En poäng säkrade definitivt kvalplatsen

Sirius herrar fick med sig en poäng hem från en tuff bortamatch mot seriefyran Varberg, och säkrade i och med det definitivt den allsvenska kvalplatsen. Trots en man mindre på plan kunde Stefan Silva ge Blåsvart ledningen med 1-0 på straff efter 86 minuter, innan Varberg kvitterade ett par minuter senare till slutresultatet 1-1.

Sirius såg beslutsamt ut från start i bortamötet mot seriefyran Varberg, och ett smått ojämnt underlag och ett lågt försvarande hemmalag utgjorde inte något hinder under matchens första kvart. Man fick gott om tid med bollen i backlinjen, och så fort man gick framåt tog man sig igenom med ett snabbt kombinationsspel. Stefan Silva frispelades av Ante Eriksson redan i matchens tredje minut, men lite på väg bort från mål med begränsade möjligheter att vända inåt gick han på avslut med vänstern mot den närmsta stolpen, som bollen snuddade vid på sin väg förbi på dess utsida.

Ante Eriksson var inblandad i det mesta i matchinledningen, och fint one-touch-spel med Johan Andersson och Moses Ogbu till höger i straffområdet ledde till ett Moses-inspel som sånär nådde Silva vid den bortre stolpen. Strax därefter var det Ante själv som fick matchens dittills största läge, när han efter ett inspel från höger vann ett motlägg och fick helt öppet läge framför mål. Målvakten Joakim Wullf tog några snabba kliv ut och lyckades få bollen på sig och stoppa vad som kanske borde ha varit ett mål.

Den första kvartens totala Siriusdominans och sprudlande offensiv bedarrade så småningom, och Varberg kunde flytta upp spelet och skapa några målchanser även de. Sin första hörna skapade hemmalaget efter 22 minuter, och då var det bara en på mållinjen välplacerad Kalle Larson som stoppade ett mål genom att nicka undan bollen. En stund senare var det målfarlige anfallaren David Johannesson som fick nicköäge vi den bortre stolpen, men missade med marginal.

Sirius avslutade efter en trögare mittendel den första halvleken bäst, och återigen var det en viss Ante som var inblandad när målchanserna skapades. Han fick efter ett instick in i straffområdet på nytt öppet läge framför mål, denna gång en bit åt höger, varifrån han dunkade bollen klockrent i den bortre stolpen, och frispelade några minuter därefter Moses Ogbu som kunde lägga in bollen i mål bara för att sedan bli avblåst för offside.

Ett lite oorganiserat Sirius hadevissa problem att komma igång i början av den andra halvleken, som blev en mer böljande historia. Varberg försökte sätta fart framåt och skapade ett par halvlägen, men återigen var det ändå Sirius som kom närmast att spräcka nollan då Moses Ogbu gick upp och fick på en bra nick på ett högerinlägg, på vilken målvakten Wulff stod för en mycket fin räddning nere mot sin högra stolpe.

Lagen bytte anfall med varandra utan att riktigt kunna få fast bollen, som sällan stannade särskilt länge på en och samma del av planen. Än mer öppen blev matchen då den med 20 minuter kvar att spela blev en spelare fattigare. Efter en misslyckad mottagning långt uppe på vänsterkanten kastade sig den redan varnade Kalle Larson efter den bort ifrån honom studsande bollen och den nyblivne bollföraren till motståndare. Det var en satsning som domaren inte uppskattade, vilket han visade genom att hoppa över ett andra gula och istället direkt plocka upp det röda kortet.

Någon större skillnad för matchbilden gjorde det dock egebtligen inte. Ju längre matchen gick desto mer sjönk hemmalaget ihop, och ett decimerat Sirius var de som ville vinna matchen. Moses Ogbu fick bra skottläge men avslutade lite för lamt in i Wulffs armar, och Christer Gustafsson kanske borde ha fått straff när han nådde fram till Stefan Silvas instick bara för att bli nedsparkad i skottögonblicket och skicka bollen ett antal meter över mål från nära håll.

Straff blev det nu till slut ändå, och det var Stefan Silva som fixade den biffen. Han dribblade sig in i straffområdet och åkte på en ordentlig tryckare, innan han själv tog hand om den efterföljande straffen som han hur kyligt som helst placerade in till vänster efter att ha fintat ned målvakten åt det andra hållet. 86 minuter var spelade och ett Sirius med en man mindre på plan hade tagit en mycket välförtjänt 1-0-ledning.

Så enkelt verkar det dock aldrig få vara för Sirius den här säsongen. I den 92:a minuten lyfte Varberg in en lång boll som nickades ned i straffområdet, där en grönklädd spelare lyckades ta emot bollen och dra till på halvvolley, en rökare som letade sig upp i nättaket utan chans för Andreas Andersson i Siriusmålet. Det var ett tungt kvitteringsmål att släppa in, som avsevärt förminskade hoppet om att kunna ta en av de två första platserna i tabellen, men trots allt räckte för en poäng som definitivf säkrade den tredjeplats som betyder allsvenskt kval.

– Det är tungt. Vi gör ett jäkligt bra försök med en man mindre och lyckas få in ett mål, och så får man ändå inte med sig det. Det är jäkligt onödigt att släppa in det där målet i slutet, men annars gör vi det ganska bra. Men matcherna spelas i 95 minuter, det är bara att gnugga på och förbättra oss. Vi hade väldigt offensiv balans i slutet ska man komma ihåg, bytte in bara offensiva spelare för att göra mål, och när vi väl tar ledningen är det inte mycket kraft kvar, och dessutom med en man mindre. Vi gör ett jäkligt ärligt försök, men försvarar oss för dåligt i slutet, säger Kim Bergstrand.