Förlust trots stark insats på Friends Arena

  • App
02082021_1627867305.jpeg

Sirius var det bättre laget i stora delar av bortamatchen mot AIK på Friends Arena, men till slut visade sig ändå de regerande svenska mästarna för starka och kunde vända och vinna med 2-1 (0-1).

>> Matchfakta

Sirius åkte till Friends Arena med stort självförtroende efter den fina starten på seiespelet, och man inledde sin tredje match för säsongen i samma stil. De regerande svenska mästarna AIK åstadkom inte mycket under matchens inledning.

Sirius lyckades med desto mer. Man vann duellerna, pressade högt upp i planen och lät inte AIK sätta igång sina anfall. Samtidigt tryckte man på i djupled och längs med kanterna och började snart komma till målchanser.

Medan AIK kom till sitt första avslut efter 32 spelade minuter hade Sirius ett antal fina chanser att ta ledningen under den första halvleken. Mohammed Saeid var nästan igenom till ett friläge när han stoppades av en vältajmad glidtackling, och Kalle Larson fick ett avslutsläge helt ren mitt i straffområdet men kunde i lite obalans bara avsluta så pass att målvakten kunde rädda.

Därutöver forsade Sirius fram till ett antal farliga inspel och oroade vid flera hörnor och fasta situationer, bland annat när Kebba Ceesay satte en hård nick mitt i famnen på Oscar Linnér.

Efter en dryg halvtimme kom AIK mer och mer in i matchen och kunde börja trycka fram laget något mer, men Sirius försvarsspel fortsatte att sitta ihop och hålla emot.

– Jag är supernöjd med hur vi tar oss an matchen i början, med vårt försvarsspel och förstapress får vi matchen precis dit vi vill. De gör en liten taktisk korrigering efter 30 minuter och börjar droppa ur Sebastian Larsson, då får vi inte alls lika bra betalt för förstapressen och är lite osäkrare. Å andra sidan skapar inte de så mycket heller, men vi blir lite tveksammare, säger Sirius tränare Mirza Jelecak.

Det dröjde till halvlekens sista minut, men till slut skulle Sirius också komma att få utdelning för sin starka första halvlek. En boll damp ner till Philip Haglund i straffområdet, och han nöp till med en hård vänstervolley som Oscar Linnér med en utsträckt hand sånär kunde stoppa från att passera linjen. Bollen letade sig dock precis över mållinjen och gav Sirius en rättvis ledning i paus.

– Offensivt hade vi mer tid än vi trodde, vilket vi pratade om i halvtid. Vi stressade litegrann. Med det sagt pratade vi mycket om att komma in bakom och djupledslöp, och vi skapar fem riktigt vassa målchanser och gör mål på en. Vi bör få större utdelning i första tycker jag, men 1-0 är ändå fine, säger Mirza Jelecak.

I den andra halvleken blev matchbilden en annan. Sirius tappade initiativet och AIK kunde trycka fram spelet mer och mer. Länge hölls de fortsatt borta från några direkta målchanser, och när Jack Lahne kom igenom i svår vinkel och sköt flera meter utanför hade Sirius fortfarande koll på händelserna.

Den tappade man aldrig helt, och AIK kom inte till allt för många målchanser heller under den andra halvleken, men när man väl tog sig dit tog man därefter vara på sina lägen.

Efter en trasslig situation i Sirius straffområde där Lukas Jonssons knuffades ut över kortlinjen med bollen tilldömdes AIK till slut en hörna, och det var på den som Chinedu Obasi dök fram vid den bortre stolpen och tryckte in Sebastian Larssons inlägg till 1-1 efter 62 minuter.

Efter kvitteringsmålet fick AIK till slut den luft under vingarna man saknat under matchen så långt, och när bollen damp ner i Sirius straffområde i matchens 75:e minut var det Jack Lahne som dök upp, klippte till och fick in bollen till 2-1 intill Lukas Jonssons högra stolpe.

Mål två matcher i rad, och Kalle Larson kunde mycket väl ha fixat poäng till Sirius även i allsvenskans tredje omgång. Först skickade han ett inspel genom straffområdet som inte nådde någon framsträckt Siriusfot, och med en av matchens absolut sista sparkar drog han i den 96:e minuten till med ett avslut. Det låga, pressade skottet från strax utanför straffområdet träffade dock klockrent i stolpen och ut, och Sirius fick åka hem poänglösa från Friends Arena.

– Vi pratade om att vi måste gå ut i andra och gå för tvåan, för vi får inte bli för låga. Men vi får inte alls samma effekt. De satsar med lite mer desperation, men vi lyckas ändå hålla dem från de stora målchanserna. Det är klart de skapar det de gör mål på plus någon till, men samtidigt kommer vi till någon halvchans och i slutet har vi läge att kvittera dessutom. Det känns bittert att åka härifrån med noll poäng för man får inte så mycket bättre lägen att slå AIK än vad vi satte oss själva i här, säger Mirza Jelecak.

– Stor eloge till alla spelare, vi gjorde vad vi kunde men det blir en viktig läxa för oss att hantera ledningar och de här situationerna på ett bättre sätt så att vi kan komma härifrån med poäng. Samtidigt gör vi massor med saker som är bra, jag tycker vi är minst lika bra som AIK och skapar fler målchanser sett över hela matchen. Det är surt.

Foto: Tom Sandstedt

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch