Figge avgjorde igen efter propagandafotboll

Sirius spelade ut Mjällby efter noter hemma på Studan – men det dröjde till den 76:e minuten innan man kunde få bollen i mål. Återigen var det Erik Figueroa som gjorde det, då han med sitt fjärde mål för säsongen satte slutresultatet 1-0 framspelad av Ante Eriksson!

Mjällby har inlett säsongen 2015 på allra sämsta sätt, och efter att ha bytt ut tränaren Anders Linderoth skulle nu vändningen komma, var det tänkt. När man idag kom till Studan för att möta Sirius i Superettans nionde omgång fick man dock inte en sekunds andrum, och hade det tufft.

Bortalaget hade en låg utgångsposition och en försiktig matchinledning, där Sirius tilläts ta tag i bollen och börja rulla runt tämligen omgående. Blekingarna hade säkerligen varit det nöjdare laget vid ett oavgjort resultat i denna match, och man visade just detta genom den frösiktigas matchinlednongen. Problemet för Mjällby var att när man väl låtit Sirius sätta igång så hade man svårt att komma loss. Ja, man kom faktiskt aldrig loss.

Det var alltså ingen omedelbar målchanskavalkad som Sirius hade att bjuda på, men man kom igång allt mer ju längre matchen led, ett passivt Mjällby gav gott om tid att bygga upp spelet när man sjönk hem för att skydda egen planhalva i allmänhet och straffområdet i synnerhet. Mjällby stack upp i någon enstaka kontring då och då, och skapade ett par hörnor, men Sirius övertag blev annars bara kompaktare och kompaktare. Den första halvlekens andra halva började generera målchanser, och Sirius kunde mycket väl ha haft ledningen i paus, via något av de inspel som nådde Stefan Silva med efterföljande avslut eller kanske Kingsley Sarfos nickläge, då han skarvade bollen tätt utanför den bortre stolpen. Oscar Pehrsson nickade tätt över på en hörna, och såväl Sarfo som Figueroa och Johan Andersson testade också skott utifrån i halvlekens slutminuter och kunde mycket väl ha spräckt nollan. 0-0 stod sig dock halvleken ut, ett resultat som Mjällby säkerligen var nöjda med, men som spelet såg ut var det närmast otänkbart att tänka sig att det skulle vara mållöst efter ytterligare 45 minuter av samma sak.

Mjällby försökte eller lyckades inte med att förändra matchbilden över huvud taget i den andra halvleken, istället fortsatte Sirius övertag att växa, och den andra halvleken var betydligt chanstätare än den första. Mjällbys bästa målchans kom drygt fem minuter in i halvleken då en kontring utmynnade i ett skott från 20-talet meter som fick en liten riktningsförändring via Oscar Pehrssons ben och såg ut att kunna gå in högt intill den bortre stolpen, men Andreas Andersson såg bollen hela vägen och kunde sträcka ut och stå för en svettig räddning. Sedan var det bara Sirius.

De blåsvarta såg ut som att de var både en och två man mer på banan och höll i princip konstant tryck på Mjällbys planhalva, med enstaka vändningar hem via mittbackarna efter att och Andreas Andersson, som var mycket aktiv i spelet med fötterna. Han var dock inte den ende aktive målvakten på plan i denna match, Mjällbys Jesper Johansson var utan tvekan bortalagets bäste spelare och stods för en rad riktigt svettiga räddningar. Det var på Silvas skott i straffområdet, på Kim Skoglunds efterföljande cykelspark, på inbytte Ante Björkebaums nick i öppet läge, och ytterligare en rad fina målchanser. Statistiken talar sitt tydliga språk, Sirius vann avsluten med 19-3 och hörnorna med 12-2, men lyckades inte få in bolluslingen. Inte förrän i den 76:e minuten.

Inbytte Ante Björkebaum löpte in i straffområdet på ett inlägg, och nickade bollen bakåt till likaledes inbytte Ante Eriksson. Denne höll i och höll i tills publiken på Studan började tro att situationen var överspelad, men till slut släppte han ut bollen till vänster, perfekt avvägt till en framåtrusande Erik Figueroa som drog till på ett tillslag och smackade in bollen i det bortre hörnet, otagbart för målvakten. Stundvis hade det känts som en tidsfråga, och att målet kom var helt och hållet logiskt, men det var icke desto mindre ett mycket förlösande 1-0-mål som ändå kom innan det behövde bli alldeles för spännande.

Det blev visserligen fyra minuters tilläggstid till slut, och efter målet lyfte Mjällby fram det mesta de hade för att försöka få in en kvittering, men särskilt nära kom de inte. Ett försök att sparka in Calle Nyströms fötter i mål snarare än den av honom redan ivägrensade  bollen resulterade inte i något annat än ett gult kort, och som farligast blev det egentligen när Moses Ogbu, som annars var en framträdande spelare i sin ovana position som balansspelare på mittfältet, slog en snål hemåtpassning och en motståndare snodde åt sig bollen för att försöka lobba in den från 35 meter, men inte kom särskilt nära. Chanserna till ett 2-0-mål var betydligt fler, men matchen slutade 1-0 och det var fullt tillräckligt för att ge Sirius tre poäng, efter årets sjätte hållna nolla på nio matcher, och man försvarar med det sin fjärdeplats i tabellen.
– Jag tror inte vi har gjort en så här bra match på väldigt väldigt länge. Vi hade 20 bra avslut, hade bollen hela tiden, släppte inte till några målchanser förutom ett enda skott. Det var jävligt bra. Jag hoppas publiken fattar hur svårt det är att spela ut ett lag som ligger så lågt. Vi spelade ju med Moses och CG som balansspelare, så vi hade en extremt offensiv balans, konstaterar Kim Bergstrand.
– Jag tycker att vi har en bra metod, vi spelar med tre backar och får upp mycket folk i banan, och sen så har vi spelare som är bollskickliga, både CG och Moses gjorde det jättebra och Figge visar en jävla målattityd och tar sig framåt också, fortsätter han.

Trots den extremt offensiva balansen i laget höll man sin sjätte nolla på nio matcher under säsongen, en mycket fin siffra
– Det är också fantastiskt bra, och då räcker det att göra ett mål. De gör det bra där bak, och Adde är stabil. Men har man bollen så är det ju svårt för motståndaren att göra mål, det är ett bra sätt att försvara sig på, säger Kim Bergstrand, som aldrig hann bli särskilt orolig när målet dröjde i den andra halvleken.
– Nej, jag tycker att eftersom vi skapade chanser med jämna mellanrum så blev det inte så. Deras målvakt var ju fantastisk, men förr eller senare så blir det mål.

Mål blev det, och matchhjälten Erik Figueroa börjar bli van nu efter sitt fjärde mål för säsongen, vilket tar honom upp i ensam ledning i den interna skytteligan. Tröttnat på att avgöra matcher har han inte gjort.
– Nej, det gör man nog inte tror jag, aldrig i livet. Så det var riktigt skönt, det satt långt inne. De försvarar sig väl och målvakten gör en jättebra match. Vi försökte rulla och trodde på det vi gjorde, vi blev inte allt för frustrerade och till slut så gjorde vi mål, och det var jätteskönt, säger han, som inte hade förväntat sig denna målskörd inför säsongen.
– Nej det hade man väl inte, men jag har alltid tyckt om att göra mål och den här säsongen har det liksom lossnat, jag har varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Det har känts väldigt bra, och jag tycker hela laget spelar bra. Det var en väldigt fin passning av Ante Eriksson också, det går nästan inte att missa.