Proppen ur i förkrossande seger på Studan

01082021_1627805207.jpeg

Hemma på Studan i strålande solsken tog Sirius damer emot Kungsbacka DFF i Elitettan, i en match som skulle visa sig vara en relativt odramatisk historia efter att Sirius hittat rätt i målskyttet.

Se höjdpunkter från matchen genom att klicka på bilden till höger!

Inför matchen tiondeplacerade Kungsbacka inledde visserligen matchen med ett visst bollinnehavsövertag; matchens första avslut tillhörde också de orangeklädda gästerna, som hittade fram strax utanför straffområdet och fick på en hyfsad träff från distans, men bollen seglade förbi en bit utanför Emma Holmgrens vänstra kryss. Därefter var det dock slut på det roliga för deras del.

Sirius sjönk inledningsvis ned på egen planhalva och väntade ut motståndarna, som visserligen hade bollinnehavet men som inte förmådde att göra någonting ytterligare med det efter det inledande anfallet. Sirius visste vad man gjorde, hade koll på händelserna och hade så fort man vann bollen lägen till snabba kontringar, och försökte utnyttja dessa ett antal gånger redan tidigt i matchen. Efter att ha kört fast ett par gånger klaffade allt när Elin Åkerman överlappade Fanny Andersson på högerkanten, kom in i straffområdet och spelade in i mitten till Caroline Lundberg som satte foten till och tryckte in 1-0-målet redan efter 10 minuter.

Matchen fortsatte sedan på det redan inkörda spåret, med ett Kungsbacka som hade bollen men ett Sirius som hade kontrollen och initiativet. Bakåt släppte man inte till en tillstymmelse till målchans, och de snabba anfallen blev det fler av. Caroline Lundberg hade ytterligare ett avslut i straffområdet på inlägg av Tempest Norlin, men missade den gången mål i ett betydligt svårare läge. Nästa mål skulle istället Tempest komma att göra själv, då hon tog en löpning centralt i planen och efter Fanny Anderssons fina passning som skar igenom motståndarförsvaret blev helt ren med målvakten. Där gjorde hon inget misstag och hade efter 32 minuter utökat Sirius ledning till 2-0.
– Bollinnehav behöver inte betyda att man har initiativet i matchen, utan vi väljer att ligga samlade och vänta in dem och när vi ser läget för att sätta dit dem i pressen så gör vi det, så jag är jättenöjd med hur spelarna agerar där. Bollinnehav är inget självändamål. Så länge de inte hotar oss och vi känner att vi har koll på dem så gör det ingenting att de har boll i backlinjen, kommenterar Olof Unogård matchbilden i den första halvleken.

2-0-ledningen tog Sirius med sig ut även till andra halvlek, men där kom Kungsbacka ut med förnyad energi. Bortalaget hade i inledningen av andra halvlek sin bästa period i matchen, som där och då blev en gnutta sönderryckt och ostrukturerad, men hade samtidigt svårt att komma till mot ett stabilt Siriusförsvar och kom egentligen aldrig närmare ett mål i den andra halvleken än ett par avslut från distans som blockerades av Siriusförsvaret och lugnt studsade fram till en sysslolös Emma Holmgren i målet.
– När man går till halvtid med en 2-0-ledning så är det viktigt att man inte tillåter sig själva att bli bekväma, vilket vi blev lite sista fem där i första. Så då sa vi att nu måste vi höja ribban. Vi vill bedriva ett allsvenskt passningsspel, vi ska inte bedriva ett passningsspel som bara slår Kungsbacka utan vi måste höja ribban själva. Sedan kom de ut med full fart i andra halvlek, men till slut så lyckades vi få till en ordnad matchbild igen och då var vi helt klart bättre.

När matchbilden väl satt sig kom en Siriusforcering som höll i hela matchen ut. Efter 62 minuter nickade Caorline Lundberg i ribban via målvaktens utsträckta hand, innan Elin Åkerman kom framrusande för att trycka in returen till 3-0 och definitivt sätta punkt för spänningen i matchen. Bara fyra minuter senare fick Sirius en frispark till vänster utanför straffområdet, som Julia Lyckberg tog hand om. Hon slog ett väl avvägt inlägg in i straffområdet, men där fick varken försvar eller anfall en fot på bollen, som istället studsade rakt igenom allt och alla och leta sig in i mål intill den bortre stolpen. 5-0-målet dröjde sedan till den 93:e minuten. Det kom återigen på frispark, men denna gång var det ett frisparksmål med mer avsikt bakom. Mikaela Björklund klippte till från en central position 25 meter från mål och bollen dök snyggt in under ribban intill den chanslösa målvaktens vänstra kryss.

Sirius vann komfortabelt sin femte match för säsongen och klättrade tack vare den förbättrade målskillnaden förbi Hovås Billdal upp till tredjeplatsen i tabellen. Olof Unogård var nöjd med flera saker.
– Äntligen gör vi mål i första halvlek, det har vi inte gjort i år än. Det kändes jätteskönt att vi hade ett grepp redan efter första halvlek, och jätteskönt att vi håller nollan än en gång, femte nollan på åtta matcher. Dessutom så har vi släppt in fyra bollar, och tre av dem är på fasta situationer, den fjärde efter ett inkast. Så vårt försvarsspel är otroligt stabilt. Även om vi har haft en väldigt bra säsongsinledningen så kändes det på något sätt som proppen ur, med tanke på att vi får göra mål i första halvlek och att vi får göra många mål också. Vi skapar hela tiden många målchanser men har inte riktigt fått dit dem tidigare, vi fick precis med oss en 1-0-seger senast. Så det var skönt att vi kunde vinna en match på ett så distinkt sätt som vi gör idag.

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch