Förlust i premiären trots stark insats

  • App
02082021_1627886296.jpeg

Sirius höll i taktpinnen under långa perioder av den allsvenska premiären mot Djurgården. De regerande svenska mästarna var dock mer effektiva och vann till sist med 0-2 (0-1).

– Jag upplevde att det var en beslutsamhet omgående efter matchen att ”den här nivån vi vill upp på igen”. Det blir viktigt nu när det kommer en ny match snart, säger Henrik Rydström efter matchen.

På ett publiktomt men soligt Studenternas var det Sirius och Djurgården som sparkade i gång allsvenskan 2020. Sirius gjorde det på bästa möjliga sätt när man tog tag i bollen direkt och spelade runt den i högt tempo och hade bra rörlighet inne på Djurgårdens planhalva.

I den femte minuten kom också den första riktigt fina målchansen när Axel Björnström tog sig fram på vänsterkanten och spelade bollen snett-inåt-bakåt till Elias Andersson som fyllde på från sin centrala mittfältsposition. Andersson lyckades däremot inte trycka ner bollen som seglade några meter över motståndarmålet.

Efter den inledande chansen var det Sirius som fortsatte ta hand om bollen och försökte hitta fram på Djurgårdens planhalva. Motståndarna försvarade sig dock väl och skott från både Stefano Vecchia, Yukiya Sugita och Elias Andersson blockerades av uppoffrande försvarare.

Motståndarnas första farliga anfall kom efter 18 minuter. Astrit Ajdarevic kom till skott en bit utanför straffområdet och Lukas Jonsson fick sträcka ut sig lite för att nå bollen. Med viss möda fick Jonsson till sist kontroll på skottet efter att ha tippat bollen i sin högra stolpe.

Matchens första mål skulle däremot komma drygt fem minuter senare. När Djurgården fick en frispark på Sirius högerkant misslyckades Blåsvart med att hålla koll på Erik Berg, som hoppade upp vid straffpunkten och styrde bollen i nät med pannan. Henrik Rydström är inte nöjd med Sirius försvarsspel vid målet.

– Vi tar några dåliga beslut kring det med igångsättning och hur vi agerar på frisparken. Samtidigt är Djurgården ett konsekvent lag och klarar av att gnugga i en match. Det kan tyckas som en självklarhet men det är inte alla som klarar det. Det är inte alla svenska mästare som kan hamna i en matchbild som den här och sedan vinna den eftersom det förväntas så mycket mer av dem. Men de accepterade det och när de tog ledningen trots att vi totalt mosade dem i det läget får de energi, säger Rydström.

Trots det insläppta målet fortsatte Sirius sedan att trumma på och skapade sin dittills bästa målchans bara ett par minuter senare. Efter ett par snabba passningar från Tim Björkström och Stefano Vecchia fick Mohammed Saeid bollen i straffområdet och skaffade sig ett mycket fint skottläge när han vände runt. Bredsidan mot den bortre stolpen hamnade däremot någon decimeter utanför målet och Sirius fick fortsätta sin jakt på kvittering.

Under återstoden av halvleken var det fortsatt Sirius som hade det mesta av bollinnehavet och trots 0-1-underläge i paus fanns det ingen anledning för Henrik Rydström att ändra alltför mycket till andra halvlek.

Tre minuter in i den andra halvleken var det återigen Sirius som tog sig till ett skottläge. Mohammed Saeid hittade fram fint till Adam Hellborg som gett sig i väg i djupled men Hellborg misslyckades med att hitta målramen. Det gjorde även Elias Andersson ett par minuter senare.

Sirius allra bästa kvitteringschans kom åtta minuter in i den andra halvleken. Då var det återigen ett fint blåsvart kombinationsspel som ledde fram till en målchans. Mohammed Saeid spelade ut till Axel Björnström som med ett hårt och pressat inspel hittade Stefano Vecchia framför mål. Vecchias styrning gick sånär förbi Tommi Vaiho men Djurgårdsmålvakten fick kontroll på bollen efter lite flipperspel på mållinjen.

Efter den missade målchansen lyckades Djurgården till sist jämna ut matchbilden och Sirius tvingades sjunka lite djupare ner på egen planhalva i perioder. Motståndarna skapade också ett par halvchanser där Jacob Une Larssons konstspark någon decimeter över och utanför Lukas Jonssons kryssribba kom närmast mål.

Med ett gäng byten och ett nytt försök att koppla grepp om matchen hoppades Sirius på att kunna forcera lite under matchens sista 20 minuter. Farten i spelet var däremot kanske inte riktigt densamma som under först halvlek och de heta chanserna uteblev. Elias Anderssons hårda skott från distans i den 85:e minuten blev det bästa i chansväg innan bortalaget kontrade och avgjorde matchen. Efter lite flipperspel i Sirius straffområde låg bollen till sist i mål och betydde en 0-2-förlust i premiären i allsvenskan 2020. Henrik Rydström hade gärna sett ett lite vassare Sirius i slutet av matchen.

– Jag tycker inte det blev superbra med forceringsfasen. Djurgården lyckas få till så att matchen blev låst. Sedan är det svårt att vara dominanta i 90 minuter och vi får inte till det här trycket där vi verkligen kan trötta ut dem sista delen av matchen. Då klarar de av att freda sitt mål och sätter in spelare som kan kontra också.

Henrik Rydström använder sitt favoritord ”ambivalent” när han ska sammanfatta intrycken efter en förlust i premiären.

– Jag kommer aldrig säga ”fan vad bra och vad nöjd jag är” om vi förlorar en match. Samtidigt måste jag analysera det objektivt och med vissa av momenten, som när Djurgården gjorde 0-1, är jag inte nöjd. Det tror jag inte spelarna är heller. Men det var många sekvenser som var bra, så med risk för att låta som en förlorare: det är många saker vi är nöjda med och det syntes vad vi har jobbat med. Det kunde vi få fram även mot svenska mästarna, säger Rydström.

Siriustränaren påpekar att det är bättre att vara besviken över resultatet än över både resultatet och prestationen.

– Nu kände spelarna också att de gjorde det bra i många avseenden. Då blir det en annan typ av besvikelse när du inte får med dig något poängmässigt. Jag upplevde också att det var en beslutsamhet omgående efter matchen att ”den här nivån vi vill upp på igen”. Det blir viktigt nu när det kommer en ny match snart.

Match blir det alltså redan på torsdag igen i det täta spelschemat. Då åker Sirius till Jämtland för att möta Östersund, som precis som Blåsvart förlorade sin premiär med 2-0 mot ett Stockholmslag. 0-2 blev det för Östersund borta mot Hammarby och förberedelserna med att läsa på om motståndarna är redan i gång.

– Sedan gäller det att maximera återhämtningen både känslomässigt och fysiskt. Hur vi summerar upp det här och vad spelarna gör redan nu blir viktigt. Det kommer vara enklare eftersom det finns så många bra saker att lyfta fram. Då blir det lättare att blicka mot nästa match, säger Henrik Rydström.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch