Första förlusten på elva matcher

Det var nästan tre månader, och elva matcher, sedan Sirius senast lämnade en Superettanmatch med noll poäng, men på måndagen bröts till slut sviten när man trots stort spelövertag föll med 1-0 (1-0) borta mot Brommapojkarna, efter ett skott som tog på en siriusförsvarare och ändrade riktning in i mål i den 31:a minuten.

Båda lagen såg spelsugna ut direkt i matchinledningen. När Sirius började med bollen satte hemmalaget en entusiastisk, aggressiv press från start och det blev några fartfyllda första minuter på Grimsta IPs välvattnade och snabba konstgräs. När matchen börjat sätta sig var det dock Sirius som stod där med initiativet, en roll man gärna tog på sig. Hela den första halvleken blev dock i stort en ganska tillknäppt historia. Sirius hade mer av bollen, även om BP kunde flytta upp sitt spel och få lite längre anfall under vissa perioder, och Sirius hade de vassare målchanserna, även om det inte fanns allt för många av dem till att börja med.

Sirius matade en hel del inläggs- och insticksförsök mot BPs straffområde, vissa av dem riktigt delikata sådana, framför allt när Stefan Silva var på spelhumör. Ante Eriksson och Ante Björkebaum blev de som stack på inläggen, och kom nära ett par gånger. Den förstnämnde nickade tätt utanför den första stolpen, den sistnämnde nådde högst och tvingade målvqkten till en fin räddning vid sitt vänstra kryss, men blev också avblåst för offside i processen. Offsideavblåsning blevd et även efter att Andreas Eriksson styrt in Erik Figueroas distansskot i mål med benet och fått delar av Grimsta att jubla i någon sekund, innan insikten att det blåsts för offside nått fram. Allra närmast kom Ante Björkebaum när han rusade i full fart fram vid den första stolpen och fick fram en bredsida på Kalle Larsons stenhårda, midjehöga inlägg, men sköt strax över från nära håll.

Vid ett par tillfällen kom Sirius även fram i farliga kontringar. Antingen det var Ante Björkebaum som snodde bollen av en försvarare och stack mot mål, eller Christer Gustafsson som blev frispelad i djupled slutade det dock i at man körde fast, i det sistnämna fallet efter att CG inte kommit till avslut och valt att chippa bollen tillbaka in i straffområdet, där Björkebaums nedtagning med efterföljande volleyskott bara stoppades av en försvarares framsträckta ben.

Chanserna fanns där, även om det ofta var mer nästanlägen än riktiga fgarligheter, och skärpan i de avgörande lägena inte riktigt var där. Brommapojkarnas farliga målchanser var än mer lätträknade, men icke desto mindre stack de då och då upp för att skapa några halvchanser, och hemmalaget visade sig få bättre utdelning än Sirius den här kvällen då de i den 31:a minuten tog ledningen med 1-0. En krossboll plockades ned utanför straffområdet av Stefano Vecchia Holmquist, som tog några steg mot ett tvekande Siriusförsvar innan han strax innanför straffområdet med bredsidan försökte vinkla in bollen i det bortre hörnet. Det gick inte riktigt, men ändå precis, så som han hade tänkt sig. Via en täckande Siriusförsvararses ben gick bollen i en hög båge över en ställd och chanslös Andreas Andersson i Siriusmålet.

Målet var kanske inte helt och hållet rättvist och kom till på ett turligt sätt, men icke desto mindre gav det BP en 1-0-ledning att utgå ifrån resten av matchen. Hemmalagets vilja att ta några som helst risker i anfallspelet blev minimal, framför allt i den andra halvleken, och hade Sirius ett visst bollinnehavsövertag de första 45 minuterna så får det sögas ha varit massivt under de efterföljande. Från minut 46 till 94 var det Sirius som styrde och ställde, men med elva man bakom bollen kunde ett mycket kompakt hemmalag hålla i hela matchen ut. Sirius matade inlägg efter inlägg efter inlägg, och testade några gånger från distans, men till ingen nytta. Man sparkade och man nickade och man stångades och man knuffades, man fick fram bollen till målvakten då och då, men de där riktigt heta chanserna lyste med sin frånvaro. I takt med att Sirius blev allt mer desperata i sin kvitteringsjakt blottades man förstås också mer och mer bakåt, och hemmalaget var nära att kunna utnyttja det ett flertal gånger. Att sno åt sig ett 1-0-resultat och alla tre poäng trots att man varit under press i hela andra halvlek fick dock räcka för Brommapojkarna.
– Vi är inte tillräckligt skickliga i inläggsspelet och kombinationsspelet, och de chanser vi skakar fram lyckas vi inte förvalta. Men BP försvarade sig väl och gjorde en bra match, så det är inget att skämmas för. Vi var inte så dåliga. De gör mål på en styrning och egentligen har de inte så mycket, vi har inte så vansinnigt mycket heller men vi har lite nästanlägen. Det är en väldigt jämn match rakt igenom, de fick första målet och lyckas försvara sig väl efter det, konstaterar Kim Bergstrand, som såklart är besviken över att till slut förlora efter den tio matcher långa obesegrade sviten.
– Nöjd är man inte när man inte gör mål och förlorar, men jag tycker alla kämpar på så gott det går, idag var vi inte tillräckligt skickliga. Vi fick en skada på Christer också, som jag tycker var den kanske bästa spelaren i vårat lag. Sådan är fotbollen, visste vi att vi skulle vinna vore det ingen idé att vi åkte hit, säger han.

Efter sin blott andra förlust för året tar Sirius nu nya tag inför en tuff hemmamatch mot Syrianska på söndag, då nya sviter ska påbörjas. Vi ses där!