få undan den ordentligt, och istället kunde Dalkurds Henrik Löfqvist dunka in kvitteringen på den studsande bollen.

Det var i matchens 74:e minut, och redan i den 80:e kunde Dalkurd fullborda vändningen. Ett inlägg bakifrån klackskarvades snyggt vidare fram till Leonard Pllana som helt ren i straffområdet med en behärskad volley kunde placera upp bollen i nättaket bakom Benny Lekström.

Sirius fick på en slutforcering in på den sju minuter långa tilläggstiden. Patrick Hopkins kom in när Alexander Nilsson skadade sig, en armbåge mot huvudet gjorde honom liggande en bra stund och tog honom till sjukhus för att undersöka käken, och bidrog tillsammans med Ante Björkebaum och Dragan Kapcevic med styrka i straffområdet under slutminuterna. Blåsvart kunde mycket väl ha fått in ett kvitteringsmål, men kom inte närmare än ett skott som blockerades på mållinjen av en bortaförsvarare.

Det blev därmed Sirius första förlust för säsongen, och den första hemma på Studan sedan oktober 2014.

– Första halvlek är vi inte alls nöjda med, men den andra är spelmässigt okej. Vi är alldeles för slarviga framför allt vid 1-1-målet, men vi gör ändå en godkänd andra och spelar som vi vill. I första kommer vi inte rätt någonstans, vi spelar alldeles för rakt och snabbt och gör inte alls som vi vill, säger Kim Bergstrand.

– Vi skapar ändå skapar tillräckligt många chanser, vi vaskar fram en tre-fyra stycken i slutet men har inte skickligheten för att sätta dem idag. Det är slarvigt runt 1-1 och så lite slump runt deras andra mål. Men framför allt är första halvlek inte bra. Man kan inte börja spela fotboll i andra halvlek.

Stort tack till alla 4 475 på plats på Studan! På söndag tar vi nya tag i bortamatchen mot Värnamo.