Cupen inleddes i överlägsen stil

Sirius inledde Svenska Cupens gruppspel på bästa sätt när man utan problem plockade tre poäng mot Arameisk-Syrianska IF. Det genom att besegra Botkyrka-laget med 5-0 (2-0).

Att Sirius var favoriter inför matchen mot division 1-nykomlingen Arameisk-Syrianska IF var det förstås inget snack om, och när denna den första matchen i Svenska Cupens gruppspel kom igång på Södertälje Fotbollsarena hade Blåsvart inga problem att motsvara de förväntningarna.

Sirius tog tag i taktpinnen direkt och började snart rulla boll på offensiv planhalva. Inledningen var lite trevande, man skickade några testballonger i djupled och någon annan mot mål, men fick inga omedelbara resultat. Så fort man förlorade bollen vann man dock tillbaka den snabbt, ofta innan den ens hunnit passera mittlinjen, och snart började man hitta rätt. Efter en knapp kvart fick Alexander Nilsson ett första hett läge då han på en passning snett-inåt-bakåt från Stefano Vecchia avslutade i burgaveln.

Ett par minuter senare fick försäsongens skyttekung så här långt chansen igen, och den gången missade han inte. Efter att Kingsley Sarfo nickat ned bollen till Nilsson gick han på avslut rakt framifrån. Det var ett skott som målvakten fick en touch på, men som ändå långsamt rullade vidare in i mål utan att Kingsley Sarfo, som sprang efter, behövde skjuta på ytterligare. Nilssons fjärde mål på fem matcher.

Sirius fortsatte att trycka på även efter 1-0-målet, och skapade ytterligare ett antal chanser under den första halvleken. Christer Gustafsson nickade ett inlägg från en frispark i stolpens insida, innan bollen studsade iväg längs med mållinjen och förbi den andra stolpen. Där dök Oscar Pehrsson upp och klippte till ur ingen vinkel, men träffade ribban. En stund senare kom ett inspel i midjehöjd från vänster som gav Blåsvart ett öppet mål. Problemet var att både Alexander Nilsson och Kingsley Sarfo var sugna på bollen, båda kastade sig fram, smällde in i varandra och skickade bollen över ribban.

Det fanns kort en period i matchen, mitt i den första halvleken, då Aremeisk-Syrianska fick lite luft. Efter först en lång boll som utmynnade i ett bra avslutsläge till vänster i straffområdet, som dock gick utanför den bortre stolpen, tog hemmalaget vara på Sirius slarv på egen planhalva och fick möjlighet att ta ytterligare ett par avslut. Några vidare målchanser skapade man dock inte, och snart hade Sirius fått ordning på passningsspelet igen. Efter de fem minuterna släppte man inte greppet om matchen igen.

Det dröjde till den 43:e minuten, men då betalade Alexander Nilsson tillbaka till Kingsley Sarfo genom att servera honom bollen i straffområdet. Sarfo tog med sig den in i planen och vek sedan behärskat in bollen i det högra hörn han kommit ifrån. 2-0 i paus blev sedan både 3- och 4-0 tidigt i den andra halvleken. Först var det efter 58 minuter Stefano Vecchia som väggspelade med Dragan Kapcevic (ersatte Alexander Nilsson i paus) och elegant placerade in trean med en bredsida i det bortre hörnet, och nästan direkt på avspark kunde Oscar Pehrsson komma fram på vänsterkanten och skicka in ett inspel som Kapcevic styrde i mål via ribban.

I en sedan länge avgjord match fortsatte Sirius at satsa framåt för att om möjligt bättre på målskillnaden ännu lite till, och en minut innan full tid fick man utdelning för det. Ett tröttskört Arameisk-Syrianska som dessutom spelade med en man mindre under slutminuterna på grund av en skada efter att alla byten använts fick se Stefano Vecchia skicka en boll i djupled till Ian Sirelius, som passade snabbt i sidled till Diego Montiel. Han skickade distinkt upp bollen i det närmsta krysset och fastställde slutresultatet till 5-0.

I och med att IFK Göteborgs segersiffror mot Ljungskile SK igår skrevs till 3-2 går Sirius upp i gruppledning efter den första omgången. Närmast för Blåsvart väntar Ljungskile hemma på Löten på lördag. Köp biljetter till den matchen här!