Förlust mot Göteborg efter dubbla vändningar

02082021_1627870566.jpeg

Efter att Sirius haft en tradition av att vända och vinna mot IFK Göteborg var det nu motståndarna som till sist vände och vann. Resultatet blev 2-4 (2-1) i en match som både började och slutade dåligt för Sirius.

En mardrömsstart blev det bara en dryg minut efter att Patrik Eriksson blåst igång matchen. Ett bolltapp på mittplan gjorde att Göteborg kunde ställa om och ledde fram till ett skottläge för Giorgi Kharaishvili till vänster framför mål. Efter att först ha fått stanna upp lite lyckades han placera bollen förbi både täckande Tim Björkström och Lukas Jonsson i målet.

– Jag ska inte säga att de chockar oss men det är aldrig bra att släppa in mål efter en och en halv minut. Vi gick in i matchen med planen att vi ville ha intensitet i vår press och vara aggressiva och störa dem i deras speluppbyggnad. Offensivt ville vi flytta runt bollen och utnyttja vår passningsskicklighet som varit ganska bra på hemmaplan till att trycka ner dem, säger Mirza Jelecak.

Efter det inledande målet blev matchbilden jämn och Sirius kunde stundtals få grepp om spelet, även om tempot i passningsspelet sällan var tillräckligt högt för att komma igenom det blåvita försvaret. När både kvittering och ledningsmål sedan kom så var det efter lite märkliga situationer och lite hjälp från Göteborgsförsvarare. 1-1-målet kom i den 25:e minuten efter att Jonas Lindberg fått en boll att löpa på längs högerkanten. Lindbergs inspel gick dock bakom Philip Haglund, men Niklas Busch Thor kunde fånga upp bollen efter att en försvarare ramlat framför hans fötter. Busch Thor hade mer precision när det gällde att hitta Haglund framför mål och den sistnämnde försökte styra bollen mot mål när han fick den. Avslutet räddades först, men ett Göteborgsben styrde bollen tillbaka mot mål och varken målvakt eller försvarare lyckades stoppa den från att studsa över mållinjen.

Efter kvitteringen dröjde det sedan bara lite mer än en minut innan Sirius tog ledningen. Göteborg passade fel på egen planhalva och Jonas Lindberg tog hand om bollen och spelade den vidare till Abdul Razak. Razaks skott blockerades och bollen studsade vidare till Mohammed Saeid som fick snedträff med högerfoten. Skottet blev dock till en perfekt passning till Jonas Lindberg som vräkte sig fram och skickade in ledningsmålet på volley.

Efter Blåsvarts två lite märkliga mål blev resten av halvleken chansfattig och Sirius kunde gå till vila i ledning efter en godkänd första halvlek.

– Det var inte briljant men vi lyckades helt okej med det vi ville göra. Vi får dessutom in två mål och vänder ett 0-1-underläge, sammanfattar Mirza Jelecak första halvlek.

Andra halvlek inleddes ungefär som den första slutade, men Göteborg skulle kvittera ganska omgående när man fick chansen. I minut 51 spelade sig bortalaget snyggt igenom Sirius fram till ett friläge. Lukas Jonsson gjorde en fin räddning och klarade friläget men på returen studsade bollen ut till ännu en Göteborgsspelare. Denne gjorde inget misstag och placerade bollen förbi Siriusförsvararna som försökte täcka det tomma målet. En tappad ledning i början av andra halvlek alltså för Sirius som försökte ta tag i spelet igen efter kvitteringen. Det var mestadels Blåsvart som var bollförande, men inte heller nu var det en matchbild med några större målchanser. Sirius försökte spela sig fram på mittfältet men det var Göteborg som kändes lite vassare när de ställde om och kom till ett par skottlägen.

Målet som visade sig bli matchavgörande kom i minut 77. Siriusbacklinjen var inte riktigt redo när en chipp friställde Patrik Karlsson Lagemyr som kom fri med Lukas Jonsson, som inte kunde göra mycket när anfallaren fick tid på sig att sikta. Göteborg hade vänt matchen en andra gång och nu behövde Sirius satsa framåt för att försöka få med sig poäng. Det blev dock aldrig någon riktigt intensiv jakt utan frånsett någon minut av hård press var en kvittering aldrig riktigt nära för Blåsvart. Istället för 3-3 var det Göteborg som gjorde 2-4 efter ett inspel i straffområdet i minut 91.

– Det är svåranalyserat varför det blir som det blir i andra halvlek. Vi får titta på det och se varför vi åker på så mycket kontringar och inte får igång vårt passningsspel. Vi tar ofta tre touch i lägen där vi kan ta en touch. Även om Göteborg gör det lite bättre i sin förstapress i andra halvlek tycker vi inte att det borde störa oss alltför mycket, men uppenbarligen är det så, säger Mirza Jelecak som är besviken på hur andra halvlek kändes.

– Vi känns lite frustrerade där ute även när det står 2-2 till och med och det borde vi inte göra när matchen lever. Vi saknade energin och spelglädjen i andra halvlek och det måste vi ha för att kunna visa våra hemmasupportrar att vi är ett jäkligt bra fotbollslag. Vi visar det i perioder i första halvlek men det är inte tillräckligt för att vinna sådana här tuffa matcher i allsvenskan.

När resultaten gått emot på planen den senaste tiden vill Mirza Jelecak lyfta fram supportrarna i inledningen av säsongen.

– Jag har tänkt göra det tidigare men glömt bort det. Det känns extremt tråkigt att vi inte kan bjuda supportrarna på mer än vi gör idag. De är jättebra och det är otroligt viktigt att de är där för oss, vi behöver dem och hela Uppsala bakom oss som mest just nu.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch