Förlust mot Djurgården i våravslutningen

  • App
01082021_1627857595.jpeg

I vårsäsongens sista match jagade Sirius länge en kvittering mot Djurgården hemma på Studan, men i slutminuterna rann bortalaget ifrån ordentligt och slutresultatet skrevs till 1-5 (0-1) på Studan.

>> Matchfakta

Sirius fick inleda matchen mot Djurgården på Studan med att spela försvarsspel. Blåsvart blev snart nedtryckta långt ned mot eget mål och Djurgården kunde kontrollera spelet på offensiv planhalva. Sirius fick försvara mängder med inlägg och Karim Fegrouch som var tillbaka i målet fick stå för ett antal tidiga ingripanden.

– Första 20 är vi otroligt passiva i både anfalls- och försvarsspel. Det springs för lite, och det är inte för att spelarna inte vill springa, det är någonstans en anspänning, press och stress eller vad det kan vara som gör att man är överladdad snarare. Djurgården gör det bra men vi låter dem göra lite som de vill. Det är väldigt rättvist när de tar ledningen, säger Thomas Lagerlöf.

Ledningsmålet kom i matchens 23:e minut, strax efter att Sirius skapat sitt första läge i matchen där Ian Sirelius nickade ner i marken och in i målvaktens famn från nära håll. Åt andra hållet var det sedan Djurgårdens Tinotenda Kadewere som dök fram på ett inlägg i straffområdet och lurigt skarvade bollen mot den första stolpen med foten. Karim Fegrouch stod rätt placerad och räddade först bollen, men lyckades inte hålla den på rätt sida mållinjen. Ställningen var därmed 0-1.

Målet väckte Sirius, som under resterande delen av den första halvleken flyttade upp sitt spel ordentligt. Inget av lagen skapade särskilt mycket målchanser, men Sirius avslutade halvleken med att komma till ett antal hörnor och var tveklöst med i matchen när domaren blåste av den första halvleken.

– Vi spelar inte fantastiskt, men axlarna åker ner och fötterna går lite snabbare så spelet jämnas ut efter att de tagit ledningen, och det är ganska jämnt resten av första halvlek.

Det var efter paus som Sirius började skapa ett ordentligt tryck mot djurgårdsmålet. Blåsvart kom närmare och närmare mål under den andra halvlekens första 20 minuter, med inlägg som sånär nådde rätt adress och inspel som petades undan i sista sekund. Stefano Vecchia lyuckades sånär trycka sig igenom ett par gånger om men fick sitt sista skott i farligt läge mitt i straffområdet blockerat av en försvarare.

Strax därefter klev Vecchia av planen och ersattes av Sherko Faiqi, som var inblandad i nästa Siriusläge. Efter drygt 70 spelade minuter fick Philip Haglund bollen utanför straffområdet och chippade in den bakom försvararna. Moses Ogbu tryckte sig fram och hann först dit, men lyckades inte få bollen förbi en utrusande Andreas Isaksson som räddade. Returen hamnade hos Sherko Faiqi, som vred runt och dunkade bollen rakt i ribban. Med målvakten ur spel fick Philip Haglund ett kanonläge på nästa retur, men då räddade istället en försvarare hans halvvolleyavslut på mållinjen.

Sirius hade vittring, och efter att Karim Fegrouch räddat Kerim Mrabtis öppna läge med hjälp av huvudet gick man snart till anfall igen. Matchens nästa stora läge fick Moses Ogbu. För andra gången på bara några minuter blev han helt frispelad i straffområdet, denna gång med mer tid och plats än några minuter tidigare. Återigen var Andreas Isaksson i DIF-målet snabbt ute, men den här gången fick Ogbu bollen över honom med en liten chipp. Bollen studsade vidare mot vad stora delar av Studenternas trodde var ett kvitteringsmål, men istället var det fel sida av stolpen som bollen passerade på.

Sedan var det ridå för Sirius. Direkt i anfallet efter friläget plockade Kadewere ned ett inlägg till Jonathan Ring som dunkade in 0-2 med 77 minuter spelade på Studenternas. 0-3 satte Kadewere själv efter 86 minuter med en elegant klack, och även om Moses Ogbu reducerade till 1-3 på en straff som han själv fixade i minut 88 var Kadewere snart igång igen. 1-4 dunkade han in från nära håll på ett inspel i matchens sista ordinarie minut, och i den tredje tilläggsminuten satte han sitt fjärde mål i matchen till slutresultatet 1-5 på Studan.

– Vi gör det bra i andra halvlek under perioden fram till 2-0-målet, då vi dessutom börjar skapa målchanser och kunde haft nån straff nånstans, har en boll i ribban och Moses har sitt friläge. Då spelar vi bra. Djurgården är inget dåligt fotbollslag så det är inte lätt att skapa målchanser på dem, säger Thomas Lagerlöf.

– Det som händer efter tvåan sedan är inte okej, det får inte rinna iväg på det viset. Det är helt obefintligt försvarsspel. Det är jättejobbigt att släppa in det där målet precis i anfallet efter att Moses missar sitt läge, det är klart, men man måste fortfarande försvara ordentligt och göra jobbet.

Det var en match med ett antal olika ansikten, vissa av dem mer smickrande än andra. Kvitteringen som länge låg så väldigt väldigt nära halkade inom loppet av några minuter plötsligt väldigt väldigt långt bort.

– Matchen kan delas upp i tre delar, där den första och sista är klart underkända, och sedan har vi 45-50 minuter på mitten som är bra. Det räcker inte. Det har varit lite många matcher som är sådana, att det är perioder som är bra, men vi måste hålla upp det i 90 plus tillägg. Vi är egentligen väldigt nära att få poäng i den här matchen, eller kanske till och med vinna den. Gör vi 1-1 är det vi som har momentet, men istället står det 1-5 på resultattavlan. Det är stygga siffror, säger Thomas Lagerlöf.

Nu väntar ett drygt fem veckor långt VM-uppehåll i allsvenskan, och för Sirius ett par veckors välbehövlig semester. Sedan tar vi nya tag.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch