INTERVJU | STJÄRNKLART ? #8 Elias Andersson

02082021_1627885978.jpeg

Spelarna i Sirius har varit lediga sedan förra torsdagen. På måndag drar dock träningarna igång igen och då nere på Studenternas! Vi fick en pratstund med Sirius nummer 10, Elias Andersson om den ofrivilliga ledigheten, om säsongen som dröjer och om reaktionerna efter målet mot IFK Göteborg i Svenska Cupen.

Elias Andersson kom fram som ett superlöfte i svensk fotboll. Redan som 17-åring gjorde han debut i Helsingborgs A-lag i en allsvensk match mot Mjällby. ” Jag minns att jag fick ett riktigt fint frisparksläge i den där matchen. Vi låg under med 1-2 och hade fått en man utvisad när jag byttes in. Jag ville slå den frisparken men så kom Alvaro Santos och föste undan mig.”

Karriären startade i Hässleholms IF och när jag får tag i Elias är han nere i Skåne och hos sina föräldrar i Kristianstad. I slutet av denna vecka ska han träna med sin gamla moderklubb. ”Jag ringde Rydström och frågade och han gav klartecken. Jag ska bara undvika att bli skadad. Ska bli roligt att träffa gamla kompisar och hålla igång med fotboll under den här märkliga ledigheten.”

Har ni fått något schema att följa under ledigheten?
Ja, vi har ett schema och några inplanerade löppass och så där. Precis där mina föräldrar bor ligger ett gym som fortfarande är öppet så jag brukar gå dit och köra lite.

Hur fungerar du i skuggan av Corona-krisen?
Jag försöker vara som vanligt. Jag kör ju handsprit och tänker mig för och så men annars försöker jag agera som vanligt. Det är så trist att säsongen blivit framflyttad. Jag känner mig i god form och var så sugen på att dra igång tävlingssäsongen på allvar.

På måndag drar ju träningen igång för Sirius och den här gången kan laget äntligen flyta in på Studenternas. Hur känns det?
Det ska bli fantastiskt roligt. Det ska bli så skönt att slippa värva upp på Löten och sedan sitta och bli kall i en minibuss ut mot Johannebäckskolans konstgräsplan. Det blir verkligen en ny och högre nivå att ha allt samlat på Studan.

Hösten 2017 värvades Elias Andersson till Sirius från Varberg. Vad är skillnaden från tiden i Varberg?
I Varberg var jag en kreativ spelare som hade en väldigt tydlig och kreativ roll i ett lag som kanske inte spelade den sexigaste fotbollen. Kim och Tolle snackade mycket om att de centrala mittfältarna ska ha bollen mycket och hela tiden vara delaktig i spelet, oavsett planhalva. Det var den stora skillnaden. Det fanns en mer genomgripande plan med spelet.”

Du har hunnit med att vara korsbandsskadad också?
Ja, jag kom till Sirius hösten 2017 och jag var i god form där och då och det kändes riktigt bra. Så drog jag korsbandet på träning nere på Löten i början av 2018 och missade hela den säsongen.

Under lägret i Spanien och i de träningsmatcher som hann spelats innan avbrottet var Elias Andersson en av de tongivande spelarna i Sirius. Håller du med om det?
Ja, det har känts bra och vi gjorde en del bra grejer under den där tiden.”

Hur viktigt är det för dig att ha nummer 10?
Det är klart att det är lite viktigt…Det är något speciellt med nummer 10 ändå.

Om vi lyfter blicken från det som är just nu och ser på säsongen när den väl drar igång, vad kan Sirius supportrar förvänta sig i år?
 I år har vi många spelare som inte varit på denna scenen innan.  Jag tycker vi har en väldigt spännande grupp i år. Den är lite hungrigare, lite yngre, lite fräschare. Vi kommer ha ett aggressivt  försvarsspel, vi sliter verkligen för att återerövra bollen när vi förlorat den,  och under hela försäsongen har vi haft fin fart i spelet så det är bara att hålla igång det. Vi kommer ju även nu få mer tid att slipa på allt detta så jag ser verkligen fram emot säsongen, när den väl drar igång.

Faktaruta Elias Andersson.
Ålder: 24 år
Position: Innermittfält. (Jag har alltid spelar på innermittfältet.)
Favoritliga :La Liga
Världens bästa spelare genom tiderna: Leo Messi.
Meriter: Över 50 matcher för Sverige (U-17 och U-19) Provspelat för Aston Villa. Nummer 10 i Sirius
Om målet mot IFK Göteborg i Svenska Cupen: När jag kom in i omklädningsrummet hade jag fått närmare 50 meddelanden från vänner som undrade vad det var som hade hänt, att jag just gjort mål med högern…

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch