Fixade poängen i slutminuten

Tack vare Moses Ogbus sena kvittering fick ett dominant Sirius med sig en poäng i årets sista match på Studan när man inför 5 258 åskådare spelade 1-1 (0-0) mot IK Frej.

Sirius började bra. Att den allsvenska platsen säkrades redan för en vecka sedan verkade inte ha påverkat Blåsvarts inställning till matchen mot IK Frej hemma på Studan när man redan från start tog tag i bollen och kontrollen över matchen. Det var årets sista hemmamatch, den sista superettanmatchen på Studan för den här gången, och stämningen var på topp.

Den första halvleken kom att präglas av total kontroll från Sirius sida, där man dominerade bollinnehavet och med ett aggressivt försvarsspel höll tillbaka alla bortalagets kontringsförsök. Samtidigt var det kanske lite väl kontrollerat, för medan det var lugnt bakåt skapade man heller inga riktiga chanskavalkader framåt. Dragan Kapcevic, som snart tvingades utgå med en knäskada, brände visserligen ett friläge nästan direkt på avspark, men sedan gick bollen mycket runt motståndarförsvaret snarare än igenom.

28 minuter in i matchen lyckades Moses Ogbu bryta mönstret när han dribblade bort sin försvarare ute på högerkanten, och efter att ha gjorts ned bakifrån fick han också en straff med sig. Kim Skoglund, som aldrig tidigare missat en straff i skarpt läge, klev fram för att ta hand om den, men skottet ner i det högra hörnet var inte bättre än att bortamålvakten Ruben Åhman kunde kasta sig ned och rädda.

Sirius fick ingen utdelning på sitt spelövertag under den första halvleken, och det blev man straffade för direkt i inledningen av den andra. Medan Sirius skapat en rad hörnor under den första halvleken hade Frej inte haft en enda innan man i den 46:e minuten inledde den andra halvleken på så sätt. Hörnan slogs mot första stolpen där den på något vis skarvades vidare in framför mål och på ett något dråpligt vis kunde rakas in i mål på bortalagets första egentliga målchans i matchen, bortsett ett tämligen ofarligt distansskott i matchinledningen.

Frej lyckades flytta upp sina positioner i den andra halvleken och störa Sirius betydligt mer i uppbyggnadsspelet, och bortalaget fick också fler chanser att bryta igenom i kontringslägen. Det utnyttjade man dock inte riktigt, Siriusförsvaret fortsatte att hantera de utsatta lägen man då och då hamnade i väl och den andra halvleken blev till slut en enda lång blåsvart kvitteringsjakt. Med den slutgiltiga statistiken 9 avslut mot Frejs 2 och 12 hörnor mot 2 var det lätt att se vartåt det barkade.

Återstod gjorde då bara att sätta dit målchanserna. Frejmålvakten Åhman stod för flera fina ingripanden även efter den första halvlekens straffräddning, bland annat på en hörnnick annars som torde ha gått in i hans vänstra kryss mot slutet av matchen. Sirius försökte på alla möjliga sätt, Ante Björkebaum med en finurlig mottagning med efterföljande volleyklack och både Patrick Hopkins och Moses Ogbu på en touch på inlägg i öppna lägen mitt framför mål, men lyckades inte träffa innanför ramen. Inte förrän i matchens absoluta slutminuter.

När knappt tre av de fyra tilläggsminuterna passerat fick Sirius sin tolfte hörna ute till vänster. Kim Skoglund slog den och Moses Ogbu hoppade högst vid den första stolpen. En enkel liten skarvnick och så låg kvitteringen till 1-1 där i målet, en förlösande härlig avslutning på en kväll som visserligen bara gav en poäng när man hade kunnat hoppas på tre, men som ändå blev en värdig avslutning på den här superettansejouren på Studan. 5 258 åskådare fick måljubla Sirius ut ur Superettan och in i en spännande framtid som till att börja med innehåller säsongens sista match, den borta mot Dalkurd nu på lördag.