Femte nollan och en poäng mot Assyriska

Sirius herrar spelade på söndagskvällen 0-0 borta mot Assyriska, tog en poäng, klättrade i tabellen och höll sin femte nolla för säsongen. Men skärpan för att avgöra matchen saknades.

Det var två lag som inlett säsongen starkt som möttes på Södertälje Fotbollsarena, bara en placering och en poäng skiljde dem åt i tabellen inför matchen och inte mycket skulle komma att skilja dem åt på planen heller.

Det tog ett tag för matchen att sätta sig, inledningen var lite trevande med ett Sirius som spelade ganska rakt och enkelt och ett Assyriska som inte riktigt fick igång sitt spel. När passningarna efter en stund väl började sitta flyttades dock spelet ganska snabbt upp på Sirius planhalva, där hemmalaget försökte spela sig igenom i mitten med en hel del försök till instick bakom Sirius backlinje när man närmade sig straffområdet. Man hade dock svårt att sätta de avgörande passningarna, och väl där skyddade Sirius sitt mål relativt väl. Problemen kom istället när man försökte ta sig därifrån. Assyriska fick till att börja med inte upp någon jättepress mot mål, och Sirius fick rulla en del boll även de vissa stunder, men generellt sett blev anfallen för korta och tog ofta slut innan man hade hunnit flytta upp laget ordentligt.

Icke desto mindre kom man fram då och då, men lyckades inte komma till några hetare chanser när man lyte in bollen i straffområdet, det bästa avslutsläget hade Stefan Silva som efter en snabb kontring drev fram bollen och försökte curla in den i bortre hörnet från strax utanför straffomrdået, men inte fick någon vidare träff och missade målet med viss marginal. De hetaste målchanserna i den första halvleken var istället Assyriskas, även om de saknade skärpan för att koma riktigt riktigt nära. Vid ett par tillfällen kom inspel snett inåt bakåt i straffområdet fram till hemmaspelare vars avslut inte var särdeles imponerande, och vid en mängd tillfällen rensades liknande inspel istället undan av Siriusförsvaret.

Assyriskas grepp om matchen blev dock starkare ju längre den första halvleken led, och anfallen och attackerna mot Sirius straffområde kom med allt jämnade, och kortare, mellanrum. Det var utan tvekan hemmalaget som hade ett övertag, om än kanske bara mentalt, när man gick ut för halvtidsvila.
– Inledningen blev lite som den blev, vi satte lite längre för att sträcka ut dem lite i början, och då var det väl ganska jämnt, men när matchen sen började forma sig så tappade vi initiativet, fick för korta anfall och tvingade dem inte att försvara. När Assyriska bara får spela anfallsspel så är de bra, och då styrde de ganska ordentligt där ute. Tyvärr är det inte bara att vårt anfallsspel som blir lite för dåligt utan vi blir även passiva i försvarsspelet, när vi är tillräckligt många för att gå i press står vi ändå bara och täcker och då kommer Assyriska aldrig tappa bollen. Där var vi illa ute ett tag, för att vi blev för passiva, det var tur att det blev en halvtidsvila där vi fick prata ihop oss lite, sammanfattar Thomas Lagerlöf matchens första 45 minuter.

Någon omedelbar förbättring blev det dock inte. Starten på den andra halvleken var minst sagt trevande, och det var Assyriska som snabbt hittade anfallsspåret igen, med en rad snabba attacker med allt för trubbiga avslut. Sirius fick en handfull kontringslägen som oft var öppnade än de varit i den första halvleken, men kunde inte riktigt utnyttja dessa. Tio minuter in i den andra halvleken byttes Ante Björkebaum in, och där någonstans började det hända saker. Sirius började hota i djupled gång på gång, och Assyriska tvingades allt oftare att titta sig över axeln. Detta gav till slut även Sirius möjlighet att spela lite mer avslappnat, och matchen vända snart i blåsvart favör. Anfallen blev betydligt längre och Assyriska trycktes successivt ned mot eget straffområde. Sirius kom närmare och närmare mål ju längre matchen gick, och kunde snabbt vinna tillbaka bollen när man blev av med den. Assyriska hade svårt att komma loss annat än i en handfull kontringar, men man kom till ett par farliga avslut även under denna period i matchen och det ska sägas att Andreas Andersson definitivt var en framträdande figur i matchen och stod för en rad fina ingripanden när han håll sin femte nolla för säsongen, av åtta möjliga.

De överlägset bästa lägena under matchens avslutande halvtimme hade dock Sirius, och i synnerhet Ante Björkebaum. I sitt andra inhopp efter två års skadefrånvaro visade han prov på samma kvaliteter som någonsin tidigare, allt som saknades denna kväll var skärpan i avsluten. Hans första friläge var svårare, han kom lite ur balans med en försvarare jagande tätt i ryggen och fick en svår vinkel när han kom in till vänster i straffområdet och försökte vinkla upp och placera in bollen i det bortre hörnet. Istället träffade han den utrusande målvakten. Friläge nummer två var desto renare, efter en djupledsboll och lite feltajming i assyriskaförsvaret kom han helt ensam mot mål rakt framifrån och sträckte fram en tå för att peta in den studsande bollen, men fick inte riktigt rätt riktning på den utan missade målet med någon centimeter. Han hotade även på inlägg vid ett par tillfällen, även om Jonatan berg hade det klaraste nickläget. Ante och en försvarare gick upp i en duell men ingen av dem nådde bollen bättre än att det blev en liten skarv vidare till en helt omarkerad Berg två meter från mål. Han stod dock bara någon meter bakom de två duellanterna, och reaktionstiden som hade krävts för att trycka in bollen i mål var några få millisekunder. Berg blev skjuten i huvudet mer än något annat, och bollen gick strax över ribban.

Sett över 90 minuter var det en jämn match som utspelade sig i Södertälje, men när Blåsvart lämnade med planen efter sitt tredje 0-0-resultat på fyra bortamatcher var känslan ändå att man kunde ha vunnit den här matchen.
– Det blev inte bättre direkt från start i andra, när vi kom ut såg det lika illa ut som när vi slutade första egentligen. Sedan, framför allt efter bytet när Ante kommer in, så hotar vi dem mer helt enkelt och de gillar inte att försvara sig, när vi kan vara lite mer hotande i vårat anfallsspel blir Assyriska betydligt mänskligare. Sen kunde vi ha gjort det ännu bättre och prioriterat lite fler spelvändningar och bollinnehav i slutet på matchen när de var riktigt trötta. Vi blir lite ivriga att sätta in bollen, när Björkebaum finns i  boxen tar vi in den lite för tidigt ibland. Men det var starkt att komma tillbaka spelmässigt och det är mycket som är bra sista halvtimmen, säger Thomas Lagerlöf, som dock kan köpa ett 0-0-resultat.
– Resultatet är inte så mycket att säga om, det är rättvist, sett till spel, målchanser och allt egentligen. Sen känns det ju såklart som att man håller på att få med sig tre poäng när man har övertaget i slutet av matchen. Det är skitbra att hålla nollan på bortaplan, däremot vill vi såklart ha med oss lite fler trepoängare. När man håller nollan vill man ju gärna vinna lite fler matcher, så det är tudelat.

Dagens match var dock långt ifrån det enda krysset i Superettans åttonde omgång. Hela sex av de totalt åtta matcherna slutade oavgjort, och poängen räckte faktiskt för att Sirius skulle klättra en placering i tabellen, till fjärdeplatsen. På torsdag väntar Mjällby hemma på Studan, där man verkligen inte haft några problem att göra mål så här långt denna säsong.